NieuwsSmakenWijn

De beste Italiaanse wijn volgens de Gambero Rosso

De Michelingids voor de restaurants, de Vini d’Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de 25eeditie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri  (3 glazen) is de ultieme beoordeling.

De gids is 1000 pagina`s dik, beoordeeld .2350 producenten en meer dan 1000 wijnen. Volgens ingewijden is de invloed van de gids tanende, door enkele interne onenigheden, onduidelijke proefprotocollen en afsplitsing van de slow-food beweging. De laatste ontwikkelde een eigen gids met ‘Slow-wine’ De gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië.

De winnaars van 2012 en alle wijnen met Tre Bicchieri vindt u in ons overzicht

Bekijk ook de winnaars van 2014.

Positieve en negatieve records voor Italiaanse wijn in 2011 

China is een groeimarkt voor Italiaanse wijn

Het mag algemeen bekend zijn dat Italianen geen feestdag nodig hebben om een kurk te trekken; iedere dag klinkt er Salute. Afgelopen zomer ging het glas omhoog om de wijn zelf te vieren. De Italiaanse wijnproducenten hadden namelijk een recordjaar achter de rug met een export ter waarde van 3,93 miljard euro. Voor het eerst werd er meer Italiaanse wijn buiten Italië gedronken dan binnen de grenzen. Vooral de kleine producenten deden vorig jaar goede zaken, zo blijkt uit de balans die in augustus werd opgemaakt. Opvallend daarin is ook de groeiende belangstelling vanuit China voor Italiaanse wijnen. Met maar liefst 49,6miljoen hectoliter was Italië in 2010 het grootste wijnland van de wereld. Frankrijk kwam niet verder dan 46,2 miljoen.

Kleinste oogst sinds 60 jaar

Ondanks de vele kaarsjes die werden opgestoken lijken de sombere verwachtingen voor de oogst van dit jaar bewaarheid te worden. Er viel vrij veel regen deze zomer en ook het voorjaar was ondermaats. Daarnaast lijken ook nu pas pas de consequenties van de Europese maatregelen duidelijk te worden om de productie en rendementen te reduceren via o.a. rooicampagnes en groene oogsten. Boeren met weinig concurrerende flessen worden aangemoedigd de voorraad te vernietigen om zo de wijnplas te verkleinen. Onder de regeling, die dateert uit 2008, biedt Brussel boeren een bedrag voor de vernietiging van de wijnvoorraad.

Inmiddels is bekend dat Italië in 2011 zijn kleinste oogst sinds zestig jaar realiseert. Vergeleken met vorig jaar werd er volgens de eerste schatting bijna -14 procent minder druiven geplukt. De totale oogst 2011 zal slechts rond de 40,3 miljoen hectoliter schommelen.

Alle reden voor de liefhebber dus om te prijzen goed in de gaten te houden. Die zouden nog wel eens flink kunnen stijgen. De vraag blijft immers groot, zo las in al in de eerste alinea’s.


[ad#250 x 250 Google Adsense vierkant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button