Italiaanse samenlevingNieuws

De Italiaanse schoolvakanties 2024

Handig voor je vakantieplanning zijn de data voor de schoolvakanties in Italië. Maar let wel op want ze verschillen per regio. In de noordelijke regio Bolzano hebben de kinderen minder vakantie. Bekijk even het overzicht van de Italiaanse schoolvakanties 2024.

De Krokusvakantie

Carnavalsvakantie kennen ze uiteraard ook in Italië, ze zijn dol op het feest. Venetië staat er om bekend maar het wordt door heel het land gevierd. Scholen zijn dus vrij en houd dan rekening met je skiplannen. Bedenk wel dat de meeste regio’s slechts enkele dagen schoolvrij hebben en niet de hele week.

Zaterdag 10 februari tot dinsdag 14 februari is het carnaval. In Italië beginnen ze vaak al eerder met het feest. 13 en 14 februari de meeste scholen in Noord-Italië dicht. De noordelijke regio Bolzano (Zuid Tirol) kent vaak afwijkende data. Daar zijn de kinderen de hele week van Carnaval vrij. Maandag 19 februari moeten ze daar weer naar school.

De Paasvakantie

In alle regio’s is de paasvakantie van 28 maart tot en met 2 april 2024.

Lang weekend vanaf 21 april

Donderdag 25 april is het Bevrijdingsdag in Italië. Een nationale feestdag. De meeste mensen zijn dan vrij. Veel mensen nemen de vrijdag dan ook vrij waardoor het op woensdag 24 april al druk kan zijn met verkeer rond de grote steden. 28 april keren de mensen weer huiswaarts en ook dan kan het druk zijn op de weg.

Let op met de meivakantie, 1 mei nationale feestdag

Ga je met de meivakantie (27 april t/m 5 mei 2024) naar Italië? Hou dan woensdag 1 mei in de gaten. Dan viert Italië net als veel andere landen de dag van de Arbeid. Ook dan kan het drukker zijn op de weg met vakantieverkeer.

Nationale feestdag 2 juni

Zondag 2 juni is een nationale feestdag in Italië. Het is de Dag van de Republiek. Dit keer valt de dag voor de kantoormensen ongunstig in het weekend. Valt het op een doordeweekse dag dan mag je ook extra dagjesmensen op de weg verwachten, bijvoorbeeld op de wegen naar de kust. .

Zomervakantie Italië 2024 vanaf 9 juni

En dan, natuurlijk, de lange, lange Italiaanse zomervakantie. Samen met de Turkse, Portugese en Letse hebben ze in Italië de langste zomervakanties van Europa. Wij hebben in Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland met zes weken juist de kortste zomervakantie van Europa. Bedenk wel dat de Italiaanse kinderen tussendoor minder vakantie hebben en ze vaak ook zaterdag (ochtend) naar school gaan.

Veel ouders sturen de kids in juni op een lang zomerkamp. Ze verblijven ook vaak op de vaste camping van opa en oma. Papa en mama komen dan in het weekend langs. In augustus ligt het land nagenoeg plat. De meeste Italianen met een baan gaan in deze maand op vakantie.

In de meeste regio’s begint de zomervakantie al op 9 juni. De regio Bolzano en Valle d’Aosta plakken er nog een week school aan vast.

In de week van 9 september zullen de scholen in veel regio’s weer openen. Sommige regio’s starten pas weer op 11 september 2023.

Herfstvakantie en kerstvakantie in Italië

Aan herfstvakantie doen ze in Italië niet. Wel is 1 november nog een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. Dan is het Ognissanti, Allerheiligen. De kerstvakantie 2024-2025 (vacanze natalizie) begint voor de meeste kinderen op 21 december. 6 januari 2025 gaan de meeste dan weer naar school.

Vakanties in 2024

De Italiaanse schoolvakanties 2024
De Italiaanse schoolvakanties 2024

Italiaanse Nationale feestdagen 2024

De Italiaanse Nationale feestdagen zijn ook goed om in te gaten te houden want ook dan kan het druk zijn op de weg. Als ze op een werkdag vallen kunnen de dagen voorafgaand of daarna ook drukte opleveren als de Italianen er een lang weekend van maken.

Zondag 1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
Vrijdag 6 januariEpifania / BefanaDriekoningen
Zondag 31 maartPasquaEerste paasdag
Maandag 1 aprilLunedì dell’Angelo / PasquettaTweede paasdag
Dinsdag 25 aprilGiorno della LiberazioneBevrijdingsdag
Maandag 1 meiFesta del LavoroDag van de Arbeid
Vrijdag 2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
Dinsdag 15 augustusAssunzione della Beata Vergine Maria / FerragostoMaria Hemelvaart
Woensdag 1 novemberOgnissantiAllerheiligen
Vrijdag 8 decemberImmacolata ConcezioneViering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Maandag 25 decemberNataleEerste kerstdag
Dinsdag 26 decemberSanto StefanoTweede kerstdag
Maandag 31 decemberSan SilvestroOudjaar

Feestdagen patroonheiligen grote Italiaanse steden

Venetië25 aprilSan Marco
Turijn24 juniSan Giovanni
Genua24 juniSan Giovanni
Florence24 juniSan Giovanni
Rome29 juniSan Pietro e Paolo
Palermo15 juliSanta Rosalia
Bologna4 oktoberSan Petronio
Napels19 septemberSan Gennaro
Bari6 decemberSan Nicola
Milaan7 decemberSant’ Ambrogio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button