Nieuws

De Culturele Hoofdstad van Europa in 2025 is Gorizia

De Culturele Hoofdstad van Europa in 2025 is Gorizia, Gijze, Gorica of Görz. Het gaat allemaal om dezelfde grensstad die deels in Italië en deels in Slovenië ligt. Er wordt Italiaans, Friulisch, Sloveens en Duits gesproken.

Een multiculturele stad dus met een lange geschiedenis. De duizend jaar oude stad was tot 1918 onderdeel van het Oostenrijks- Hongaarse Rijk. Die sfeer tref je er dan ook nog steeds. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het in Italiaanse handen, maar na de Tweede Wereldoorlog werden stadsdelen aan voormalig Joegoslavië toegewezen. De grens tussen nu Slovenië en Italië sneed de stad in twee, precies op het stationsplein Piazza della Transalpina. De Slovenen noemden hun deel Nova Gorica.

Oostenrijkers noemden het destijds soms het Nice van Oostenrijk, maar om die grandeur weer in de stad te halen, moet er nog wel wat gebeuren, constateerden wij ooit zelf. De uitverkiezing zal dan ook vooral een stimulans zijn om de stad weer te laten bruisen. Het kasteel is in ieder geval al wel mooi gerestaureerd en het feest begint pas in 2025.

De grens tussen Gorizia in Italië en Nova Gorica in Slovenië loopt dwars over het stationsplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button