NieuwsSmaken

De grootste koe ter wereld komt uit Toscane

Dit is een Chianina rund, het grootste koeienras ter wereld! Het dier graast rond de stad Arezzo in Toscane. Naast het formaat valt ook de parelwitte kleur op waarmee het goed tegen de warmte kan. Maar bovenal levert dit rund heerlijk vlees zoals de fameuze Florentijnse steak, de Bistecca alla Fiorentina.

In de restaurants in en rond Arezzo staat hij permanent op het menu. Op de deur geven die met een sticker aan dat ze alleen de echte Chianina serveren en op de menukaart staat zelfs hoe de koe heette die je eet en wanneer die geslacht werd.

Deze sticker zie je op de ramen van restaurants waar je echte Chianina kan eten
Op de menukaart zie je alle gegevens van het vlees dat je eet zoals geboorte- en slachtdatum, de slager, de boerderij en het gewicht van de koe.

Het is dan ook niet zomaar een rund. Het wordt al 22 eeuwen gefokt in de Val di Chiana streek, de Etrusken verklaarden het dier heilig. De strenge, traditionele fokmethode en de zorg en de toewijding van de boeren die de Chianinarunderen houden, zorgen voor de kwaliteit. Het is het duurste en meest exclusieve vlees van Italië maar in Arezzo en omgeving is het bijna zo gewoon dat ze er zelfs hamburgers van bakken op de BBQ.

Een selfie met de koe ergens in een groene wei valt niet mee. De meeste dieren worden binnen gehouden en streng bewaakt, diefstal is geen uitzondering.

Het vlees is nauwelijks in Nederland te krijgen want de Italianen houden de kleine productie normaal gesproken alleen voor zichzelf. Een consortium beschermd het dier en het vlees.

De grootste koe ter wereld
De grootste koe ter wereld

De grootste koe ter wereld

De grootste koe ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button