NieuwsSmakenWijn

De beste Italiaanse wijnen van het jaar, Gambero Rosso 2017!

Ieder jaar in oktober presenteert de Italiaanse uitgever Gambero Rosso de meest vooraanstaande wijngids van het land, de Vini d’Italia. Deze gids geeft geen sterren maar glaasjes aan de wijn. Drie, oftewel Tre Bicchieri, is net als met de bekende sterren de top. Wij presenteren u de complete lijst met alle topwijnen uit Italië zoals gemeld in de gids van 2017.

Ga met deze lijst dus meteen in gesprek de plaatselijke slijter of webwinkel over zijn assortiment. Veel wijnen zijn namelijk niet in Nederland te koop en bedenk wel dat de echte top van de top begint bij enkele tientallen euro’s per fles oplopend tot ver boven de honderd.

Dit is 'm dan, de beste koop. We ontdekten dat Wijnhandel Koninginneweg in Amsterdam hem heeft liggen voor € 17,50. Ssst!
Dit is Beste Koop van allemaal volgens de gids. We ontdekten dat Wijnhandel Koninginneweg in Amsterdam hem heeft liggen voor € 17,50. Ssst!

Vini d’Italia 2017

De gids werd in 1988 voor het eerst uitgebracht en sinds die tijd is er veel veranderd. De techniek is voortgeschreden maar ook de smaak van de consument is veranderd. Grote invloed heeft ook de opwarming van de aarde waardoor in Italië op steeds hoger gelegen gebieden druiven verbouwd kunnen worden. Een ander gevolg van de temperatuurstijging is dat de oogst gemiddeld een maand eerder plaatsvindt dan 30 jaar geleden, toen de eerste editie van de Vini d’Italia verscheen.

Toscane blijft wijnwalhalla

Meer dan 20.000 wijnen beoordeelt de gids ieder jaar, 429 daarvan verdienden dit jaar de hoogste onderscheiding. Toscane staat nog steeds aan kop met de meeste topwijnen met tre bicchieri. Met 80 wijnen voert deze regio de lijst aan gevolgd door Piemonte (75) Veneto (38) en Alto Adige met 27 wijnen. De zuidelijke regio’s Basilicata, Calabrië en Molise moeten het doen met een enkele prijswinnaar maar het aantal topwijnen uit Zuid Italië groeit wel. Deze wijnen zijn vaak nog relatief onbekend en hebben daardoor meestal een interessant prijskaartje. Wijngoeroe Hein Sas gaf ons tijdens de Italiaanse wijnvakdag al eens een paar kennerstips (lees meer).

Koopjes

De gids meldt gelukkig ook een lijst met betaalbare toppers die (in Italië) minder dan 15 euro kosten.

Hier de complete lijst met de beste Italiaanse wijnen van het jaar.

druivensoorten-italie-regio
De belangrijkste druivenrassen per regio

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button