Italië en maatschappijNieuwsStile Italiano

De Italiaanse schoolvakanties 2022

Handig voor je vakantieplanning zijn de data voor de schoolvakanties in Italië. Maar let wel op want ze verschillen per regio. In de noordelijke regio Bolzano hebben de kinderen minder vakantie. Bekijk even het overzicht van de Italiaanse schoolvakanties 2022. Bekijk hier de vakanties voor 2023.

We beginnen met de kerstvakantie van 2021. Die duurt in de meeste regio’s namelijk tot en met 9 januari. Driekoningen is in Italië een nationale feestdag en die valt dit keer op een donderdag 6 januari. Veel werkende Italianen zullen er dan ook een lang weekend van maken.

De Krokusvakantie

Carnavalsvakantie kennen ze uiteraard ook in Italië, ze zijn dol op het feest. Venetië staat er om bekend maar het wordt door heel het land gevierd. Scholen zijn dus vrij en houd dan rekening met je skiplannen.

Zaterdag 26 februari tot dinsdag 1 maart is het carnaval. In Italië beginnen ze vaak al eerder met het feest. 28 februari en 1 maart zijn de scholen in Noord-Italië dicht. In de regio’s Veneto en Friuli ook op 2 maart. De noordelijke regio Bolzano kent vaak afwijkende data. Daar zijn de kinderen de hele eerste week van maart vrij, tot en met 6 maart 2022.

In de zuidelijke regio’s Molise en Campanië is 1 maart een vrije dag net als op het eiland Sardinië.

De Paasvakantie

In alle regio’s is de paasvakantie van 14 tot en met 19 april.

Lang weekend vanaf 2 juni

Donderdag 2 juni is een nationale feestdag in Italië. Het is de Dag van de Republiek. Veel mensen zullen met de vrijdag er bij een lang weekend vrij vragen aan de baas. Dat leidt meestal tot drukte op de wegen naar de kust.

Zomervakantie Italië 2022 vanaf 8 juni

En dan, natuurlijk, de lange, lange Italiaanse zomervakantie. Samen met de Turkse, Portugese en Letse hebben ze in Italië de langste zomervakanties van Europa. Wij hebben in Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland met zes weken juist de kortste zomervakantie van Europa. Bedenk wel dat de Italiaanse kinderen tussendoor minder vakantie hebben en zoals je al las moeten ze op ook zaterdag (ochtend) naar school.

Veel ouders sturen de kids in juni op een lang zomerkamp. Ze verblijven ook vaak op de vaste camping van opa en oma. Papa en mama komen dan in het weekend langs. In augustus ligt het land nagenoeg plat. De meeste Italianen met een baan gaan in deze maand op vakantie.

In de meeste regio’s begint de zomervakantie al op 8, 9 of 10 juni. De regio Bolzano plakt er nog een week school aan vast.

In de week van 5 september zullen de scholen in veel regio’s weer openen. Sommige regio’s starten pas weer op 12 september 2022.

Begin zomervakantie 2022

Voor de volledigheid plaatsen we nog even in detail het begin van de zomervakantie voor alle regio’s. Abruzzen 8 juni, Basilicata 8 juni, Bolzano 16 juni, Campanië 8 juni, Friuli Venezia Giulia 11 juni, Lazio 8 juni, Ligurië 10 juni, Lombardije 8 juni, Molise 8 juni, Piemonte 9 juni, Puglia 9 juni, Toscane 10 juni, Trentino 10 juni, Valle d’Aosta 8 juni, Veneto 8 juni.

Herfstvakantie en kerstvakantie in Italië

Aan herfstvakantie doen ze in Italië niet. Wel is 1 november nog een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. Dan is het Ognissanti, Allerheiligen. De kerstvakantie 2022-2023 begint voor de meeste kinderen op 24 december. Afhankelijk van de regio eindigt deze op 5 of 9 januari 2023.

Vakanties in 2023

Voor het eerste half jaar zijn de vakantieperiodes van 2023 al bekend. Ook die verschillen weer per regio. De paasvakantie is in ieder geval weer door hele land hetzelfde, van 6 tot 11 april 2023.

Rond Carnaval hebben de kinderen in 2023 meestal 20 en 21 februari vrij. De kinderen in de wintersportregio rond Bolzano hebben geluk, die zijn van 20 tot en met 26 februari 2023 vrij.

De zomervakantie 2023 begint in de meeste regio’s op 8 of 10 juni. Alleen rond Bolzano moeten de kinderen nog een weekje extra naar school. De zomervakantie duurt dan weer tot half september.

De Italiaanse schoolvakanties 2022

Italiaanse Nationale feestdagen 2022

De Italiaanse Nationale feestdagen zijn ook goed om in te gaten te houden want ook dan kan het druk zijn op de weg. Als ze op een werkdag vallen kunnen de dagen voorafgaand of daarna ook drukte opleveren als de Italianen er een lang weekend van maken.

Zaterdag 1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
Donderdag 6 januariEpifania / BefanaDriekoningen
Zondag 17 aprilPasquaEerste paasdag
Maandag 18 aprilLunedì dell’Angelo / PasquettaTweede paasdag
Maandag 25 aprilGiorno della LiberazioneBevrijdingsdag
Zondag 1 meiFesta del LavoroDag van de Arbeid
Donderdag 2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
Maandag 15 augustusAssunzione della Beata Vergine Maria / FerragostoMaria Hemelvaart
Dinsdag 1 novemberOgnissantiAllerheiligen
Donderdag 8 decemberImmacolata ConcezioneViering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Zondag 25 decemberNataleEerste kerstdag
Maandag 26 decemberSanto StefanoTweede kerstdag
Zondag 31 decemberSan SilvestroOudjaar

Feestdagen patroonheiligen grote Italiaanse steden

Venetië25 aprilSan Marco
Turijn24 juniSan Giovanni
Genua24 juniSan Giovanni
Florence24 juniSan Giovanni
Rome29 juniSan Pietro e Paolo
Palermo15 juliSanta Rosalia
Bologna4 oktoberSan Petronio
Napels19 septemberSan Gennaro
Bari6 decemberSan Nicola
Milaan7 decemberSant’ Ambrogio

De Italiaanse schoolvakanties 2022

De Italiaanse schoolvakanties 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button