Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)NieuwsWintersport

De bergmusea van Reinhold Messner

Afgelopen week werd in Bressanone/Brixen in de Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirol de jaarlijkse International Mountain Summit gehouden. Te midden van de indrukwekkende Dolomieten ontmoetten bergliefhebbers, ’s werelds beste alpinisten, touroperators en belangstellenden elkaar voor informatie en inspiratie. Het thema van het bergsportsymposium was ‘wilskracht’, dat verwijst naar de passie en de toewijding van bergliefhebbers. Dit zijn de bergmusea van Reinhold Messner.

Natuurlijk was Reinhold Messner er ook, hij werd geboren in de stad. Dit icoon uit de het alpinisme vergaarde wereldfaam omdat hij als eerste alle veertien bergen hoger dan 8.000 meter beklom. Dat is op zich al een prestatie maar Messner deed het ook nog eens zonder het gebruik van zuurstofflessen.

Messner bleef daarna altijd aandacht vragen voor de bergen en haar bewoners. Dat deed hij onder meer als Europees politicus. Om ook in de toekomst de cultuur van de bergvolken te behouden, aandacht te vragen voor problemen en de ecologie in berggebieden te beschermen besloot hij om musea te bouwen. Vijf stuks staan er inmiddels op de palmares van de 70-jarige alpinist. We vragen ons af wat project Messner Mountain Museum (MMM) nog in petto heeft.

Slot van Brunico-Bruneck

Il Giornale bezocht dit voorjaar het museum in het fraaie slot van Bruneck, MMM Ripa. Het laat het leven zien van de bewoners van de belangrijkste berggebieden op aarde in zoals de Andes, Tibet, Mongolië, de Himalaja en de Alpen.

De bergmusea van Reinhold Messner

Interessant zijn de tenten waarin bergvolken leven en leefden en de inventieve oplossingen die mensen bedachten voor de onvermijdelijke kou. Dicht bij de dieren kunnen we inmiddels adviseren als je nog eens in een berghut komt te wonen. Verder viel ons een historische pastamachine op. Culinair hoefde je ze ook vroeger in de Italiaanse bergen niets uit te leggen.
Spectaculair is tot slot het uitzicht vanuit de toren over de stad Bruneck en de skipistes van het Krohnplatz gebied. Een boeiend museum voor wie een rustdagje pikt tijdens de wintersport en in de zomer is het museum natuurlijk ook open. Dan is het zelfs nog wat behaaglijker dan tijdens de koele wintermaanden.

De bergmusea van Reinhold Messner
Uitzicht over de stad vanuit het slot Bruneck

Vijf bergmusea

Messner wilde het dus niet bij een museum laten en het werden er vijf. Ieder met een eigen thema en op bijzondere locaties.
Het museum in kasteel Sigmundskron bij Bolzano/Bozen (MMM Firmian) gaat over de geschiedenis van het bergbeklimmen en ook hier is de locatie spectaculair. Net als in Bruneck is er vanuit het kasteel een fantastisch panorama op de omgeving maar ook de verbouwing is boeiend. Een moderne structuur van staal en glas voegt zich harmonisch in de oude muren.

De bergmusea van Reinhold Messner
MMM Dolomites boven op de berg

Vermeldenswaardig is ook het MMM Dolomites want dat ligt hoog, heel hoog. Het museum ligt bovenop de Monte Rite, op 2.181 meter hoogte. Een berg in het hart van de Dolomieten, tussen Pieve di Cadore en Cortina d ‘Ampezzo. Het museum in het oude fort behandeld het thema ‘rots’ en vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Dolomieten. In het verhaal komen onderzoekers en klimmers aan bod die met hun ontdekkingen, nieuwe routes en de eerste beklimmingen alpinegeschiedenis hebben geschreven.

Het MMM Juval in Naturns gaat over de mythe van de berg. Dit kasteel is ook het zomerverblijf van Messner.
MMM Ortles ligt aan de voet van de machtige Ortler in Sulden, de hoogste berg van Zuid-Tirol. Dit museum behandelt het thema ‘Het eeuwige ijs’.

Meer over de tot nu toe vijf bergmusea van Reinhold Messner via de website www.messner-mountain-museum.it

UPDATE 2016

Er is inmiddels een zesde museum, het MMM Corones. Dat ligt nog hoger dan MMM Dolomites, namelijk op 2275 meter boven zeeniveau. Het is een spectaculaire en architectonisch enorm interessante constructie.

De bergmusea van Reinhold Messner
Spectaculair uitzicht vanuit een van de bergmusea van Reinhold Messner

De bergmusea van Reinhold Messner

De bergmusea van Reinhold Messner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button