NieuwsPiemonteRegio'sTreinreizenVakantie

De 5 mooiste spoorlijnen in Piemonte

We willen slow! Dan zie het meeste. Wandelend, fietsend of met de trein. In de herfst geniet je tijdens een rit over de 5 mooiste spoorlijnen in Piemonte van de prachtige tinten van de natuur en schitterende panorama’s.

De regio Piemonte kent een wijdvertakt spoornetwerk met een aantal pareltjes die we er even voor je uitpikken. De regio van het slow-food kent een aantal prachtige trajecten.

1. Centovalli–Vigezzina. Domodossola – Locarno

De 5 mooiste spoorlijnen in Piemonte
In het herfst rijdt de blauwwitte Treno del Foliage door het Nationale park Val Grande

De spoorverbinding tussen Centovalli – Vigezzina (foto boven) ging van start in 1923. De reis gaat door dalen en over de glooiende heuvels van de regio met z’n fraaie natuur en wijngaarden die het landschap kleuren. Het traject begin in d’Ossola en loopt dan oostwaarts via Val Vigezzo naar de grens met Zwitserland en uiteindelijk Locarno.

Als je het pittoreske dorpje Santa Maria Maggiore hebt gezien, doorkruist de trein het Nationale park Val Grande in Malesco. De trein rijdt het hele jaar door maar in de herfst kan je ook de speciale blauwwitte Treno del Foliage pakken. In twee uurtjes leg je de 52 km af over 83 bruggen en 31 tunnels. Een werkelijk unieke en adembenemende reis.

2. Turijn-Cuneo-Nice. “Een van de mooiste spoorlijnen ter wereld”.

De 5 mooiste spoorlijnen in Piemonte

Als je onze gedrukte krant ook leest weet je dat we dit traject al een paar keer hebben genoemd. Een Duits blad noemde het als een als een van de 10 mooiste spoorlijnen ter wereld. Je begint dus in Turijn en vandaar gaat het naar de onontdekte stad Cuneo die zeer de moeite waard is. Skiërs opgelet want de volgende stop is skioord Limone waar de trein zowat in de hotelkamer stopt. Daarna schiet de trein onder de skipistes door om daarna een fabelachtige route te nemen waarmee je uiteindelijk langzaam afdaalt naar Ventimiglia en als je wilt kan je dan door naar het Franse Nice. De rit is gewoon opgenomen in het reguliere spoorboekje.

3. De historische Ceva-Ormea-spoorlijn

De 5 mooiste spoorlijnen in Piemonte

Over de spoorlijn van Ceva naar Ormea reed in 1893 de eerste trein. Het was de directe verbinding tussen de vlakke delen van Piemonte met de Bloemenrivièra en de aangrenzende regio Ligurië. In 2012 verdween de verbinding uit het boekje en kwam er een bus voor in de plaats. Gelukkig werd de lijn gerenoveerd en in 2016 weer heropend voor toeristische ritten. Daarvoor wordt geregeld een stoomtrein ingezet.

Je kan op vele stations opstappen zoals; Turijn, Carmagnola, Savigliano, Fossano, Mondovì en Ceva. In de Val Tanaro streek stopt de trein in Nucetto, Bagnasco, Pievetta di Priola, Garessio en Ormea. Elke reis kent een speciaal thema waarin een bepaald onderdeel van de natuur, cultuur of de gastronomie wordt uitgelicht.

De reis gaat in zogenaamde Corbellini of Centoporte-rijtuigen uit de jaren vijftig langs de Tanaro-rivier. Het mooie Ormea-viaduct is een van de highlights tijden de rit. Bezienswaardig zijn verder het kasteel in Nucetto, het centrum van Bagnasco en Ormea. In al deze stadjes is ook wat te doen en te zien. Stap zeker even uit in het middeleeuwste stadje Borgo Maggiore, dat prijkt op de lijst met mooiste stadjes van Italië. Proef de befaamde kastanjes en paddenstoelen.

De trein vertrekt vanuit Turijn Porta Nuova. In het najaar zijn er speciale ritten, zelfs rond kersttijd.

De fiets mag gratis mee!

4. spoorlijn Langhe-Roero en Monferrato

Ook deze lijn begint weer op station Turijn Porta Nuova. Reis door het fantastische Lange-gebied waar we al vaak over schreven. Het stuk van Asti naar Alba is pas sinds een jaar geopend voor de toeristische trein. Geniet van de wijngaarden in de Tanaro vallei. Ook hier kan je de fiets mee de trein in nemen. Meer info op deze site: trenolmr.com.

5. Valsesia-spoorlijn 

Deze trein rijdt van Novara naar Varallo Sesia. Het spoor wordt uitsluitend gebruikt voor speciale treinen zoals deze mooie stoomtrein. Geniet van deze adembenemende groene streek tot je in Varallo aankomt. Meer info op www.museoferroviariovalsesiano.it.

De spoorkaart met alle spoorlijnen in Piemonte

De 5 mooiste spoorlijnen in Piemonte

De 5 mooiste spoorlijnen in Piemonte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button