algemeenItaliaanse restaurantsNieuwsSmaken

De heerlijke tuindiners van de Borsato’s

Ze zijn al acht jaar het best bewaarde geheim van Noord-Holland, de Italiaanse tuindiners van Remco en Ylenia Borsato – inderdaad, familie van. Ook deze zomer ligt Heiloo weer even in Toscane, waar Remco de pannen en Ylenia de tafels (be)roert. Het is een pop-up trattoria van het traditionele Italiaanse soort. Maar dat moet wel tussen ons blijven… Ssst.

Ylenia Borsato

In Heiloo en omstreken is het onder fijnproevers letterlijk vaste kost geworden, een zomeravondje bij de Borsato’s. Omdat het lekker is, omdat het gezellig is en omdat het er zo prachtig is, lezen we in het digitale gastenboek. Dat wat ooit begon met een hapje voor een paar mee-eters is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een heerlijke zomeravondtraditie.

“Klopt, want heel veel gasten komen iedere zomer terug,” vertelt Ylenia Borsato met stralende ogen, glimmend van trots. “Sterker nog, er zijn mensen die hun vakantie afstemmen op hun reservering. Zij komen dus eerst bij ons langs en gaan vervolgens op vakantie naar Italië, haha. Prachtig toch? Het is in feite ook een beetje wat we bedoelen met de tuindiners: la dolce vita voor alle zintuigen, dus een beetje ons Italië in Nederland.”

Italië zit in bloed en genen

Ze heeft recht van spreken, de gastvrouw, want Italië zit in bloed en genen. Ylenia en Remco groeiden beide op in de buurt van het Gardameer en het zal u niet verrassen dat de paplepels van hun mamma’s een belangrijk alibi vormen voor de heerlijke avondjes in Heiloo, 1228 kilometer verderop. Daar vormen de smaken van weleer nog altijd een bron van inspiratie.

Remco: “Het leren koken, zoals een kok dat doet op de hotelschool, is voor mij altijd bijzaak geweest. Ik gebruik vooral de passie die ik van thuis meekreeg en vertrouw veel meer op mijn intuïtie en smaak. Koken doen Italianen nou eenmaal met liefde, een cliché, maar heel erg waar. Dat voel je in de keuken, maar ook aan tafel. Ja, dat is nog steeds een dankbare bron voor Ylenia en mij. Onuitputtelijk ook. Het menu van dit jaar? Poco ma Buono en authentiek, meer ga daar niet over zeggen, haha. Dat heb ik de afgelopen jaren ook nooit gedaan. De meeste gasten weten dat ze vijf gangen geserveerd krijgen en dat ze zich moeten overgeven. Maar weet je: een gelukkige kok maakt gelukkige gasten, vice versa. Volgens mij een oud Italiaans gezegde.”

Diner op landgoed met orangerie

Veel meer dan een gepassioneerde kok en charmante gastvrouw heeft een Italiaanse avond niet nodig. Hoewel… Oor en oog worden ook verwend. Ylenia: “De eerste twee edities van onze Tuindiners vonden plaats bij een boer in de Schermer, maar zeven jaar geleden konden we terecht bij het hoveniersbedrijf van Kees en Anita Zoon. Daar, op een soort landgoed met een orangerie, voelt het echt een beetje mediterraan. Een perfecte match dus met dat la dolce vita en we zijn dus ook nooit meer weggegaan.

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren ook verschillende artiesten aan tafel gehad, die tussen de gangen voor wat extra sfeer zorgden. Veel completer kan je Italiaanse avond naar ons idee niet zijn.”

Informatie: www.tuindiner.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button