algemeenNieuws

De Italiaanse Sinterklaas is La Befana

Onze Sinterklaas en met name zwarte Piet hebben het lastig. De Italiaanse Sinterklaas is La Befana. De kindervriendin die traditioneel in de nacht van 5 op 6 januari langs vliegt, is nog wel springlevend. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Italiaanse gezinnen een sok ophangt, waar de vliegende oude dame de cadeautjes in kan stoppen.

Met Driekoningen wordt de Italiaanse kerstperiode officieel afgesloten. Dat hoef je de kinderen niet te vertellen. Zij wachten al dagen op de komst van Befana, een oude vrouw die zich vliegend verplaatst per bezemsteel. Dit feest vertoont opvallende gelijkenissen met onze goedheiligman. Onderweg stopt ze snoep en cadeautjes in de sokken van lieve kinderen en wie stout is, krijgt steenkolen. Op 5 januari hangen kinderen een sok aan de schoorsteen en zetten een glas wijn en een schoteltje met een sinaasappel en mandarijn klaar voor Befana.

Winterzonnewende

In de vroege oudheid vierden mensen eind december na de zogenaamde winterzonnewende al de wedergeboorte van de natuur. De Romeinen zetten deze traditie voort. De legende luidde toen dat Moeder Natuur zichzelf had veranderd in een kleine oude vrouw, die presentjes brengt als een symbool van de aanstaande zaaiperiode. Toen ze zich vervolgens brandde kon haar jongere versie opstaan ​​uit de as. 

Later zijn de verhalen aangepast aan de Christelijke cultuur waarbij Befana benaderd zou zijn door de drie wijzen, een paar dagen voordat Jezus Christus geboren werd. Ze vroegen naar de route, maar deze wist zij ook niet. Toen de wijzen vertrokken ging ze ze zoeken en die zoektocht duurt tot op de dag van vandaag.

6 januari is een feestdag, veel mensen zijn vrij. Bekijk alle feestdagen in Italië.

De Italiaanse Sinterklaas is La Befana
De Italiaanse Sinterklaas is La Befana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button