NieuwsOlijfolieSmaken

De beste biologische olijfolie ter wereld

Als fijnproever weet u zonder twijfel; je hebt olijfolie en olijfolie. Ja, het komt allemaal uit de olijf, althans, daar moeten we op vertrouwen na het lezen van het etiket, maar net als bij de druiven is ook de ene olijf de andere niet. Rassen, ouderdom, grondsoort, klimaat, persmethode, allemaal hebben invloed op het eindresultaat. Net als bij wijn is iedereen benieuwd naar de beste en daarom zijn er gidsen die het kaf van het koren scheiden.

De Flos Olei gids 2014
De Flos Olei gids 2014

Dit voorjaar deden we verslag van de bevindingen van de proevers van Gambero Rosso. Dit keer belichten we een olijfolie uit de nog relatief jonge gids van olijfolie-autoriteit Marco Oreggia, de Flos Olei. Een proeverspanel beoordeelt ieder jaar olijfolie uit vele landen en maakt een ranglijst van alle toppers. De Olivastro olie van de familie Quattrociocchi werd door de gids gekozen tot de allerbeste biologische olijfolie ter wereld 2014. De titel die deze olie in 2012 en 2013 ook al kreeg!

Quattrociocchi

De familie Quattrociocchi (zie: foto boven) maakt al sinds 1888 extra vergine olijfolie op authentieke wijze. Ingewijden wisten het al maar twee jaar terug kwam dus de de bevestiging van de jury van Flos Olei; deze olie is top.

Het gehele productieproces verloopt 100% biologisch, vandaar dat de Olivastro ook het officiële stempel draagt van ICEA, de Italiaanse organisatie die erop toeziet dat bedrijven de biologische manier van produceren naleven. Alle olijven worden met de hand geplukt, en dat is met 112 hectare grond met daarop 15.000 olijfbomen een heel karwei. De specifieke pluktechniek wordt al van generatie op generatie doorgegeven.

Na de pluk worden de olijven binnen 24 uur in één keer geperst en opgeslagen. Hierdoor verdient de olijfolie met recht de titel ‘extra vergine’. Alle flessen worden op bestelling gebotteld, waardoor klanten verzekerd zijn van de meest verse olijfolie, waarin alle liefde, passie en smaken zijn terug te vinden die de familie Quattrociocchi in hun product stopt.

De fles
De fles van Quattrociocchi

100% biologische Itrana olijven

Voor het produceren van deze olie worden uitsluitend 100% biologische Itrana olijven gebruikt. De olijfolie heeft een fruitig karakter, fijnproevers proeven in deze olijfolie tonen van gras, artisjokken, groene tomaten en appels. De smaak heeft een fraaie balans tussen het fruitige en het pittige met een vleugje groene amandel. Al met al een zachte, maar toch krachtige olijfolie, die goed combineert met vlees of vis, salades en krachtige soepen.

Lage zuurgraad

Doordat er voor deze olie slechts één olijfsoort wordt gebruikt heeft de olie een zuurgraad van slechts 0,2%, en dat is uitzonderlijk laag. Alleen olijfolies met een zuurgraad lager dan 0,8% mogen het predicaat Premium Extra Vergine Olijfolie dragen.

In Nederland verkrijgbaar

De unieke olie van Quattrociocchi is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. Naast de Olivastro zijn er verschillende smaken zoals een variant met citroen waarbij de citroenen tijdens het persen van de olijven zijn toegevoegd aan het proces.

De prijswinnende olie van Quattrociocchi is te bestellen op www.quattrociocchi-olie.nl
De Italiaanse site van de familie: www.olioquattrociocchi.it

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button