Nieuws

De Italiaanse schoolvakanties 2023

Handig voor je vakantieplanning zijn de data voor de schoolvakanties in Italië. Maar let wel op want ze verschillen per regio. In de noordelijke regio Bolzano hebben de kinderen minder vakantie. Bekijk even het overzicht van de Italiaanse schoolvakanties 2023.

We beginnen met de kerstvakantie. Die duurt in de meeste regio’s namelijk tot en met 9 januari 2023. Driekoningen is in Italië een nationale feestdag en die valt dit keer op een vrijdag 6 januari. Veel werkende Italianen zullen er dan ook een lang weekend van maken.

De Krokusvakantie

Carnavalsvakantie kennen ze uiteraard ook in Italië, ze zijn dol op het feest. Venetië staat er om bekend maar het wordt door heel het land gevierd. Scholen zijn dus vrij en houd dan rekening met je skiplannen. Bedenk wel dat de meeste regio’s slechts enkele dagen schoolvrij hebben en niet de hele week.

Zaterdag 18 februari tot dinsdag 21 februari is het carnaval. In Italië beginnen ze vaak al eerder met het feest. 20 en 21 februari zijn de scholen in Noord-Italië dicht. In de regio’s Veneto en Friuli ook op 22 februari. De noordelijke regio Bolzano kent vaak afwijkende data. Daar zijn de kinderen de hele week van Carnaval vrij. 27 februari moeten ze daar weer naar school.

De Paasvakantie

In alle regio’s is de paasvakantie van 6 tot en met 11 april 2023.

Lang weekend vanaf 21 april

Dinsdag 25 april is het Bevrijdingsdag in Italië. Een nationale feestdag. De meeste mensen zijn dan vrij. Veel mensen nemen de maandag ook vrij waardoor het op vrijdag 21 april en dinsdag 25 april druk kan zijn op de weg met vakantieverkeer.

Let op met de meivakantie, 1 mei nationale feestdag

Woendag 1 mei viert Italië net als veel andere landen de dag van de Arbeid. Ook dan kan het drukker zijn op de weg met vakantieverkeer.

Lang weekend vanaf 2 juni

Vrijdag 2 juni is een nationale feestdag in Italië. Het is de Dag van de Republiek. Veel mensen zullen er een lang weekend op uitrekken dus reken al op 1 juni op lange files naar de kust.

Zomervakantie Italië 2023 vanaf 10 juni

En dan, natuurlijk, de lange, lange Italiaanse zomervakantie. Samen met de Turkse, Portugese en Letse hebben ze in Italië de langste zomervakanties van Europa. Wij hebben in Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland met zes weken juist de kortste zomervakantie van Europa. Bedenk wel dat de Italiaanse kinderen tussendoor minder vakantie hebben en zoals je al las moeten ze op ook zaterdag (ochtend) naar school.

Veel ouders sturen de kids in juni op een lang zomerkamp. Ze verblijven ook vaak op de vaste camping van opa en oma. Papa en mama komen dan in het weekend langs. In augustus ligt het land nagenoeg plat. De meeste Italianen met een baan gaan in deze maand op vakantie.

In de meeste regio’s begint de zomervakantie al op 8, 9 of 10 juni. De regio Bolzano en Valle d’Aosta plakken er nog een week school aan vast. In de regio Emilia Romagna sluiten de scholen al op 7 juni.

In de week van 4 september zullen de scholen in veel regio’s weer openen. Sommige regio’s starten pas weer op 11 september 2023.

Herfstvakantie en kerstvakantie in Italië

Aan herfstvakantie doen ze in Italië niet. Wel is 1 november nog een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. Dan is het Ognissanti, Allerheiligen. De kerstvakantie 2023-2024 begint voor de meeste kinderen op 23 december. 8 januari 2024 gaan de meeste dan weer naar school.

Vakanties in 2023

De Italiaanse schoolvakanties 2023

Italiaanse Nationale feestdagen 2023

De Italiaanse Nationale feestdagen zijn ook goed om in te gaten te houden want ook dan kan het druk zijn op de weg. Als ze op een werkdag vallen kunnen de dagen voorafgaand of daarna ook drukte opleveren als de Italianen er een lang weekend van maken.

Ga je al met de meivakantie naar Italië weet dat het maandag 1 mei een vrije dag is met mogelijk extra drukte om wegen naar vakantieoorden.

Zondag 1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
Vrijdag 6 januariEpifania / BefanaDriekoningen
Zondag 9 aprilPasquaEerste paasdag
Maandag 10 aprilLunedì dell’Angelo / PasquettaTweede paasdag
Dinsdag 25 aprilGiorno della LiberazioneBevrijdingsdag
Maandag 1 meiFesta del LavoroDag van de Arbeid
Vrijdag 2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
Dinsdag 15 augustusAssunzione della Beata Vergine Maria / FerragostoMaria Hemelvaart
Woensdag 1 novemberOgnissantiAllerheiligen
Vrijdag 8 decemberImmacolata ConcezioneViering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Maandag 25 decemberNataleEerste kerstdag
Dinsdag 26 decemberSanto StefanoTweede kerstdag
Maandag 31 decemberSan SilvestroOudjaar

Feestdagen patroonheiligen grote Italiaanse steden

Venetië25 aprilSan Marco
Turijn24 juniSan Giovanni
Genua24 juniSan Giovanni
Florence24 juniSan Giovanni
Rome29 juniSan Pietro e Paolo
Palermo15 juliSanta Rosalia
Bologna4 oktoberSan Petronio
Napels19 septemberSan Gennaro
Bari6 decemberSan Nicola
Milaan7 decemberSant’ Ambrogio

De Italiaanse schoolvakanties 2023

De Italiaanse schoolvakanties 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button