Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)Italiaanse merenNieuwsRegio'sVakantie

De kortste weg naar Italië is de regio Trentino Alto Adige (Zuid Tirol)

Wie zo snel mogelijk in Italië wil zijn, en wie wil dat niet, gaat naar de schitterende regio Trentino – Zuid-Tirol. Tot de grens met Italië, tevens de grens met de regio is het 921 km vanaf Utrecht via de Brennerpas. Dat scheelt toch zo’n 70 km met de route door Zwitserland naar de grens bij Chiasso.

Wie Trentino zegt, zegt Dolomieten, met zijn gletsjers, steile rotswanden en pieken. De Dolomieten zijn imponerende bergreuzen die niet voor niets sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staanHet bekendste massief is de Brenta groep.

Dolomieten in Trentino

Gardameer, meren van Molveno, Caldonazzo en Levico

Trentino heeft voor ieder wat wils. Prachtige bergen, dalen, glooiende heuvels, wijngaarden, bossen, meren, rivieren en pittoreske dorpen en steden. Het noordelijke deel van het Gardameer ligt in Trentino. Het grootste meer van Italië heeft een zacht klimaat en is al decennia lang een favoriete vakantiebestemming.
Het meer van Molveno wordt ook wel ‘de parel van de Dolomieten’ genoemd vanwege de ligging aan de voet van de Brenta berggroep.

Het meer van Molveno

Het meer van Caldonazzo is het grootste meer binnen Trentino met veel stranden en zwemgelegenheden. Samen met het naast gelegen meer van Levico behoren ze tot de warmste meren van Europa.

Heerlijke culinaire mix

De provincie Zuid-Tirol behoorde tot 1918 bij de Oostenrijkse provincie Tirol. Niet alleen de taal maar ook op culinair gebied zijn nog altijd Italiaanse en Oostenrijkse invloeden te vinden. Pasta, Grana kaas, salami maar ook zuurkool, worst en knödels. De regio telt twee overkoepelende DOC wijnen: de Trentino DOC en de Alto Adige DOC. Trentino is in Italië de nummer één op het gebied van de Chardonnay productie. Een aanrader is één van de zeven wijnroutes te rijden om kennis te maken met de smaken en wijnen van Trentino.

Culinair Trentino en Zuid Tirol
Culinair Trentino en Zuid Tirol

Steden in Trentino

Naast het betoverende landschap is de regio rijk aan kastelen, kerken, paleizen, musea, steden en dorpen met schilderachtige straten en pleinen. De hoofdstad van Trentino is Trento, een levendige plaats met als bezienswaardigheid het Castello del Buonconsiglio, het grootste en belangrijkste monument van Trentino.

Het gezellige Bolzano (Bozen)
Het gezellige Bolzano (Bozen)

Merano is vooral bekend vanwege het zeer zachte klimaat met 300 zonnedagen in het jaar en de geneeskrachtige werking van het plaatselijke water.

Bolzano is de hoofdstad van Zuid-Tirol met de bijnaam ‘toegangspoort tot de Dolomieten’. Bezienswaardig zijn o.a. de Dom en het Archeologisch museum.

Andere interessante plaatsen zijn: Vipiteno, Bressanone, Cavalese, Canazei, Cortina d’Ampezzo, Levico Terme, Rovereto en Riva del Garda.

Minerva Reizen heeft mooie reizen in Trentino en Zuid-Tirol. Kijk ook naar de autorondreis door Trentino en de Dolomieten of de autorondreis door het Noord-Oosten van Italië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button