Nieuws

De gevaarlijkste en veiligste steden van Italië

Niet iedereen heeft een roze bril op als je over Italië begint. Veel mensen stellen nog steeds dat de Italiaan niet te vertrouwen is en dat je je leven niet zeker bent in veel steden. Wij liefhebbers weten natuurlijk wel beter. Maar laten we toch eens naar de cijfers kijken. Waar kan je met al je Panerai’s om drie uur ‘s nachts veilig door een donkere steeg lopen en waar is het noodzakelijk om de juwelen even in de hotelkluis te laten liggen. Dit zijn de gevaarlijkste en veiligste steden van Italië.

Veilig of onveilig is een moeilijk begrip en vaak ook een kwestie van gevoel en perceptie. Zoals bekend zitten in Zuid-Italië veel criminele organisaties maar die hebben er vaak alle belang bij dat de toeristen niets overkomt. In Napels zijn sommige criminaliteitscijfers maar een derde van Rome en Milaan. 

Relatief begrip

Het is dus maar net naar welke cijfers je kijkt. Maar tel je alles bij elkaar op dan is het mooie Oristano op Sardinië de veiligste stad van Italië met het minst aantal gerapporteerde misdrijven op de 100.000 inwoners. Op de tweede plaats Pordenone in het noordoosten van Italië en de leuke stad Rieti in Umbrië staat op de derde plek. In deze laatste stad schuilen dan wel weer andere gevaren. Vlakbij was de grote aardbeving die Italië in 2016 zo hard trof…

De gevaarlijkste en veiligste steden van Italië
Bovenaan de tabel de regio’s met de relatief hoogste misdaadcijfers

Meest onveilige steden in het noorden

De meest onveilige steden als we dat zo mogen noemen zijn successievelijk Rimini, Milaan, Bologna, Turijn en Rome. Geen Zuid-Italiaanse steden in de top 10 en dat blijkt ook als we naar de regio’s kijken, in Noord-Italië zijn de meeste misdrijven. Wie even doordenkt hoeft niet verbaasd te zijn. De rijke steden en regio’s staan aan kop. Als het om geld gaat is daar waarschijnlijk ook het meest te halen…

Er zijn wel grote verschillen in het type misdrijven. In de grote badplaats Rimini duiken de boeven tijdens de zomermaanden op de waardevolle spullen van de toerist maar komt woninginbraak weer een stuk minder voor. Milaan heeft veel last van straatcriminelen die bijvoorbeeld auto’s openbreken. Dat is met name op plekken waar veel mensen komen. In Napels worden veel motoren gestolen en pakt de politie veel smokkelaars.

Criminaliteit daalt in Italië

De kop boven dit artikel zou eigenlijk moeten zijn dat de criminaliteit in Italië daalt want dat is het echte en tevens goede nieuws. Net als vorig jaar gaan de cijfers omlaag na een stijging de jaren daarvoor. Dat is over de hele linie, van zakkenrollen tot moord. Onderstaand meer cijfers per stad en regio.

Veel meer moorden in de middeleeuwen

Er zijn studies gedaan naar criminaliteit in de middeleeuwen in wat nu Italië is. Toen ging het er met 50 a 60 moorden op de 100.000 inwoners pas echt ruig aan toe. Nu is dat nog maar één op de 100.000.

Vergelijk je de cijfers van nu met begin 20e eeuw dan is het aantal moorden nog maar de helft. De laatste jaren is er ook een enorme daling te zien in het aantal maffia-gerelateerde moorden.

Het aantal diefstallen steeg de laatste jaren wel iets maar ook die aantallen zijn een stuk lager dan begin deze eeuw. Verder zijn er veel minder overvallen, autodiefstallen, zakkenrollers zijn er bijna niet meer en ontvoeringen ook niet. Het aantal woningovervallen is nog wel een zorgenkind de afgelopen vijftien jaar.

Lees meer over de veiligheid in het Italiaanse verkeer.

De gevaarlijkste en veiligste steden van Italië

Trend 2018-2021

De krant Sole24 maakte een analyse van de criminaliteitscijfers in de periode 2018-2021. Tijdens de pandemie is een duidelijke dip zichtbaar. Na de pandemie klimmen de cijfers weer richting de situatie van de jaren daarvoor.

Bron: Sole24

De gevaarlijkste en veiligste steden van Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button