Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

De 8 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2024

Al sinds 2011 organiseert Italië Magazine de verkiezing voor de beste Italiaan van Nederland. Waar eet je net zo lekker als in Italië is de grote vraag die 3 juni tijdens de grote finale wordt beantwoord. Op het lijstje zien we nieuwkomers en bekende namen. Dit zijn de 8 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2024!

Italiaanse restaurants zijn er bijna op iedere hoek van de straat maar er is veel kaf onder het koren. Sommige nieuwe, hippe, op de Italiaanse keuken gebaseerde eettenten slaan op het terrein van traditie en authentieke gerechten en ingrediënten regelmatig de plank mis. Dat is de echte Italiaan een doorn in het oog. Die wil, trots als hij is, niet dat het goede imago van de Italiaanse keuken verloren gaat door de succesnummers niet op authentieke wijze te bereiden.

Keurmerken

Er zijn gelukkig een aantal keurmerken die ons de goede richting op leiden. In deze restaurants wordt in ieder geval geen pizza shoarma of Hawaï geserveerd! Veel van de genomineerden hebben al zo’n keurmerk. Ze hechten sterk aan de Italiaanse keukentradities. Ze koken met traditionele passie en, zoals gebruikelijk in Italië, met de beste ingrediënten. De criteria om voor Italiaanse Restaurant van het Jaar in aanmerking te komen zijn;

  • De chef-kok moet van Italiaanse afkomst zijn.
  • De kaart moet Italiaans zijn en een goede selectie Italiaanse wijnen bevatten.
  • De keuken moet gebruikmaken van verse ingrediënten en Italiaanse producten.

De 8 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2024

Gió Cucina Italiana, Amsterdam

Er was een periode dat bijna alle genomineerden van deze verkiezing uit de hoofdstad kwamen maar die tijd is voorbij. Twee restaurants in Amsterdam zien we nu in de lijst waarvan Gió Cucina Italiana er eentje is. Dit restaurant van de Italiaanse Giorgia bestaat pas sinds 2021. Ze laat haar gasten kennismaken met de smaken, geuren en kleuren van de authentieke Italiaanse keuken. Koken leerde ze van haar moeder en grootmoeder. Bij deze hoge nieuwe binnenkomer moeten we snel een keer langs.

Al Bàcaro, Amsterdam

Al Bàcaro in Amsterdam is niet meer zo piep als het restaurant van Giorgia hierboven. Tien jaar geleden werd het al een paar keer genomineerd om deze verkiezing te winnen maar dat deed het nooit. We zijn benieuwd of dat nu wel lukt.

Pasta e Vino, Beek

Voor Pasta e Vino dalen we af naar Beek in Zuid-Limburg. De wieg van eigenaar Carmine Guidice stond in Italië, in Campanië om precies te zijn. In Nederland werd hij verliefd op Annegien Janssen en samen hebben ze al jaren het restaurant. In 2019 openden ze opnieuw in het voormalige Hotel-Restaurant Kempener.

Momenti Italian Food & Wine, Brielle

Momenti uit Brielle kennen we al een tijd. Voorheen heette het Primo Piano. In 2013, 2014 en in 2022 werden ze al genomineerd voor deze prijs. Antonino Ballarino en Anja Kellner zijn de eigenaren.

La Liguria, Den Haag

De 8 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2024

La Liguria bestaat al bijna 50 jaar! Alleen al daarom is het een nominatie waard vinden wij. Ooit begonnen de Italiaanse vrienden Franco Piacenza en Emilio Vulcano met hun droom. Nu staat de volgende generatie aan het roer: Damiano Piacenza en Chris Brosius. Deze twee jonge ondernemers hebben het Slow Food principe omarmd in de keuken. Hoge kwaliteit, geproduceerd met respect voor de natuur en voor een eerlijke prijs. Dat hebben de keurmeesters kennelijk ook geproefd.

Lab26, Hengelo

De 8 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2024
De beroemde borrelplank van Lab26

Lab26 Aperitivo Club in Hengelo won de publieksprijs van de verkiezing beste Italiaan van Nederland in 2019 al een keer. Het restaurant van  Fabio Panissidi aan de Drienerstraat in Hengelo  heeft veel fans. De ruitersport deed hem in Hengelo belanden. Wekelijks laat hij de beste ingrediënten rechtstreeks invliegen vanuit z’n geboortestreek. Die topkwaliteit, meestal van kleine producenten is dan ook een van de geheimen van het succes. Toen wij er aten verraste de met een Tukkers accent sprekende Fabio ons met een geweldige antipasti schaal waar we niet op uitgekeken raakten.

Vino & Friends, Maastricht

De 8 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2024

Vino & Friends is een wijnwinkel, wijnbar én restaurant ineen. De collectie Italiaanse wijnen is zeer indrukwekkend en het eten volgens velen uitstekend. Wellicht kan het Mediterraneo, dat andere Italiaanse toprestaurant uit de stad dat de verkiezing in 2012 al eens won, naar de kroon steken.

Polpette, Utrecht

De 8 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2024

Utrechters kennen Polpette aan de Croeselaan al een tijdje. Morena Abbatangelo opende dat restaurant een paar jaar geleden en vorig haar opende ze zelfs een tweede zaak op de Adelaarstraat. Van antipasti tot huisgemaakte dolce: alles wat je hier proeft is traditioneel Italiaans. Sinds enige tijd is Morena weer terug naar het klassiek driegangenmenu omdat de gasten het lang hippe  ‘shared dining’ wel weer een beetje gezien hadden. Haar gehaktballetjes in tomatensaus zijn de topper van de zaak.

Alle winnaars van 2011 tot en met 2023 (tijdens de pandemie geen prijs)

2023: Aroma Italian Fine Dining uit Vaassen en Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Lees ons verhaal

2022: Restaurant Pianeta Terra uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust in Leidschendam. Lees ons verhaal

2019: Gio’s Cucina Casalinga uit Maastricht en Lab26 Aperitivo Club uit Hengelo (recensie).

2018: Cantina di David uit Utrecht en Risto Enoteca Pepenero uit Amsterdam

2017: Trattoria Sapori e Ricordi uit Enschede (recensie) en Eatmosfera uit Amsterdam

2016: Da Braccini uit Den Haag (gesloten) en Jammo Já uit Beesd.

2015: Schatull uit Vaals en Il Campanile uit Markelo (recensie).

2014: Segugio uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam.

2013: Vino e Cucina uit Den Haag en Da Pietro uit Elburg (Da Pietro is gesloten en opnieuw gestart in Zwolle onder de naam D’Andrea’s, nominatie 2019. In 2023 is ook deze zaak weer gesloten.)

2012: Mediterraneo uit Maastricht

2011: Incanto uit Amsterdam

Een reactie

  1. Ik heb in Maastricht bij Vino&Friends gegeten. Een topper wat eten en wijn betreft. Albacaro is ook een prima eetgelegenheid.
    Leuk om een dergelijk lijsten van goede restaurants voorbij zien komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button