Kunst, film, muziekNieuwsToscaneVakantie

Cursus Albast bewerken in Volterra

Volterra is de enige plek in Italië waar albast gewonnen wordt. Albast is een zachte, kalkachtige steensoort die slechts op enkele plaatsen in de wereld gewonnen wordt. Volterra is erg bekend vanwege de albast-ateliers die er staan. Het materiaal kan namelijk goed door ambachtslieden bewerkt worden. Er worden vooral kunst- of gebruiksvoorwerpen van gemaakt in de wit doorschijnende natuurlijke kleur of geverfd. 

Etruria Travels organiseert samen met Atelier Hester Glasbergen een cursus Albast bewerken in Volterra. De familie Bianchi is een van de albastfamilies waar het ambacht van vader op zoon is doorgegeven. De familie heeft op haar landgoed nog een actieve albastmijn, de enige in Volterra. Ze selecteren in de mijn hun albast en maken daar vervolgens de mooiste kunstvoorwerpen van.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het oude vakmanschap van de familie Bianchi, samen met de beeldhouwkennis van Hester Glasbergen vormt de basis van deze cursus van een week, midden in het Toscaanse landschap. De eerste dag breng je een bezoek aan de albastmijn (zie foto boven) en zoek je je eigen stenen uit waarmee je aan de slag gaat tijdens deze beeldhouwweek. Hester Glasbergen brengt je de fijne kneepjes van het beeldhouwen bij. Tijdens je verblijf breng je uiteraard ook een bezoek aan het atelier van de familie Bianchi en kun je zien hoe zij als ervaren albastkunstenaars aan het werk zijn.

Genieten op een agriturismo

Het verblijf is op de agriturismo van de familie Bianchi, midden in het Toscaanse landschap tussen Volterra en San Gimignano. ‘s Ochtends geeft Hester les en ‘s middags is er volop tijd om te genieten van het mooie landschap en de pittoreske dorpen in de omgeving. Je beschikt op het landgoed over een eigen volledig ingericht appartement in een van boerenwoningen, met 1 of 2 slaapkamers. Meereizende partners die niet meedoen aan het beeldhouwen, kunnen ongestoord lezen, muziek luisteren of zich op het koken storten.

Er zijn in 2015 twee cursussen, vanaf 16 en vanaf 23 mei.

Kijk voor meer informatie op: www.etruria.nl/cursus_albast_bewerken

2.2 beeldhouwles Hester Glasbergen
romano bianchi tornitura lampadario

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button