Italiaanse dranken en likeurenNieuwsSmaken

De 5 sterkste drankjes van Italië

Lekkere drankjes genoeg in Italië maar voor sommige moet je even oppassen. Voor je het weet ben je, ubriaco, dronken. Dit zijn de 5 sterkste drankjes van Italië met het hoogste alcoholpercentage. Helaas, of misschien maar goed ook, moet je er wel in Italië naar op zoek want hier zijn ze niet te koop. Veel van drankjes komen voort uit de traditie van kruidenlikeuren, centerbe. Dit zijn de 5 sterkste drankjes van Italië

92% Le Gocce Imperiali, Keizerlijke druppels

Deze ‘Keizerlijke druppels’ kan je niet puur drinken alhoewel het flesje op Limoncello lijkt. Met een alcoholpercentage van 92% gaat dat niet goed. Het kruidendrankje wordt al honderden jaren gemaakt door monniken uit Pavia, net onder Milaan. Ze verdunnen het met water of voegen een paar druppels aan een andere drank toe zoals de koffie of thee. Het zou goed zijn voor de spijsvertering maar ook de foute beestjes in de mond omleggen, de adem frisser maken en tandbederf voorkomen. Een wondermiddel van voor de tandpastatijd. De gele kleur komt van de saffraan die er in zit.

70% Schoonmoedermelk, Il Latte di Suocera

Een spannende naam voor een monster van een drank. Schoonmoedermelk, verzin het maar. 70% alcohol praten we over. Dat fikt aardig in je keel, net als schoonmoeders volgens de makers die zich baseerden op een klassiek recept. De fik gaat er ook vaak in om cocktails te flamberen. De fles met witte schedel is angstaanjagend maar er zit zowaar wel wat geur aan dit distillaat. Karamel zegt men. Attenzione dus.

Er is nu ook een ladies-variant voor schoonmoeder zelf. Dit distillaat bevat maar 30% alcohol en herken je aan een witte fles.

70% Vuur uit Rusland, Fuoco di Russia

IJs en ijskoud drink je il Fuoco di Russia en met mate. 70% alcohol is niet niks. Het drankje wordt al sinds 1886 gebrouwen maar voor zover we kunnen nagaan is het niet meer te koop.

72% Centerba Toro

De 5 sterkste drankjes van Italië

Centerba Toro is nog wel te koop alleen niet in Nederland want het gaat om 72% alcohol. Het komt uit de ruige bergregio Abruzzo in Italië. Beniamino Toro zou het in 1817 hebben bedacht. Het wordt van wilde kruiden gemaakt die groeien op de berg van Maiella. Het stro om de fles kennen we van de Chianti van vroeger. We hoorden dat het destijds een manier was om de fles van laagwaardig glas te beschermen en er meer te kunnen vervoeren. Centerba Toro kan je puur drinken (succes!) maar beter is om een scheutje in de koffie, warme chocolademelk of cake te doen. Je kan er ook mee koken. Ben je een keer op vakantie in de regio Abruzzen dan kan je bij de disteleerderij langs voor een rondleiding. Zie website. Het ligt op dik een half uur van Pescara.

70% Het vuur van de Etna, Fuoco dell’Etna

De 5 sterkste drankjes van Italië

Bij dit drankje kunnen we ons wel iets voorstellen. Hete lava in je keel. Ook dit is een eeuwenoud recept voor een explosieve likeur. 70% alcohol en felrood van kleur. Wie durft?! Doe wat in je cocktail of over het ijs, mmm!

De Fichera distilleerderij brouwt het al sinds de 19e eeuw. Het is echt een Siciliaanse ervaring met aroma’s van aardbei, citrusvruchten en lokale kruiden. Sterk maar lekker zegt men.

Geen alcohol?

Dit waren de 5 sterkste drankjes van Italië. Na het drinken van een van bovenstaande kopstoten kan je wel wat alcoholvrij’s gebruiken misschien. Kijk even naar al de heerlijke Italiaanse drankjes waarmee je gewoon achter het stuur mag kruipen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button