Pasta, ja, dat kent iedereen. Maar ken je alle soorten en weet je bijvoorbeeld de beste pastasoort voor salade en Carbonara? We vroegen advies aan Alessio Agnoli van de webshop Pastaficio, hij mag zich wat ons betreft de pastaprofessor van Nederland noemen.
In 1938 openden de voorouders van Alessio een ijssalon in Gorkum en daar kan je ook nu nog ambachtelijk Italiaans ijs halen. Het ondernemerschap zat hem dus in het bloed, de eigen ijsmakerij groeide als kool en in 2016 was het tijd om de horizon te verbreden. Pastaspecialist worden werd het doel en zo toog hij met zijn vader naar Italië om daar goede leveranciers te vinden. Dat valt nog niet mee met de meer dan honderd kleine en grote pastamakers die het land rijk is.
Het resultaat was een selectie van zes fabrieken en die leveren nu de meer dan 200 pastasoorten en vormen in Alessio’s webshop Pastaficio “Je kunt bij ons echt alle varianten krijgen. De talrijke verschillende vormen, uiteraard de volkorenpasta’s of pasta’s met inktvis of spinazie. Wij hebben het op voorraad voor de consument maar ook voor de horeca. Daarmee zijn we nu denk ik de grootste pastaspecialist van Nederland.”
Hoeveel pastasoorten zijn er eigenlijk in totaal?
“Nou, dat moeten er wel 600 à 700 zijn, maar het is maar net hoe je daarnaar kijkt. Sommige hebben een andere naam in een ander gebied en dan heb je per vorm natuurlijk ook nog veel variaties in tarwesoort, kleur of productiemethode.”
En welke pasta is het populairst?
“Bij ons staat Spaghetti al jaren op één. Casarecce staat op twee en Penne op drie. Op vier komt dan Fusilli (de ‘wokkelpasta’) en bij ons doet de kinderpasta met dierenvorm het erg goed.”
Zijn er ook seizoentrends en is er verschil in het koopgedrag van klanten?
“Ja, zeker. Aan het begin van het jaar zien we een opleving in de volkorenpasta. Dan heeft iedereen kennelijk goede voornemens om vezelrijker te gaan eten! Maar zoals het met voornemens vaak gaat, zijn ze maar van korte duur! Ook leuk om te zien is dat mannen net als met kleding vaak één grote bestelling doen met dezelfde soort. Dan zijn ze voor even klaar. Vanaf oktober worden de meer bijzondere soorten populair zoals speciale vormen of gekleurde varianten met bijvoorbeeld inktvis.”
Wat bepaalt de kwaliteit van pasta?
“Het eiwitgehalte van de pasta is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit. Het eiwit zorgt voor een goede structuur, binding en, heel belangrijk, de ‘al dente’ bite. Goedkopere soorten hebben circa 11% eiwit, de duurdere 14%. Verder maakt de tarwesoort en waar deze groeit veel uit. Noord-Italië heeft andere rassen dan Zuid. De zee heeft invloed, het klimaat en de bodemsoort. Tot slot speelt ook de manier van produceren een belangrijke rol.”
Afgelopen weken waren de Italianen in paniek om de pastaprijzen. Zelfs de politiek bemoeide zich er mee. Moeten ze zich zorgen maken?
“Vorig jaar schoten de prijzen voor tarwe inderdaad heel hard omhoog door alle onzekerheden in de wereld. Dat gold ook voor energie, verpakkingsmateriaal en transport. Allemaal essentiële kosten voor de pastamakers. Ik zie de situatie echter langzaam normaliseren. Die 23 kilo pasta per jaar per Italiaan gaat er denk ik niet aan!”
Het is zomer, wat is de beste pastasoort voor salade?
“Voor pastasalade is kleinere pasta zoals Penne en Fusilli het meest geschikt maar denk ook eens aan de Farfalle vlinderpasta. Dat staat erg leuk. Verder wil ik de Reginette adviseren. Dat zijn ook kleine stukjes stevige pasta met een ribbeltje, een vrolijk gezicht in de salade. Let trouwens bij het maken van pastasalade op dat je een minuut korter kookt dan wat er op het pak staat. De pasta gaart altijd nog na en anders krijg je hele slappe pasta in de salade, dat is niet lekker.”
En welke pastasoort is jouw advies voor Carbonara?
“Over het algemeen geldt; een stevige, dikkere pasta bij een stevige saus zoals sauzen met vlees. Lichte sausen doen het beter met dunnere pasta. Voor Carbonara is de traditie natuurlijk spaghetti. Maar ik geef niemand straf al je deze klassieker samen met Linguine of Penne doet hoor, wat mij betreft net zo lekker! Het recept voor Carbonara staat trouwens op onze site.”
De meer dan 200 pastasoorten van Pastaficio zijn te koop via www.pastaficio.nl/shop.
De beste pastasoort voor salade en Carbonara?
De beste pastasoort voor salade en Carbonara?