Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)NieuwsRegio'sVakantieWintersport

Weer nieuw bergmuseum van Reinhold Messner in Italië

In 2024 opent alweer het zesde bergmuseum van bergkoning Reinhold Messner (foto boven). Op de Monte Elmo in Sesto (Drei Zinnen gebied) wordt het bergstation van een oude kabelbaan omgebouwd tot een ruimte waar de geschiedenis van de klimsport centraal staat.

Reinhold Messner is een icoon van het alpinisme. Hij vergaarde wereldfaam omdat hij als eerste alle veertien bergen hoger dan 8.000 meter beklom. Dat is op zich al een prestatie maar Messner deed het ook nog eens zonder het gebruik van zuurstofflessen.

Messner bleef daarna altijd aandacht vragen voor de bergen en haar bewoners. Dat deed hij onder meer als Europees politicus. Om ook in de toekomst de cultuur van de bergvolken te behouden, aandacht te vragen voor problemen en de ecologie in berggebieden te beschermen, besloot hij om musea te bouwen. Vijf stuks staan er inmiddels op de palmares van de 79-jarige alpinist en daar komt in 2024 dus nog een zesde bij. Ieder museum heeft een eigen thema staat op bijzondere locaties.

Een impressie van het nieuwe Roca museum dat najaar 2024 opent. Het gebouw gaat op in de omgeving

Messner krijgt er dus nog geen genoeg van. In het najaar van 2024 opent een museum op de Monte Elmo in Sesto (Drei Zinnen gebied) De Roca heet het en het vertelt de geschiedenis van het bergbeklimmen. Middenin het museum komt een groot bronzen beeld uit de Himalaya te staan. Het staat symbool voor de veiligheidsmaatregelen die de klimmers moeten nemen. Het gebouw is een eindstation van een oude kabelbaan.

Messner zegt dat met dit museum zijn missie na 30 jaar is volbracht. ​

Slot van Brunico-Bruneck

Onze redactie bezocht ooit het museum in het fraaie slot van Bruneck, MMM Ripa. Het laat het leven zien van de bewoners van de belangrijkste berggebieden op aarde in zoals de Andes, Tibet, Mongolië, de Himalaja en de Alpen.

De bergmusea van Reinhold Messner

Interessant zijn de tenten waarin bergvolken leven en leefden en de inventieve oplossingen die mensen bedachten voor de onvermijdelijke kou. Dicht bij de dieren kunnen we inmiddels adviseren als je nog eens in een berghut komt te wonen. Verder viel ons een historische pastamachine op. Culinair hoefde je ze ook vroeger in de Italiaanse bergen niets uit te leggen.

Spectaculair is tot slot het uitzicht vanuit de toren over de stad Bruneck en de skipistes van het Krohnplatz gebied. Een boeiend museum voor wie een rustdagje pikt tijdens de wintersport en in de zomer is het museum natuurlijk ook open. Dan is het zelfs nog wat behaaglijker dan tijdens de koele wintermaanden.

De bergmusea van Reinhold Messner
Uitzicht over de stad vanuit het slot Bruneck

MMM Firmian

De bergmusea van Reinhold Messner in Italie

Het museum in kasteel Sigmundskron bij Bolzano/Bozen (MMM Firmian) gaat de relatie van de mens tot de berg en ook hier is de locatie spectaculair. Net als in Bruneck is er vanuit het kasteel een fantastisch panorama op de omgeving maar ook de verbouwing is boeiend. Een moderne structuur van staal en glas voegt zich harmonisch in de oude muren.

MMM Dolomites

De bergmusea van Reinhold Messner in Italie
MMM Dolomites boven op de berg

Vermeldenswaardig is ook het MMM Dolomites want dat ligt hoog, heel hoog. Het museum ligt bovenop de Monte Rite, op 2.181 meter hoogte. Een berg in het hart van de Dolomieten, tussen Pieve di Cadore en Cortina d ‘Ampezzo. Het museum in het oude fort behandeld het thema ‘rots’ en vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Dolomieten. In het verhaal komen onderzoekers en klimmers aan bod die met hun ontdekkingen, nieuwe routes en de eerste beklimmingen alpinegeschiedenis hebben geschreven.

MMM Juval

De bergmusea van Reinhold Messner in Italie
MMM Juval in Naturns is een van de bergmusea van Reinhold Messner in Italie

Het MMM Juval in Naturns gaat over de mythe van de berg. Dit kasteel is ook het zomerverblijf van Messner.

MMM Ortles

De bergmusea van Reinhold Messner in Italie
MMM Ortles

Het MMM Ortles ligt aan de voet van de machtige Ortler in Sulden, de hoogste berg van Zuid-Tirol. Dit museum behandelt het thema ‘Het eeuwige ijs’.

MMM Corones

Spectaculair uitzicht vanuit het MMM Corone

Het zesde museum werd in 2016 opgeleverd. MMM Corones heet het. Dat ligt nog hoger dan MMM Dolomites, namelijk op 2.275 meter boven zeeniveau. Het is een spectaculaire en architectonisch enorm interessante constructie.

Meer informatie

De musea zijn niet altijd geopend dus kijk even op de website naar actuele informatie.
www.messner-mountain-museum.it

De bergmusea van Reinhold Messner in Italie

De bergmusea van Reinhold Messner in Italie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button