LiguriëNieuwsRegio'sVakantie

De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra

Tussen Sanremo en Ventimiglia ligt Bordighera, een prachtig plaatsje aan de bloemenrivièra. Het herbergt alles was Italië zo mooi maakt. Natuur, geschiedenis, kunst, cultuur en natuurlijk die heerlijke keuken. Lees even mee met de hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra.

De kerk van Sant’Ampelio is een ijkpunt die je al van verre ziet. Kluizenaar San Ampelio koos deze plek voor zijn spirituele leven. 14 mei is de feestdag ter ere van de heilige Ampelio en dat wordt gevierd met een groots vuurwerk.
Vanaf de rotsen vlakbij de kerk heb je een mooi uitzicht op en in zee. Visjes zwemmen in het heldere water, het zeewier deint mee op de golven.

In het middeleeuwse centrum zien we elegant gekleurde stadsvilla’s. De Città Alta wordt omgeven door vijfhoekige vestingmuren en daarbinnen ligt een doolhof van kleine steegjes (carugi), met kleurrijke huizen en gezellige pleintjes. Die huizen zijn verbonden met bogen die ooit zijn gemaakt ter ondersteuning opdat de huizen niet omvallen door de aardbevingen die dit gebied wel eens teisterden. In de zomer is er van alles te doen in het centrum zoals kunstexposities. Een wandeling door de caruggi geeft je dan dat echte Italiëgevoel.

De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra
De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra

De smaak van vakantie

Een hoogtepunt is ook hier weer de keuken. De aroma’s komen uit de zee en de bergen met hun aromatische kruiden. Lange tradities brachten delicate smaken voort. Proef eens de brandacujun, gemaakt van gedroogde kabeljauw en aardappelen of de panissa. Dat is een delicatesse bestaande uit kikkererwtenmeel, water en zout. De lokale gerechten zijn eenvoudig maar verfijnd.

Villa’s en musea, tijdloze schoonheid

De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra
Foto: Wikipedia: @Youflavio

De Italiaanse elite maar ook Duitse en Engelse adel bouwden in de 19e eeuw vorstelijke buitenhuizen met weelderige tuinen. Hier genoten ze van het milde klimaat.

Een van de mooiste villa’s is die van Margherita van Savoye. Het in neobarokke stijl opgetrokken gebouw was haar officiële winterresidentie. Margherita kwam in 1879 voor het eerst in Bordighera en daarna bracht ze er jarenlang de wintermaanden door in Villa Etelinda. In 1914 moest er echter een eigen huisje komen, hoog boven op de berg. De eerste koningin van Italië was dol op Bordighera en op de villa die architect Luigi Broggi voor haar had ontworpen. Zij stierf in de villa op 4 januari 1926. In de prachtige zalen waan je je echt even in die tijd. Sluit de ogen en hoor de muziek, het zingen tijdens de partijen, het geritsel van elegante jurken en ruik in de gedachten de exclusieve parfums van de opgedofte dames.

Maar er zijn meer villa’s in Bordighera. Sommigen worden nog bewoond, andere doen dienst als museum of openbaar gebouw. Veel van deze statige herenhuizen zijn ontworpen door Charles Garnier. Die werd bekend door zijn ontwerp van de Parijse Opéra, het Monte Carlo Casino en het Observatorium van Nice. In Bordighera ontwierp de Franse architect Villa Garnier (zijn privéwoning), Villa Etelinda, de kerk van Terrasanta, Villa Studio en Palazzo Garnier. In dat laatste gebouw zetelt nu het stadhuis. Garnier woonde lang in Bordighera. In dit deel van de Ligurië vindt je nog veel meerm stijlvolle villa’s met schitterende tuinen.

Bloemenpracht

De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra

De bloemenrivièra heet niet voor niets zo. De trotse eigenaren van de villa’s pronkten al met hun bloemenpracht, maar ook langs de straten en paden laat de natuur zich van zijn mooiste kant zien en ruiken. Kleurrijke bloemen met sterke geuren en natuurlijk de citrusvruchtenbomen kunnen je niet ontgaan. In april begint de laurier en de jasmijn heerlijk te ruiken in de warme lentezon. Bij iedere stap die je zet word je getrakteerd op een ander pallet.

De legende gaat dat Sint Ampelio in de 5e eeuw na Christus enkele dadelzaden meebracht uit Egypte. In Bordighera groeiden die uit tot palmen, waardoor de stad vandaag de dag nog steeds een oosterse en sprookjesachtige uitstraling heeft.

De Duitse landschapsarchitect Ludwig Winter creëerde een palmentuin die nu nog steeds de verbeelding spreekt om zijn groot aantal soorten. Bezoek ook de tuin van Villa Garnier en de exotische tuin van Pallanca. Deze ligt aan de voet van de oude vulkaan Monte Nero en kent de grootste verzameling vetplanten van Italië.

Het Béodo-pad

Buitengewoon charmant is het Béodo-pad dat langs het oude kanaal van het aquaduct loopt. De Franse architect Charles Garnier beschreef het als: “Een van de meest opwindende wandelingen in Bordighera, die een kunstenaar nooit zal vergeten: een ononderbroken opeenvolging van hoekjes waarin vorm en elegantie harmoniëren”. Nou, mooier konden we het niet zeggen! Boven de beelden.

Claude Monet

Claude Monet maakte 38 schilderijen in en rond Bordighera. Deze is van Bordighera en maakte hij in 1884

Voor Claude Monet, de oervader van het impressionisme, was dit deel van Italië ook een lustoord. Hij wilde het magische zonlicht vastleggen dat tot leven kwam op het water, de rotsen en de vegetatie. Dat leidde tot enkele van zijn meest interessante schilderijen. 38 stuks maakte hij er in totaal van deze streek. Hij was gefascineerd door het landschap, de verscheidenheid aan groentinten, de kleuren van de citrusvruchten en het blauw van de lucht en de zee.

Strand en vertier

De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra
Het prachtige strand is zeker een van de hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra

In Bordighera is het strand nooit ver weg. Er is van alles te doen voor iedereen. Flaneer langs de magnifieke Lungomare Argentina, die werd vernoemd naar Evita Peròn. Het is de langste boulevard van de Rivièra en ook hier ontbreekt de bloemenpracht niet.

De zee is helder en diepblauw. Al sinds het einde van de 19e eeuw staat Bordighera vertellen bezoekers dat door. De deel van de middellandse zee is beschermd natuurgebied, Pelagos-reservaat. Dit is een echte hotspot om walvissen te zien maar ook dolfijnen en grienden. Je hoeft er maar een , paar kilometer voor uit de kust. De zeebodem van maritieme gebied is rijk plant- en diersoorten. Duikbril op en snorkelen maar om deze wondere wereld met eigen ogen te zien.

Actief!

Word je na een uurtje op de strandstoel al onrustig, dan kan je in deze streek je lol op. Duik uiteraard als eerste in zee met of zonder snorkel of duikfles. Stap eenmaal boven water in een bood, kano, catamaran of op een surfplank met of zonder zeil. Op land ga je verder te voet, te paard of per fiets. Gewoon lekker vlak langs de kust of met wat meer zweet de heuvels in. Bovenop de heuvels glij je met de paraglider snel weer naar beneden.

Slapende vulkaan

Er zijn veel oude paden die van de bergen naar de zee lopen en andersom. Loop in ieder geval vanuit de groene wijk Arziglia naar de top van Monte Nero. Dat is de krater van een slapende vulkaan. Vanaf de Strada Cian d’Innamurai heb je een fraai uitzicht over zee en de steden van de Rivièra. Bij goed weer zie je Menton, Monaco en Nice.

Actuele info

Het station. Foto WikiPedia: @Fboas 

Bordighera ligt aan de snelweg van Genua naar Nice. Vliegen kan naar Nice of Genua. De trein stopt bijna letterlijk op het strand. De treinrit er naartoe is prachtig want het spoor loopt bijna altijd direct langs de kust. Ventimiglia en Sanremo zijn maar een kleine 10 minuten met de trein.

Bezoek de website van de stad voor actuele informatie: www.visitbordighera.it

Hotels in Bordighera

Overnachten in en rond Bordighera kan met een kleine beurs maar ook op stand. Grand Hotel del Mare is zo’n beetje het meest luxe hotel. Reken op 350 euro per nacht. Hotel Piccolo Lido is een prijsklasse lager maar wel aan het strand. Gemiddeld 150 euro per nacht. Dat geldt ook voor Hotel Parigi. Hotel Villa Miki is 200 meter van het strand, scoort een 9 bij de gasten en kost ongeveer 120 euro per nacht.

Booking.com

De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra
Proef eens de brandacujun, gemaakt van gedroogde kabeljauw en aardappelen

De hoogtepunten van Bordighera aan de Bloemenrivièra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button