NieuwsStile ItalianoVakantie

De 10 mooiste motorroutes in Italië

Het klimaat, de hoogteverschillen, kronkelige weggetjes en prachtige vergezichten; de lusten van het motorrijden in Italië zijn uitgebreid beschreven. Lasten zijn er ook. In vergelijking met Nederland zijn de wegen in Italië hier en daar in verraderlijk slechte staat. Opgepast dus voor gaten en andere oneffenheden, zoals ontbrekende markering. Dit zijn de 10 mooiste motorroutes in Italië.

Ook hebben de Italianen een rijstijl die, hoe zeggen we dat netjes… bij hun temperament past. Zo wordt voorrang vaker genomen dan de borden aangeven en spreekt ook de claxon een woordje mee. Geen paniek: de toeterende Italiaan is niet perse boos, maar wil wel graag iets duidelijk maken. Hoe drukker, hoe meer toeters. Ook daarom zijn mei, juni, september en oktober de meest prettige maanden om Italië per motorfiets te ontdekken.

Onderschat zeker in de zomer de warmte niet in Italië. Neem daarom water mee en laat je niet verleiden tot het rijden zonder beschermende kleding. Het staat misschien lekker zomers, sexy en stoer maar er is voldoende luchtige kleding (lees: doorwaaipak) te koop mét protectie.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo is het verstandig om je (Italiaanse) motor volledig te controleren voordat je op weg gaat. Hiervoor kun je het welbekende motor-ezelsbruggetje BORVAS gebruiken: Banden/Benzine, Olie, Remmen, Vering/Verlichting, Aandrijving/Accu en Spiegels. Alle aspecten zijn belangrijk, maar vooral de banden moeten op orde zijn, zeker op de Italiaanse wegen. 

Lees verder nog even onze pagina over autorijden in Italië met tips die ook op de motor van pas komen.

Top 10

Dit is onze top10 met mooiste Italiaanse motorwegen die je ook prima met de auto kan berijden. Daarvoor maakten we trouwens al eerder een top5 met mooiste wegen.

De 10 mooiste motorroutes in Italië
Klik om te vergroten

1. Strada della Forra, Lombardije, 6 km.

De 10 mooiste motorroutes in Italië

De 10 mooiste motorroutes in Italië beginnen we met de Strada della Forra. Door sommigen beschouwd als de mooiste weg ter wereld. De weg werd 100 jaar geleden aangelegd om het toen geïsoleerde dorp Tremosine te ontsluiten en een verbinding met het Gardemeer te maken. Het is nu een van de meest populaire bestemmingen. De kloven, de kleine tunnels, de rotsen en de Brasa Schlucht vormen het geweldige decor dat zich afspiegelt tegen het fabelachtige Gardameer.

2. Strada Statale 163 Amalfitana, Campanië, 40 km.

De 10 mooiste motorroutes in Italië

Deze weg met uitzicht op de Golf van Salerno is zelfs opgenomen in Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ongekende schoonheid, maar dat is geen geheim meer. De route kan stervensdruk zijn. Kies dus voor een rustig moment maar let op, sinds 2022 zijn op op sommige dagen rijverboden die ook voor 2023 gelden. Lees hier meer.

3. Grande Strada delle Dolomiti, Trentino-Alto Adige-Veneto, 110 km.

De 10 mooiste motorroutes in Italië
Lekker toeren op de Grande Strada delle Dolomiti

La statale 48 werd in 1909 in gebruik genomen en werd oorspronkelijk gebouwd voor oorlogsdoeleinden. Nu is het een van de beroemdste wegen van Italië met overweldigende panorama’s gevormd door de majestueuze Dolomieten. Vink meteen ook even de mooiste plekken in de Dolomieten af.

4. Strada delle Tre Valli Umbrië, Umbrië-De Marken, SS 685, 70 km.

De 10 mooiste motorroutes in Italië

Deze weg van de drie Umbrische valleien werd in de jaren 70 van de vorige eeuw aangelegd als verbinding tussen de Adriatische Zee en de Tyrrheense Zee . Er zijn 3 tunnels langer dan 4 km.

5. Panoramica Zegna, Piemonte, 44 km.

De 10 mooiste motorroutes in Italië

Deze provinciale weg in de provincie Biella (de wolhoofdstad van Italië, lees ons verhaal) is  erg populair bij motorrijders. Van Bocchetto di Sessera op bijna 1.400 meter heb je een prachtig uitzicht over het natuurpark Oasi Zegna

6. La Valvestino, Lombardije, 28 km.

De imposante stuwdam

Deze weg loop van Capovalle naar Gargnano. Het is een nog vrij onbekend juweel in de regio Lombardije. Hij verbindt de Valvestinovallei met de Valle Sabbia en het Idromeer met het Gardameer. Langs het stuwmeer zie je baaien die doen denken aan Noorse fjorden. Bij Gargnano is de enorme dam.

7. Strada Sorrentina, Campania, 11 km.

Deze weg loopt van Pompeï naar Castellamare di Stabia en hij verbindt de snelweg A3 Salerno met het schiereiland van Sorrento. De route is adembenemend en daarom favoriet van veel auto- en motorrijders. De weg op plek twee ligt vlakbij dus die kan je meteen meepikken.

8. Strada Panoramica Costa del Sud, Sardinië, 22 km.

Een schitterende route op het eiland Sardinië.

Motor op de boot en op naar het eiland Sardinië! Deze weg loopt van Teulada naar Santa Margherita di Pula. Je hebt een geweldig mooi uitzicht over de azuurblauwe zee, de stranden en de natuur van dit authentieke deel van Italië. Onderweg kan je stoppen in mooie dorpen zoals Nora.

9. Strada Statale dello Stelvio, Lombardia-Trentino-Alto Adige

De Steviopas wordt door vriend en vijand bewierookt. Hij staat op nummer één in ons overzicht van mooiste autoroutes in Italië. De mannen van Top Gear noemden het ooit de ‘greatest driving road in the world’. De SS 38 dello Stelvio verbindt Valtellina met Val Venosta. Je komt dan over de indrukwekkende pas, maar moet daarvoor wel door 34 haarspeldbochten om 2.758 meter boven zeeniveau uit te komen.

10. Statale 340 Regina, Lombardije, 50 km.

Rijksweg 340 voert van Como naar de Zwitserse grens met het Comomeer als uitzicht. De weg volgt grotendeels het spoor van de oude Via Regina. Dat is de Romeinse weg die van Cremona naar Milaan liep, ontstaan vanuit een oude handelsroute.

Toegift off-road

Kijk met de off-road eens naar de Via del Sale. Die loopt van de grensplaats Ventimiglia een stukje door Frankrijk, via Limone en Cuneo naar Turijn. Het is nu een zeer populaire route voor fietsers, wandelaars en beperkte dagen motorrijders. Zo ga je van de bergen naar de zee. De oude forten langs de weg zijn een bijzondere attractie. www.altaviadelsale.com

Aanvullingen?

Heb je zelf nog een aanvulling voor de 10 mooiste motorroutes in Italië? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button