Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Da Braccini en Jammo Ja beste Italiaans Restaurant van Nederland 2016

Italiaans restaurant Da Braccini uit Den Haag en Jammo Já uit Beesd wonnen vandaag de titel Restaurant van het Jaar 2016. Het Haagse restaurant werd bekroond met de juryprijs, de restaurateurs uit Gelderland kregen de publieksprijs.

Het was een zwoele nazomeravond in de tuin van het Amsterdamse Hilton Hotel, de plek waar de Italiaanse tophoreca al vijf jaar samenkomt om de felbegeerde titel van het blad Italië Magazine in ontvangst te nemen. Oud-winnaars en genomineerden verdrongen zich voor het podium waar naast de Italiaanse ook de Franse horeca werd geëerd. Een pikant gegeven gezien de eeuwenlange strijd van de twee landen om de eer van beste keuken ter wereld. De Franse ambassadeur refereerde daar nog eens fijntjes aan, nadat even daarvoor zijn Italiaanse evenknie de loftrompet had gestoken over de suprematie van de Italiaanse keuken vandaag de dag. Onze feitelijke en geheel objectieve constatering was in ieder geval dat voor het Italiaanse buffet de hele avond een lange rij stond, terwijl de Franse gerechten slechts een handvol belangstellenden telden. Italië verloor recent dan wel van het Franse voetbalelftal zoals de ambassadeur met een glimlach opmerkte, in de tuin van het Hilton stond het bij rust al 5-0.

Jammo Já uit Beesd

jammo ja beesd

De winnaars (foto boven) konden het geluk niet op. Jammo Já uit Beesd kreeg eerst de publieksprijs. Je zou bijna denken dat hier het Nederlandse ‘jammie’ de inspiratie is geweest om de bezoekers duidelijk te maken dat het eten er bijzonder smakelijk is. Maar niets is minder waar. Jammo Já is namelijk een Napolitaanse uitdrukking. Het betekent zoveel als  ‘Laten we gaan’ en soms ‘Kom op!’ maar ook ‘Doe even normaal’ als iemand een kulverhaal verkoopt. Die naam verraadt meteen al dat de oorsprong van eigenaren Salvatore Gallo en Giovanna Di Lauro Campanië is. Het logo van het restaurant hiernaast is het wapen van het voormalige Koninkrijk Napels in de tijd van Jozef Bonaparte, de broer van Napoleon.

5 jaar geleden begonnen ze het restaurant na een weloverwogen locatiekeuze. In Amsterdam was de concurrentie groot, in Beesd niet. Sterker, daar zijn de nog steeds de enige Italiaanse inwoners. Het bevalt het gezin opperbest. Met hun drie kleine kinderen werden ze warm opgevangen door de dorpsgenoten. Een ideale plek om in alle rust aan culinaire topprestaties te werken. Inmiddels komen de gasten uit heel Nederland naar het bedevaartsoord. Het menu laat voornamelijk gerechten uit Campanië zien met een enkel uitstapje naar andere Italiaanse regio’s.

De dames van Da Braccini onderweg naar het podium
De dames van Da Braccini onderweg naar het podium

Da Braccini uit Den Haag

Net als andere jaren kondigde de van origine Italiaanse hotelier Roberto Payer de winnaars aan. Toen hij opmerkte dat de Italiaanse mama’s beroemd zijn vanwege de kookkunsten maar dat in de restaurants doorgaans de mannen achter ‘de kachel’ staan, wisten we al de juryprijs naar Da Braccini moest gaan. Monica Braccini zwaait daar al jaren de scepter in de keuken. Het is een klein restaurant dat een huismakerssfeer ademt. De kleine kaart wisselt elke drie weken. Leuk zijn de vernieuwende gerechten die de Italiaanse bedenkt. Trots liepen de dames naar voren om de onderscheiding in ontvangst te nemen.

Vanaf dinsdag is Jammo Já weer geopend, bij Da Braccini kan je van donderdag tot en met zondag genieten van de Italiaanse smaken.

Lees meer over alle genomineerden waar het ook heerlijk tafelen is en de criteria van de vakjury.

Alle winnaar op een rij geflankeerd door Roberto Payer van het Hilton, Paul van Eindhoven van Italië Magazine en de Italiaanse ambassadeur Andrea Perugini
Alle winnaars op een rij geflankeerd door (achter) Roberto Payer van het Hilton, Paul van Eindhoven van Italië Magazine en de Italiaanse ambassadeur de heer Andrea Perugini (midden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button