Champagne mag in keukens, kelders en aan tafel misschien een heilig woord zijn, de Italianen hebben deze Franse troef inmiddels van zware concurrentie voorzien. Sterker nog, er wordt al meer prosecco verkocht dan de beroemde Franse bubbel.
De Italiaanse bubbels doorstaan menig proef en niet alleen met prosecco. ‘De Laars’ heeft meer specialiteiten onder de kurk en daar mag – zeker tijdens de feestdagen – op gedronken worden. Uit respect voor de baanbreker brengen we op deze plaats graag eerst een saluut aan de witte bubbelwijn uit de regio Veneto die in de afgelopen twintig jaar wereldwijd alle andere dranken van de bar veegde: prosecco. Zowel de spumante (stevige bubbel) als de frizzante (licht mousserend) deelden een flinke tik uit naar hun Franse collega.
Hoewel prosecco vooral in een glas moet en niet in een blad, geeft Esther Groenewoud (wijntjesmetesther.nl) antwoorden op de belangrijkste prosecco-vragen.
Waar komt prosecco vandaan?
“Prosecco is een Italiaanse bubbel die wordt geproduceerd in de Veneto-regio rondom de stad Treviso. Het druivenras dat vooral wordt gebruikt bij de productie is de Glera, heel toepasselijk ook bekend als de proseccodruif.”
Hoe komen de bubbels in de prosecco?
“Belangrijk verschil tussen prosecco, champagne en cava is dat prosecco wordt gemaakt volgens de tankmethode. Deze manier drukt de prijs, maar doet ook iets met de smaak. Na de eerste gisting wordt de wijn niet in de fles verder gegist, zoals bij de traditionele methode, maar gaat in een tank die onder druk staat. Vanuit de tank wordt de wijn vervolgens gebotteld.”
Wat is de beste prosecco en wat betekent eigenlijk DOCG?
“DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dit betekent dat de wijn is gemaakt in een specifiek geografisch gebied waar wijn van hoge kwaliteit wordt geproduceerd. Een andere benaming die je op prosecco kan tegenkomen is DOC. In tegenstelling tot een DOCG weet je bij een DOC niet of de kwaliteit van je wijn voldoet aan strikte eisen die worden gesteld aan de productie, zoals een specifiek gebied en druiven die met de hand worden geplukt. Bij het uitzoeken van een lekkere prosecco is het dus een tip om te zoeken naar het label DOCG.”
Hoe kan je prosecco het best serveren?
“Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht. Je kunt deze bubbels het best niet te lang laten liggen na je aankoop want de frisse, bloemige smaken vervliegen met de tijd. Het best kan je de prosecco binnen twee jaar na de oogst drinken.”
Meer basiskennis van Prosecco.