Italiaanse restaurantsItalie EvenementNieuwsPizzaSmaken

De beste pizza van Nederland komt dit jaar uit België

Tijdens het Italië Evenement werd dit jaar voor de vierde keer het open Nederlands kampioenschap pizzabakken georganiseerd. Dit keer kaapte een Calabrees uit België de hoofdprijs weg. Rocco Cagliostro van La Bottega del Gusto in Genk bakte volgens de internationale jury de beste Napolitaanse pizza. 

Met 27 deelnemers was het Campionato della Pizza d’Olanda dit jaar groter dan ooit. De strijdende Pizzaioli en ook de juryleden wisten daarom dat het niveau hoog zou liggen. In de finale namen uiteindelijk 11 bakkers het tegen elkaar op. De afgelopen jaren ging de beker iedere keer naar Amsterdam en omgeving. Dit jaar bereikte uit de hoofdstad alleen restaurant Il Pecorino, met pizzaiolo Luciano Popa het podium. Beoordeeld werd trouwens de authentieke Napolitaanse pizza uit de houtoven. Het bekendste gerecht uit de Italiaanse keuken kent nogal wat gedaantes zoals je weet maar in Napels liggen de wortels.

De winnaar kwam eigenlijk niet als een verrassing want Rocco Cagliostro behoort tot de wereldtop. Hij werd eerder verkozen tot de beste 12 beste pizzabakkers van Europa en zijn pizza’s prijken in een internationaal kookboek. Rocco ging niet met lege handen terug naar het zuiden. Hij won een reischeque van 500 euro, voor 150 euro aan pizzagereedschap, zakken vol professioneel pizzameel, kilo’s tomaten, een doos Limoncello en een mode cheque ter waarde van 250 euro.
Maak deze zomer onderweg naar Italië of op de terugweg dus even een tussenstop in Genk voor een waar pizzahoogtepunt.

De prijswinnaars en de jury

De top 3 van 2017

1e prijs: Rocco Cagliostro Casa Paglia, La Bottega del Gusto, Genk, België
2e prijs: Giuliano Ricci, Cucina da Bruno, Blaricum
3e prijs: Luciano Popa, Il Pecorino, Amsterdam

Giuliano Ricci van Cucina da Bruno in Blaricum won de tweede prijs
Net als voorgaande jaren wederom een Amsterdams restaurant op het podium. Luciano Popa van Il Pecorino won de derde prijs

De zeer deskundige en deels uit Italië overgekomen jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Andrea Peruz Giordano (docent voor professionele pizzaioli), Claudio Stara, Pino Nacci (president Benelux van Federazione Italiana Cuochi) en Alessandro Germano (Accademia Italiana della Cucina).

Beste pizza’s van Nederland

In Nederland zijn er gelukkig ook uitstekende bakkers te vinden. Dit zijn de winnaars van de eerdere kampioenschappen.

Winnaar 2016: Pasquale Quinquennale,Villa Borghese, Amstelveen
Winnaar 2015: Sandro Cuciniello, Mangiaccanto, Amsterdam
Winnaar 2014: Ciro Cuciniello, Mangiassai, Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button