FilmKunst, film, muziekNieuws

De Italiaanse Oscarinzending is E Stata La Mano di Dio

De Italiaanse filmgeleerden hebben besloten dat ze E Stata La Mano di Dio van regisseur Paolo Sorrentino in gaan sturen voor de Oscars voor beste buitenlandse film in 2022. 8 februari volgend jaar wordt duidelijk of de film meedoet in de eindronde. Op 27 maart wordt vervolgens in Los Angeles bekend of deze film met de eer mag strijken.

Paolo Sorrentino denk je…die ken ik toch van…. Ja, inderdaad, van La Grande Bellezza. Dat was het grootste Italiaanse filmsucces van de afgelopen 10 jaar. Meer dan 250.000 mensen zagen de film in de Nederlandse bioscoop, uniek voor een Italiaanse productie. Daarna pakte Sorrentino ook nog prijzen met de film Youth. Een topregisseur mag je hem dus noemen.

De hand van God!

E Stata La Mano di Dio, het was de hand van God! Dat zei natuurlijk Diego Armando Maradona, toen hij op het Wereldkampioenschap Voetbal in Mexico in 1986 de bal met zijn hand over de keeper heen tikte en scoorde. De film gaat voor een klein deel over deze legendarische voetbalheld die koning van Napels werd. De echte hoofdrolspeler is Fabietto Schisa, een zeventienjarige jongen in het roerige Napels van de jaren 80. Hij zoekt liefde, vriendschap, geluk en zichzelf. Het noodlot speelt een rol, vreugde en tragedie lopen in elkaar over, en Fabietto’s toekomst begint zich af te tekenen.

Aanrader

Wij mochten alvast een voorvertoning van de film zien en waren onder de indruk. Deze film is een must voor de echte Italiëfan en Napels in het bijzonder. Het verhaal is misschien niet het allersterkste element, de beelden, de dialogen, de humor en soms bizarre casting zijn dat wel. Veel scenes lijken wel een schilderij. Kleurrijk en contrastrijk is de gedeeltelijk autobiografische film in alle opzichten. Knap is hoe het Napels uit de jaren 80 in kleding en decor is neergezet.

De film kreeg een tweede prijs tijdens het filmfestival van Venetië. Filippo Scotti kreeg daar wel de prijs voor beste acteur en dat is terecht. De pakkende emoties die hij weet over te brengen na een dramatische wending in de film zijn een bijzondere acteerprestatie. Toni Servillo zit er ook weer in. Hem ken je als de hoofdrolspeler van La Grande Bellezza en hij speelt opnieuw een meesterlijke rol als vader van Fabietto.

The Hand Of God is vanaf donderdag 2 december in de bioscoop te zien. Op 15 december verschijnt hij ook op Netflix.

UPDATE 22 december

De film heeft de shortlist gehaald met 15 kanshebbers voor de Oscar voor Beste Buitenlandse film.

Bekijk de trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button