NieuwsPizzaSmaken

De beste buffelmozzarella uit de test

Ooit deed mozzarella als witte stuiterbal zijn intrede in de Nederlandse keuken. De ‘Italiaanse feta’ werd ‘ie genoemd, in de tijd dat we nog macaroni met Smac aten. Vandaag de dag weten we beter, ook door onze vakanties. De bollen stuiteren dus niet meer zo erg maar worden juist steeds zachter in onze recepturen. Dit is de beste buffelmozzarella uit de test

Natuurlijk bevelen wij van Il Giornale die Italiaanse merken aan maar we moeten toegeven dat Nederlandse boeren ook prima bollen maken. Dat kan je aan de commerciële kaaskop wel overlaten.

Maar trouw aan de tradities als we zijn eten wij onze mozzarella bij voorkeur in Campanië, de streek rond Napels. En dan het liefst die van buffelmelk, die is het lekkerst. Dit bolletje is wat voller en romiger van smaak. Een beetje zurig ook, vergeleken met de vlakkere koemelksmaak.

Verschil mozzarella van koemelk en buffelmelk

Qua textuur is het buffelbolletje harder van de buitenkant en zachter van binnen, terwijl de mozzarella van de koe rubberachtig aandoet. En wat de gezondheid betreft geen zorgen. Vergeleken met Hollandse kaas bevat mozzarella namelijk veel minder vet en zout. Hoera, zegt de diëtist die nog wel even aantekent dat de variant met koemelk het minst ongezond vet en zout bevat.

Wie een keer wil zondigen, moet de burrata eens proberen. Het heeft veel weg van mozzarella, maar dit bolletje is gevuld met room.

De beste buffelmozzarella uit de test
Galbani is een van de beste buffelmozzarella uit de test

De lekkerste mozzarella

Omdat we niet iedere keer op een neer kunnen naar Campanië zijn we meestal veroordeeld tot de Nederlandse supermarkt. Net als met de pesto uit pot waren we ook nu wel eens benieuwd welk merk daar het beste smaakt. We verzamelden een aantal tests die we graag even met je doornemen.

Test consumentenbond: geen slechte mozzarella.

April 2018 testte de bond koemelk en buffelmelkmozzarella’s (mooi scrabblewoord…) die in de supermarkt te krijgen zijn. Het algemene oordeel was dat de stuiterballen van vroeger verdwenen zijn. Er waren geen uitgesproken slechte mozzarella’s, aldus de kundige testers.

Winnaar qua smaak werd de biologische buffelmozzarella van Albert Hein. Een verfijnde smaak geven de experts aan en ‘perfect in balans’. Galbani werd een goede tweede.

De beste buffelmozzarella uit de test

De beste buffelmozzarella uit de test
©Consumentenbond

Goedkoop en toch lekker

Er werden ook koemelkmozzarella’s getest en die test liet zien dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Het merk Goldsteig vraag maar €0,36 per ons en smaakt prima. Ook hier dezelfde nummer één en twee als bij de buffelmelk.

De lightvariant van de koemelkmozzarella viel bij niemand in de smaak

 De mozzarella di bufala Campana herken je aan dit logo. Dan weet je zeker dat de buffelmelk uit de regio Campanië in Italië komt.

Kassatest

Het TV-programma Kassa deed in 2017 een mooie test en reisde daarvoor het naar het hart van de mozzarellaregio bij Napels. Ze lieten Italianen proeven, iets wat met andere Italiaanse producten in het Nederlandse schap niet altijd goed afloopt. Maar ook deze test blijkt redelijk positief.

Opvallende winnaar is Garofalo die je bij de Jumbo kan krijgen. Deze scoorde in de Nederlandse test qua smaak ook goed maar door de lagere score op dierenwelzijn won het niet.
Ook de Italianen geven hoog op over de smaak van hun ‘eigen’ Galbani. Dit merk pakt ook hier plek twee.

Zanetti van Albert Heijn kan je beter later liggen is net als in de andere test de conclusie.

  1. Garofalo
  2. Galbani
  3. Deluxe Lidl
  4. Moment PLUS
  5. Zanetti
De beste buffelmozzarella uit de test

Bekijk de uitzending

Tv-kok Jeroen De Pauw

Nee, deze mijnheer ken je in Nederland niet want hij is op de Belgische TV en er staat nog een voorvoegsel voor zijn achternaam. Hij proefde 12 mozzarella’s en koos Galbani als zijn favoriet.
De mozzarella van de Lidl is geen hoogvlieger in de andere tests maar Pauw is er wel over te spreken. ‘Mals, sappig en , smeuïg aan. Vezelige structuur. Wat zouter dan andere. Heeft veel smaak.’ Deze mozzarella komt uit Duitsland.

Duitse Mozzarella van de Lidl

Italiaanse test

De beste buffelmozzarella uit de test

Het Italiaanse blad Altroconsumo liet augustus 2018 achttien buffelmozzarella’s proeven aan experts. Hun resultaat is dat Ponte Reale nummer 1 scoort. Deze is ook bij de Jumbo in Nederland te koop. De nummer twee, Spinosa is niet in Nederland te koop.

  1. Ponte Reale (Campana Dop biologisch) In Nederland bij Jumbo te koop.
  2. Spinosa (Campana Dop)
  3. Beste Koop: Carrefour mozzarella (Campana Dop)

Conclusie

De biologische buffelmozzarella van Albert Heijn, die van Ponte Reale en de mozzarella van Galbani doen het goed in de verschillende tests. Lekker aan de Caprese deze zomer of een pizza met smeuïge mozzarella uit je eigen houtoven.

De beste buffelmozzarella uit de test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button