NieuwsRegio'sStedenVakantieVenetiëVeneto

Dagje Venetië reserveren vanaf dit jaar. Volgend jaar betalen.

Na een ouderwets paasweekeinde met ongekende drukte in de binnenstad van Venetië, liet de burgemeester weten dat je vanaf dit najaar moet reserveren om de stad te bezoeken.

Op paasmaandag ontving Venetië maar liefst 240.000 toeristen! Na twee rustige jaren als gevolg van corona is de gekte weer terug. Burgemeester Luigi Brugnaro kondigde daarom aan dat bezoekers al vanaf dit najaar moeten reserveren om de stad in te mogen. Vanaf 16 januari 2023 moet je betalen voor een dagje Venetië. Een kaartje gaat 3, 8 of 10 euro gaan kosten afhankelijk van de drukte. Daarvoor krijg je dan wel weer korting op musea en andere attracties.

Venetië probeert al jaren de groeiende stroom bezoeker te reguleren. Drastische maatregelen zijn onvermijdelijk laat het stadsbestuur weten. Met deze stap wil de stad de bezoekersaantallen terugbrengen tot maximaal vijftigduizend per dag. Het gaat Venetië vooral om de dagjesmensen die opeens in grote getalen naar de stad trekken. Toeristen die een langer verblijf boeken ziet de stad liever komen.

Dagje Venetië reserveren vanaf dit jaar Volgend jaar betalen

Hoe reserveren voor Venetië

Er wordt hard gewerkt aan een reserveringssysteem maar dat is nog niet in de lucht. De komende tijd volgen meer details, bijvoorbeeld of er toegangspoortjes komen. Zodra de reserveringssite in de lucht is plaatsen we die op deze site, men hoopt dit najaar. Mogelijk gaat men dan een periode proefdraaien met gratis entree. 23 januari 2023 moet het betaalsystem dan echt gaan draaien.

Burgemeester Luigi Brugnaro liet later weten dat vooraf gekochte kaartjes goedkoper worden dan ‘aan de kassa’. Onverwacht een groot aantal bezoekers zorgt namelijk voor acute problemen liet hij weten. Dan ontstaat langzaamwandelend en stilstaand wandelverkeer door de nauwe straten, en dat is niet alleen onprettig maar ook onveilig.

Update juli 2022

Op dit moment hoef je nog geen kaartje te kopen, het reserveringssysteem is nog niet in de lucht. Ook wordt er nog volop gesteggeld over de uitzonderingen. Allerlei groepen menen recht te hebben op vrijstelling. Zo pleiten bijvoorbeeld de omliggende gemeenten die op de campings veel strandgasten bedienen, dat hun bezoekers niet hoeven te betalen. Aan de andere kant kijken sommige gemeentebestuurders al verlekkerd naar het grote bedrag dat de heffing jaarlijks moet opleveren. Het is de bedoeling de de gemeentelijke belastingen voor de inwoners omlaag gaan.

Zeker is in ieder geval dat inwoners en kinderen onder de zes jaar zijn vrijgesteld, evenals gehandicapten, huiseigenaren, mensen die om gezondheidsredenen of familiebezoek naar de stad komen en mensen die een sport- of cultureel evenement bijwonen. Ook als je in een hotel logeert betaal je niets want de prijs zit al in de toeristenbelasting.

Update november 2022

“Het is toch ingewikkelder dan gedacht!” Deze niet geheel onverwachte conclusie lezen we in de Italiaanse kranten van november. De aanvangsdatum van 16 januari 2023 wordt dan ook niet gehaald laat de gemeente weten. Er zijn tal van technische, juridische en politieke problemen om het toegangskaartje voor de stad mogelijk maken. De gemeente noemt daarom geen ingangsdatum meer. Reken er op dat het zeker nog tot zomer 2023 gaat duren voordat alles werkt.

Update maart 2023

Nog steeds is er veel onduidelijkheid over de invoering van het systeem. Velen spreken al over de start van de invoering met ingang van 2024.

Dagje Venetië reserveren
De enorme toeristenstroom wordt nauwlettend door camera’s in de gaten gehouden. Lees meer.

Update mei 2023

Update september 2023

Het plan is definitief goedgekeurd. Lees meer.

Lees ook: Parkeren in Venetië

agje Venetië reservjeren vanaf dit jaar. Volgend jaar betalen.

Dagje Venetië reserveren vanaf dit jaar Volgend jaar betalen

Dagje Venetië reserveren vanaf dit jaar. Volgend jaar betalen.

8 reacties

  1. is er al meer bekend over het reserveren?
    Dacht dat dit 1 juni in zou gaan maar kan er nog niet veel over terug vinden

    1. Voor zover wij weten is de website om te reserveren nog niet in de lucht. Het gemeentebestuur liet weten dat er in het najaar zal worden getest met reserveringen. Maar wij vermoeden dat dit nog wel eens wat later kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button