Nieuws

De Italiaanse kalender in december

Ook in Italië zijn de decemberdagen donker. Straten en pleinen zijn echter sfeervol verlicht met fraaie stellages. Het is de tijd van kou maar ook van warmte. Samen zijn met vrienden en vooral familie. Een mooie tijd om te shoppen, lekker te eten, naar kerststallen te kijken en ook de geestelijke wereld voldoende aandacht te geven in de kerk. Dit zijn de dagen die in de Italiaanse decemberagenda staan.

san-nicola-di-bariDicembre 5

Ook in Italië kennen ze Sinterklaas, maar dan zonder pieten en strooigoed. Zo trekt vannacht in Gualdo Tadino (Umbrië) San Niccolò door de straten, terwijl in Bari de heilige Nicola op 6 december wordt geëerd, bisschop van Myra. 

Dicembre 8

immacolataImmacolata Concezione (Maria Onbevlekt Ontvangen). Hierbij wordt niet de vlekkeloze conceptie van haar Zoon gevierd (dat is op 25 maart), maar de conceptie van Maria zélf. Zij kwam zonder zonden ter wereld of beter gezegd: met een onbevlekte ziel.

Dicembre 16

Het kerstseizoen in Italië begint traditioneel acht dagen voor kerst met kerkdiensten, het versieren van de straten en huiskamers, en het kopen van cadeaus. Verder worden in veel dorpen en steden traditionele festiviteiten georganiseerd.

Dicembre 24

De nachtmis staat op het programma, maar niet nadat er eerst uitgebreid is getafeld met de hele familie. Ook de Panettone (kerstcake) wordt aangesneden, maar mag niet helemaal op! Het laatste stukje gaat mee naar het nieuwe jaar.

Dicembre 25

babbo_natale_00029Hoewel de meeste Italianen uitslapen na het lange avondmaal en de mis, gaat een enkeling ook vandaag weer naar de kerk. Anderen nemen genoegen met het Urbi et Orbi via de televisie. Voor de kinderen is het groot feest: Babbo Natale kan langskomen met cadeautjes!

Dicembre 26

Het grote kerstfeest is voorbij en na de overvloedige maaltijd van gisteren, de pranzo natalizio, is het vandaag uitbuiken geblazen. Op tafel komen de kliekjes van (eer)gisteren. Verder wordt de Heilige Stefano geëerd, de eerste martelaar van de Rooms Katholiek Kerk.

panettone il sognoDicembre 31

Tijdens de jaarwisseling staat het bijgeloof centraal. Met verschillende tradities, zoals linzen en druiven op het menu, wordt vooral geluk gepredikt. Het is tijd voor een frisse start: Anno Nuovo, Vita Nuova, oftewel ‘nieuw jaar, nieuw leven’! En uiteraard iedereen naar buiten.

Gennaio 6

Met Driekoningen wordt de Italiaanse kerstperiode officieel afgesloten. De boom en stal mogen weg, het laatste stukje Panettone brengt gezondheid in het nieuwe jaar en de heks Befana trekt langs de deuren met snoepjes voor de kinderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button