Italiaanse merenNieuwsVakantie

De 10 mooiste kleine meren in Italië waarvan je nog nooit had gehoord

Het Gardameer of Lago Maggiore kent bijna geen geheimen voor veel Nederlanders en ook het wat verder gelegen Meer van Trasimeno in de regio Umbrië is al lang geen grote onbekende meer. Maar er is meer meer in Italië, kleinere vooral, en beeldschone. Voordeel in deze tijd is ook nog eens dat het er vaak heeeeel rustig is, lekker safe. We zetten er tien stuks op een rij.

Lago di Tovel, Trentino/Alto Adige

Het Tovel meer of ‘rode meer’ zoals het ook wel wordt genoemd is het grootste natuurlijke meer in de regio Trentino en een van de hoogtepunten van het natuurpark Adamello Brenta. Het meer kreeg de bijnaam vanwege een rode algensoort die het water kleurde tijdens de zomermaanden. Helaas is dit unieke natuurverschijnsel verdwenen in de jaren 60 van de vorige eeuw maar de naam bleef. Het meer vormt een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen in Dolomieten en ook een rondje langs de oevers van het meer is zeer de moeite waard.  Aan de oevers van het meer bevindt zich ook het bezoekerscentrum van het Natuurpark Adamello Brenta.

[divider][divider]

Lago di Massaciuccoli, Toscane

Lago di Massaciuccoli

Dit is een van de mooiste natuurlijke meren en moerasgebieden van Italië. Een perfecte plek voor een scala aan (trek)vogels. Naast het meer ligt het stadje Torre del Lago waar Puccini veel van zijn opera’s schreef. Aan het meer wordt iedere zomer het grote Puccini Opera Festival georganiseerd. Wel goed smeren tegen de muggen!

Lago di Alleghe, Veneto

lago-di-alleghe-2

Dit fraaie meer ligt in de provincie Belluno (Veneto) in de Cordevole vallei. Het meer ontstond spontaan op 11 januari 1771. Een aardverschuiving blokkeerde de belangrijkste rivieren en binnen 3 dagen stond het water 40 meter hoog! De dorpjes Sommariva , Torre, Costa en Peron verdwenen onder water. Het iets hoger gelegen Alleghe werd gespaard. Tegenwoordig is het een prima meer om te vissen, windsurfen, kanoën en zeilen. In de winter wordt er in de bergen rond het meer volop geskied.

Lago di Turano, Lazio

turano-lake-b

Dit stuwmeer ligt op meer dan 500 meter hoogte aan de voet van de berg Navegna in een natuurpark in de regio Lazio. Het meer ontstond na de bouw van een dam in 1939. Langs de oevers van het meer liggen een paar mooie oude plaatsjes met fraaie kastelen die worden weerspiegeld in het heldere water. Castel diTora is bijvoorbeeld zo’n typisch Middeleeuws dorpje. Tot voor 1864 heette het trouwens Castel Vecchio. De nieuwe naam is ontleent aan de stad Thora van de Sabijnen, een volk dat in het gebied leefde voor de Romeinen.

Lago di Carezza / Karersee,  Trentino / Alto Adige

Lake-Lago-Di-Carezza

Dit is een bergmeer nabij de Costalungapas die de grens met Trentino vormt. Het meer ligt aan het einde van het Eggental. Het meer is beroemd vanwege het kristalheldere, smaragdgroene water. Rondom het meer liggen uitgestrekte naaldbossen. Het wordt gevoed door onderaardse bronnen. In het begin van de lente, als de sneeuw in het gebergte begint te smelten, bereikt de Karersee zijn maximale grootte. Daarna daalt de waterspiegel langzaam tot het in oktober het dieptepunt bereikt. In de herfst is het meer meestal niet dieper dan zes meter. Gedurende de winter vriest het wateroppervlak geheel dicht.  Zwemmen is niet voor koukleumen. Het water is het warmst in augustus: 13 graden!

Laghi di Avigliana, Piemonte

lago-grande-avigliana

De naam is de Aviglianameren maar het zijn er maar twee, het Lago Grande en het Lago Piccolo. Ze liggen in het Aviglianapark vlakbij Turijn.  Het ene mag dan groot heten maar net als het Lago Piccolo is de omvang zeer beperkt. Er komen veel watervogels. Tussen de twee meren in ligt camping Aviglianalacs en er kan gezwommen worden in de meren. Een mooi plekje voor wie Turijn en de regio wil ontdekken. Met de trein zit je in een kwartier in hartje centrum. 

Lago di Vico, Lazio

Lago di Vico

Volgens de legende is Vicomeer gemaakt door de god Hercules, maar in werkelijkheid werd het 100.000 jaar geleden gevormd in een krater van de Vicovulkaan. Het meer ligt tussen twee wat bekendere meren; het meer van Bolsena en het Braccianomeer. Het natuurgebied is bekend om zijn beukenbos, een van de meest zuidelijke van Europa. Dat kan overleven omdat het gebied hoger gelegen is en daardoor wat koeler dan de omgeving. Het meer ligt op 510 meter boven zeeniveau.
De fuut is het symbool van het natuurgebied. Er leven veel bijzondere dieren waaronder wilde katten. Aan het meer zijn geen dorpen of steden gelegen.

Lago di Scanno, Abruzzen

scanno-meer-abruzzen

Het prachtige Lago di Scanno is gelegen op een hoogte van maar liefst 930m boven de zeespiegel in de Sagittario vallei, in het midden van het Nationaal Park van De Abruzzen. Een grote aardverschuiving van de Monte Genzana vormde het meer. Er is een strandje met wat winkeltjes en fietsverhuur. Slechtvalken, haviken, uilen, en arenden voelen zich erg op hun gemak rond het meer. In het meer kan je vissen op baars en forel. Het is er in de zomer lekker koel en er is een het fietspad rond het meer.

Het meer ligt vlakbij het zeer charmante stadje Scanno dat ooit een prijs kreeg als mooiste Italiaanse stad tot 2.000 inwoners.

Lago d’Orta, Piemonte

ortameer

Het Ortameer ligt in de Piëmontese provincies Novara en Verbano-Cusio-Ossola op 290 meter boven zeeniveau. Dit meer is weliswaar niet heel erg klein maar voldoet wel aan het criterium ‘mooi en onbekend’ voor deze top 10. Het ligt naast het Lago Maggiore. In het meer ligt een relatief groot eiland, het Isola San Giulio en hierop staat eeen 9e-eeuwse basiliek. Het eiland is met een bootdienst te bereiken vanuit Orta San Giulio, een mooi historisch plaatsje.

Lago d’Idro, Lombardije

idromeer

Het ca. 11 km lange Idromeer (Lago d’Idro) ligt westelijk van het Gardameer en het Ledromeer en oostelijk van het Iseomeer. Dit natuurlijke meer is voor vele surfers en natuurliefhebbers een nog goed bewaard geheim. Het is een leuk meer voor een gezinsvakantie omdat er veel sport en vermaak is. Zwemmen kan er prima. Gedurende het hoogseizoen bereikt het Idromeer temperaturen van 24°C.

Nog één dan, het Pianomeer!

Vooruit, omdat ze zo mooi zijn nog een bonusmeer. Het Lago di Piano of Pianomeer heeft weinig met muziek te maken want het is er nogal stil en rustig. Dat verklaart dan ook meteen de Italiaanse naam. Het is een klein meer vlakbij het plaatsje Porlezza aan het Luganomeer. Met 5 autominuten zit je daar vanaf een van de drie kleine campings aan het Pianomeer.
‘S zomers kan kan je er lekker in zwemmen en in de winter kan je schaatsen op het meer!

Sinds 1983 heeft de natuur in de omgeving een beschermde status, Riserva naturale Lago di Piano wordt het genoemd. Naast het riet rond het meer is er een mooi bos tegen de hellingen van Monte Galbiga. Daar zitten talrijke vogels, kleine dieren maar ook herten. Bij het bezoekerscentrum (Casa della Reserve) is veel informatie te krijgen maar kan je ook fietsen huren.

Dit is de website van een mooie (ANWB) camping aan het meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button