algemeenNieuwsVakantie

De blauwe vlag voor de schoonste Italiaanse stranden

Zie je een blauwe vlag op het strand dan weet je dat je gerust een veilige en schone duik in zee kan nemen. Deze week werd de lijst met alle goedgekeurde stranden in Italië voor 2021 bekend gemaakt.

Meer dan 200 stranden mogen de vlag dit jaar laten wapperen en meer dan 80 havens. In de regio Ligurië zijn de meeste schone stranden te vinden. Opvallend is plaats twee voor de regio Campanië (19 stranden). De water- en strandkwaliteit is daar de laatste jaren flink verbeterd. Puglia staat op plaats drie met 17 stranden. Ook deze regio is de laatste jaren opgeklommen. Voorheen maakten Toscane en De Marken de dienst uit in de top.

Zie je de blauwe vlag wapperen dan weet je dat het wel snor zit met de kwaliteit van het zwemwater en het strand. Stranden en zwemwater worden gelukkig steeds schoner door extra milieumaatregelen. Er zijn ook veel meer zuiveringsinstallaties en controles om afval en gevaarlijke stoffen uit het water te houden. Stranden kunnen de erkenning ook verliezen.

Bekijk de lijst en kaart met alle stranden.

De blauwe vlag voor de schoonste Italiaanse stranden

De Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding van de Foundation for Environmental Education (FEE). Stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn maken kans op de vlag. De blauwe vlag wappert op meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.

De prestigieuze prijs zorgt voor een beter imago van de Italiaanse badplaatsen en blije toeristen. Dat bleek uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Urbino en Perugia.

De belangrijkste criteria voor stranden om een blauwe vlag te ontvangen zijn:

  • Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit
  • Het strand wordt schoongehouden
  • Op het strand bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken
  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn op het strand aanwezig
  • Ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd

Lees meer over de mooiste Italiaanse stranden op deze site.

Blauwe vlag stranden in Italië

Blauwe vlag stranden in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button