De 10 genomineerden voor de verkiezing voor de beste Italiaan van Nederland
Al sinds 2011 organiseert Italië Magazine de verkiezing voor de beste Italiaan van Nederland. Waar eet je net zo lekker als in Italië is de grote vraag die 1 september tijdens de grote finale wordt beantwoord. Op het lijstje zien we nieuwkomers en bekende namen. Dit zijn de 10 genomineerden voor de verkiezing voor de beste Italiaan van Nederland
Italiaanse restaurants zijn er bijna op iedere hoek van de straat maar er is veel kaf onder het koren. Sommige nieuwe, hippe, op de Italiaanse keuken gebaseerde eettenten slaan op het terrein van traditie en authentieke gerechten en ingrediënten regelmatig de plank mis. Dat is de echte Italiaan een doorn in het oog. Die wil, trots als hij is, niet dat het goede imago van de Italiaanse keuken verloren gaat door de succesnummers niet op authentieke wijze te bereiden.
Keurmerken
Er zijn gelukkig een aantal keurmerken die ons de goede richting op leiden. In deze restaurants wordt in ieder geval geen pizza shoarma of Hawaï geserveerd! Veel van de genomineerden hebben al zo’n keurmerk. Ze hechten sterk aan de Italiaanse keukentradities. Ze koken met traditionele passie en, zoals gebruikelijk in Italië, met de beste ingrediënten. De criteria om voor Italiaanse Restaurant van het Jaar in aanmerking te komen zijn;
- De chef-kok moet van Italiaanse afkomst zijn.
- De kaart moet Italiaans zijn en een goede selectie Italiaanse wijnen bevatten.
- De keuken moet gebruikmaken van verse ingrediënten en Italiaanse producten.
De 10 genomineerden voor het beste Italiaans restaurant 2025
Nona, Den Haag, nonathehague.nl
Ristorante RetroGusto, Druten, retrogusto.nl
Gallizia Deli, Amsterdam, gallizia.nl
Vino & Friends, Maastricht, vinoandfriends.nl
Zi Pepp Bottega della Pizza & Osteria, Venlo, zi-pepp.nl
Il Boccone, Arnhem, boccone.nl
Adamo Trattoria Enoteca, Haarlem, adamohaarlem.nl
Testamatta, Amsterdam, testamatta.nl
Restaurant Pirandello, Landgraaf, oostwegelcollection.nl
Da Pietro, Elburg, dapietro.nl
Veel nieuwe namen voor 2025
De redactie van het blad heeft niet stil gezeten want ze vonden veel nieuwe pareltjes, vooral in de provincie. In de beginjaren hadden we nog wel eens de kritiek dat de verkiezing zich vooral op Amsterdam concentreerde, maar dat is al jaren niet meer zo.
In Den Haag selecteerden de keurmeesters restaurant Nona. Daar zwaait Julia Nona de scepter. Haar moeder is Siciliaans, haar vader Nederlands. Sicilië komt er op je bord in de vier klassieke Italiaanse gangen.
In Arnhem eet je ook Siciliaans en wel bij Il Boccone van Christoper Sessa (27). Hij begon het restaurant in 2021, nadat hij nog maar een kleine drie jaar in Nederland woonde. Palermo is de stad waar hij werd geboren en opgroeide. Bestel dus zeker een mooie zwaardvis bij deze ontdekkingsreiziger. Pizza’s heeft hij ook, uiteraard niet met ananas…

Let ook dit jaar weer op Vino & Friends . Ze wonnen vorig jaar de (gedeelde) publieksprijs en zijn opnieuw genomineerd. Deze mooie zaak in Maastricht is een wijnwinkel, wijnbar én restaurant ineen. De collectie Italiaanse wijnen is zeer indrukwekkend en het eten volgens velen, zo blijkt, uitstekend. Met deze erkenning steekt het dat andere Italiaanse toprestaurant uit de stad dat de verkiezing in 2012 al eens won naar de kroon.

Ook in het zuiden van het land zit restaurant Pirandello. Dit is al jarenlang een Italiaanse topper in Nederland. Het is onderdeel van het chique Winselerhof hotel in Landgraaf, dus na afloop kan je lekker voldaan je bed in zonder te rijden.
Elburg en Druten
In Elburg zit al heel lang het toprestaurant Da Pietro. In 2013 wonnen ze al eens de publieksprijs van het restaurant van het jaar. De zaak werd groot gemaakt door Hetty en Pietro D’Andrea. Het paar zocht echter in 2018 de toekomst in Zwolle waar hun D’Andrea een evengroot succes werd.
In het mooie Hanzestadje Elburg is al zeven jaar Martin Zwart de bevlogen gastheer. Chef Mathijn en souschef Ferdinand staan achter de kachel. Dit jaar is het restaurant opnieuw één van de 10 genomineerden voor de verkiezing voor de beste Italiaan van Nederland.

Druten is een omweg waard want daar zit ook al een Siciliaan. Angelo Sciacchitano (37) is de baas van restaurant RetroGusto. Al zijn personeel haalt hij uit Italië. Sciacchitano’s restaurant heeft al het keurmerk van de Accademia Italiana della Cucina en hij werd al genomineerd voor de ‘Talent Award’ van ‘Ondernemer van het jaar Maas & Waal’. Nu nog de hoofdprijs en heel de Randstad komt naar Druten!
1 september de grote ceremonie
Het is nog even wachten wie de winnaars worden van de jury- en de publieksprijs. 1 september is de grote ceremonie in Amsterdam.
Winnaars 2011-2024
Bij de vorige winnaars kan je gegarandeerd authentiek Italiaanse eten. Dit zijn de toprestaurants van voorgaande jaren. In 2020 en 2021 heeft de verkiezing niet plaatsgevonden.
2024: Gió Cucina Italiana uit Amsterdam. Publieksprijs: Lab 26 uit Hengelo en Vino & Friends uit Maastricht
2023: Aroma uit Vaassen (artikel)
2022: Pianeta Terra uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam (artikel).
2019: Gio’s Cucina Casalinga uit Maastricht en Lab26 Aperitivo Club uit Hengelo (recensie).
2018: Cantina di David uit Utrecht en Risto Enoteca Pepenero uit Amsterdam
2017: Trattoria Sapori e Ricordi uit Enschede (recensie) en Eatmosfera uit Amsterdam
2016: Da Braccini uit Den Haag (gesloten) en Jammo Já uit Beesd.
2015: Schatull uit Vaals (recept) en Il Campanile uit Markelo (recencie).
2014: Segugio uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam (artikel)
2013: Vino e Cucina uit Den Haag en Da Pietro uit Elburg (Da Pietro is gesloten en weer gestart in Zwolle onder de naam D’Andrea’s, nominatie 2019)
2012: Mediterraneo uit Maastricht
2011: Incanto uit Amsterdam
De 10 genomineerden voor de verkiezing voor de beste Italiaan van Nederland