NieuwsPisaSmaken

De beste chocolatier van Italië, is een Nederlander

In Perugia is ieder najaar het beroemde Eurochocolate, chocolade festival, een walhalla voor de chocoladeliefhebbers en absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken. De beste chocolatiers laten er de mooiste creaties zien. En wat blijkt, de allerbeste is een Nederlander, hij maakt de lekkerste chocola ter wereld!

Paul De Bondt
werkt al bijna twintig jaar in Pisa aan de beste chocolade. Met zijn lange blonde haren is hij een opvallende verschijning maar de ongekende passie voor patisserie deelt hij met de Italianen. De Bondt is overladen met prijzen en volgens kenners behoort hij tot de top 5 van de wereld in zijn vak. Maar in Nederland is hij nauwelijks bekend.

Paul de Bondt met zijn Toscaanse vrouw Cecilia
Paul de Bondt met zijn Toscaanse vrouw Cecilia

In Pisa heeft de Bondt samen met zijn Italiaanse vrouw Cecilia Iacobellide de fabriek en een kleine winkel. Chocoladepelgrims van over de hele wereld reizen er speciaal voor naar de stad met zijn scheve toren. Bondts creaties staan op de kaart van zo’n beetje elk prestigieus Italiaans restaurant en op de toonbank bij toptraiteurs van de Alpen tot aan de Ionische Zee.

Geheimen

Hij gebruikt vijftig verschillende soorten chocola met elk een eigen karakter, zo verklaarde hij vorig jaar in een interview op de website van webwinkel chocoweb.nl. Welke dat zijn en waar ze vandaan komen wilde de chocoprofessor niet zeggen, dat is het geheim van de smid.

Een van de geheimen die hij wel onthult zijn z’n rechtstreekse lijnen met de cacaoboeren en bijvoorbeeld Siciliaanse amandelboeren. Door de tussenhandel over te slaan krijgt hij niet alleen een betere prijs maar ook topkwaliteit, zo lazen we in het zelfde interview.

Het is een gouden duo. Paul is van de chocola en Cecilia is het creatieve brein. Daarover zegt Paul:”Cecilia denkt ‘out of the box’. Ontwerp is niet alleen de verpakking, maar we bedenken ook samen nieuwe chocolades. Zij zet bij alle details een vraagteken en zo komen we tot volkomen nieuwe smaakbelevenissen.”

Chocolade van Paul de Bondt
Chocolade van Paul de Bondt

Sensationele smaken

Uit de fabriek van Paul en Cecilia komen sensationele smaken. Zo is er de serie Sensual met roos, jasmijnbloesem en sinaasappelbloesem. Of Herbal met munt, koriander en wilde venkel. Daarvoor gebruikt hij subtiele zachte munt, mentha spicata ‘nana’, uit Marokko.
En wat te denken van de chocolade in twee lagen met zout. “Er liggen heel weinig korreltjes zout op, maar het zijn kleine vuurwerkjes!” zegt Paul. Een andere magische smaak is de chocola met rozenblaadjes, steranijs, koriander en chilipeper.
De chocolade uit de Citrus-reeks met citroen en limoen mag ook genoemd worden. De ene smaak zit ìn de chocolade en de andere er in stukjes op en dat zorgt voor verschillende momenten van proeven.

Chocola met peper

Niet echt gebruikelijk is peper in de chocola. Daarvoor gebruikt hij de peper van Benedictijner monniken, die dat al eeuwen verbouwen in het klooster van Siloe in Grosetto. ‘Een elektroshock op je tong, maar daarna proef je chocolade”, aldus de Bondt

[divider][divider]

Pure chocola zonder vanille wint Choco-Oscars

Een van de vernieuwingen die Paul op advies van zijn vrouw doorvoerde was pure chocola zonder vanille. “In vanille zit vanilline. Dat geeft pep aan de chocolade. Bittere chocola wordt zachter en ronder. Natuurlijke vanilline zit in vanille, maar de meeste vanilline wordt bij de papierproductie gewonnen. Uit de lignine in de celwanden van het hout. Vanille is als zout. Als het er in zit, merk je het niet. Maar als het er niet in zit, proef je het meteen”.

Maar Paul scoorde juist zonder de smaakmaker. Zijn blended 80% pure chocolade, zonder vanille, was in 2011 finalist van de Tavolette d’Oro (Het gouden tablet) in Bologna. Dat zijn de Italiaanse chocolade-oscars. In 2012 en 2013 won hij deze ook. In 2013 met zijn tablet met 38% melkchocolade en pure chocolade met bergamot en citroen.

Kopen

De chocolade was ooit via een webwinkel in Nederland verkrijgbaar maar die zijn er om ons onbekende reden mee gestopt. Daarom moet u dus maar op chocopelgrimage naar Pisa. Na jaren langs de Arno te zijn gevestigd, opende De Bondt in 2013 een nieuwe winkel aan de Via San Martino 82.

www.facebook.com/DeBondt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button