Kunst & CultuurNieuwsToscane

De Dom van Siena opent de ‘poort van de hemel’

De stad Siena in Toscane is absoluut een van de hoogtepunten van Italië. Is het niet om de beroemde Palio die jaarlijks op 2 juli en 16 augustus wordt verreden, dan is het wel om de geschiedenis, de middeleeuwse binnenstad, een van de mooiste pleinen ter wereld en de fantastische dom.

Na 900 jaar weer open

Die dom (duomo) is nu een extra reden om de stad te bezoeken.  De poort van de hemel,  ‘La Porta del Cielo’, gaat namelijk open, als u dit zo leest al een bijzonder gegeven, dat begrijpt u. Het fenomenale interieur van de kathedraal van Siena is al jaren een magneet voor toeristen maar pas nu, na tientallen jaren van renoveren, is de poort naar de hemel voor het eerst in 900 jaar geopend. Bezoekers kunnen de Duomo Santa Maria Assunta bewonderen van boven, een totaal ander perspectief.

De koepel, poort naar de hemel
De koepel, poort naar de hemel

Kijkend naar de koepel met gouden sterren begrijpt u waarom deze plek zo genoemd wordt. Bezoekers kunnen via een stenen trap naar de top van het bouwwerk klimmen. Van daaruit krijgen ze een fantastisch zicht op de prachtige mozaïekenvloer uit de renaissance en de gewelfde bogen die tot de hemel reiken.


De bouw van de kathedraal werd in de 12e eeuw aangevangen. Het is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur. De Duomo heeft een rijk versierde façade. Naast de dom staat een 77 meter hoge campanile.

Interieur van de dom van Siena
Interieur van de dom van Siena

Andere hoogtepunten van de Duomo zijn een beeld van Johannes de Doper gemaakt door Donatello en twee standbeelden van Petrus en Paulus van de hand van Michelangelo.

Vorig jaar werd de prachtige marmeren vloeren tijdelijk zichtbaar voor het grote publiek nadat die altijd met planken en kleden was bedekt om het te beschermen tegen de meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar.

Het kan druk worden want de toegang is beperkt en kan alleen met een gids, u kunt dus te maken krijgen met wachttijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button