LazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Culturele wandelreis Rome per trein (groep)

Cultuurliefhebbers die graag duurzaam op pad gaan in een groep opgelet! Er zijn nog maar een paar plaatsen vrij voor deze culturele reis naar Rome. Deze prachtige reis maak je vanaf 7 oktober per trein, waarna je via mooie wandelingen de stad en omgeving verkent onder leiding van oudheidwetenschapper André Mulder. 10 dagen duurt deze culturele wandelreis Rome per trein (groep). Omdat er al voldoende aanmeldingen zijn geldt een vertrekgarantie. Lees snel verder want er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

Deze 10-daagse culturele wandelreis neemt je te voet mee door de geschiedenis van het oude Rome. Met als hoofdonderwerpen de omwenteling van de Late Republiek naar het Vroege Keizerrijk rond het begin van onze jaartelling en de impact van de Flavische dynastie op de ‘Eeuwige Stad’.

Het programma is ontwikkeld door oudheidwetenschapper André Mulder, die de reis ook zal begeleiden en je dagelijks zal verrassen met zijn fascinerende verhalen over de stad waaraan hij zijn hart heeft verpand.

De reis heeft een perfecte balans tussen cultuur en wandelen. André neemt je mee naar de meest bijzondere historische plekken. Daarnaast wandel je over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd door de Romeinen. En loop je in de Sabijnse heuvels rondom Tivoli, waar keizers en rijke Romeinen hun zomerverblijven lieten bouwen. Als extra verzorgt Angelo van Schaik, journalist van het AD en correspondent voor de NOS, ook nog een presentatie. Een wandelreis voor de cultuurliefhebber.

10-daagse culturele wandel-groepsreis Rome 7 oktober 2023, vertrekgarantie

De treinreis

De snelle Frecciarossa trein brengt je binnen drie uur van Milaan naar Rome

Je reist als groep per trein naar Rome. Dat is niet alleen comfortabel en minder belastend voor het milieu maar onderweg geniet je van de mooie landschappen. De heenreis is op zaterdagochtend om 08:08 uur vanaf Amsterdam Centraal (08:37 Utrecht Centraal/09:07 Arnhem Centraal). Dezelfde avond stap je rond 19.50 uit in Milaan voor een overnachting. Na een volle dag Milaan brengt de trein je aan het eind van de volgende dag in 3 uur naar Rome. De terugreis op maandag gaat zonder stop-over met vertrek vanuit Rome ‘s ochtends om 6:25 en aankomst in Amsterdam om 21:59.

Rome en Milaan

Gids en reisbegeleider Andre Mulder

De reis dompelt je onder in de geschiedenis van de Romeinen. Zo loop je bijvoorbeeld een stuk over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd. Daarnaast wandel je in het Park van de Aquaducten, langs de indrukwekkende restanten van de aquaducten die een stad van meer dan 1 miljoen inwoners van water voorzagen.

Naast bovenstaande twee prachtige wandelingen bestaat de reis uit stadswandelingen door Rome en Milaan. Je maakt diverse uitstapjes zoals naar het, nu ondergronds gelegen, Forum van Milaan. Als de tijd het toelaat bezoek je ook het archeologische museum van deze Domstad. In Rome zie je tijdens de stadswandeling vele highlights en bezoek je het Stadion van Domitianus en het Pantheon.

De wandeling met het mooiste uitzicht is die in de Sabijnse heuvels rondom Tivoli. Ook op dagen of dagdelen dat de aandacht meer op de Romeinse cultuur dan het wandelen ligt, zal je nog genoeg meters afleggen. Je bezoekt onder andere het Forum Romanum, de Ara Pacis, het Mausoleum van Augustus, het Colosseum, het Palazzo Massimo en de opgravingen in Ostia Antica – de oude havenstad van Rome.

Genoeg afwisseling

De reis biedt een optimale balans tussen cultuur, natuur, wandelen en rust, maar je wordt ook verrast met goede en sfeervolle restaurants. Onder leiding van de bevlogen gids en oudheidwetenschapper André Mulder kom je ogen en oren tekort.

Tijdens de wandelingen is er ruim tijd voor de historische verhalen. De geplande gezamenlijke lunches en diners gaan op het gemak zoals dat in Italië gaat.

Tijden, wandelniveau, samenstelling groep

De reis staat gepland voor 7 oktober 2023 (9 nachten). Het wandelniveau is categorie 2. De groepsreis heeft al voldoende deelnemers en dus geldt een vertrekgarantie.

De leeftijd van de deelnemers aan deze reis ligt gemiddeld boven de 50 jaar.

Overzichtsfoto van het Colosseum in Rome
Colosseum, Ewout Pahud Photography

Programma

DAG 1. TREINREIS AMSTERDAM – MILAAN

In Amsterdam, Utrecht of Arnhem stap je ’s ochtends in zonder gedoe met inchecken of veiligheidscontroles, in de comfortabele ICE-hogesnelheidstrein. Deze is van alle gemakken voorzien, zoals Wi-Fi, stopcontacten onder de stoel en een uitstekend restaurant aan boord. In Basel stap je met de groep over op de luxueuze Zwitserse Eurocitytrein die je meeneemt naar een adembenemende route door de Alpen, met haar hoge bergtoppen en kristalheldere meren. Deze trein heeft een boordrestaurant. Rond 20:00 uur ’s avonds kom je met de groep aan in Milaan. Daar check je in in het IBIS Milano Centro, op loopafstand van het station.

Foto van de kathedraal van Milaan
Kathedraal Milaan, Xantana (iStock)

DAG 2. STADSWANDELING MILAAN

Milaan vormde eind 3de eeuw na Christus de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De Romeinse restanten zijn hier meer verborgen dan in Rome. Maar wandelend in de wijk 5VIE (Cinque Vie), het historisch hart van de stad vlakbij de Duomo, kan je toch stukken van o.a. de renbaan en het amfitheater terugvinden.

Het Forum, verstopt onder de Bibliotheca Ambrosiano en de Chiesa di San Sepolcro, wordt speciaal voor deze groep op afspraak geopend. In de wijk bevindt zich ook het Museo Civicio Archeologico, dat je bezoekt als de tijd het toelaat.

Maar de 5VIE is meer, het wordt ook wel de 9 straatjes van Milaan genoemd. Het bestaat uit een leuke mix van moderne design- en vintagewinkels, hippe koffietentjes en lunchbarretjes. Een gezamenlijke lunch in één van deze barretjes staat op het programma. Rond 17:30 uur stappen je de Frecciarossa, de Italiaanse hogesnelheidstrein, die ons in 3 uur brengt naar Roma Termini. Vanaf daar wandel je met de groep naar het comfortabele hotel Varese, gelegen in een rustige straat.

Forum Romanum in de avond
Forum Romanum, Ewout Pahud Photography

DAG 3. ROMEINSE KEIZERS

Deze dag start op het gemak. Hij staat in het teken van de leiders en keizers van het oude Rome. Je begint met een uitgebreid bezoek aan het Forum Romanum en de nabijgelegen keizerlijke fora. Naast prachtige verhalen over Vespasianus, Titus en Domitianus (Flavische dynastie), focust groepsleider André zich aan de hand van de resten op het Forum, op de omslag van de Romeinse Republiek naar het Keizerrijk. Deze was ingezet door Julius Caesar en bewerkstelligd door zijn opvolger en eerste keizer, Augustus.

Na de lunch, die op eigen gelegenheid is, legt André de intenties van Augustus voor het nieuwe Keizerrijk uit aan de hand van de Ara Pacis (Altaar van de Vrede) en zijn mausoleum. Na deze volle dag volgt een gezamenlijk afsluitend diner bij een trattoria vlakbij het hotel.

Foto van aquaduct in het Park van de Aquaducten in Rome
Park van de Aquaducten bij zonsondergang, Valerio Mei (iStock)

DAG 4. OCHTENDWANDELING IN HET PARK VAN DE AQUADUCTEN

Op dag vier staat een prachtige ochtendwandeling in het Park van de Aquaducten op het programma. Daar zijn niet veel toeristen. Het park is ongeveer 15 hectare groot en wordt zo genoemd omdat hier wel 7 enorme aquaducten, die Rome van water voorzagen, de omgeving doorkruisten. Niet ver vanaf het centrum van Rome waan je je al op het platteland. En dat is eigenlijk ook zo.

Naast de machtige restanten van de aquaducten, gebouwen en tombes, grazen de schapen en wordt er nog volop aan landbouw gedaan. Nadat de lunch (lunchpakket van het hotel) is de dag verder aan jezelf. Rust lekker uit in het hotel of verken Rome op eigen gelegenheid. André geeft graag tips.

Foto binnenkant, interieur van het Pantheon in Rome
Pantheon interieur, Ewout Pahud Photography

DAG 5. STADSWANDELING ROME

Deze dag ontdek je al wandelend Rome in al haar pracht en praal. Je komt bijvoorbeeld langs de Thermen van Diocletianus, de Trevi fontein, het Forum Romanum, het Campidoglio, Circus Maximus, het Theater van Marcellus, de Joodse wijk en de Sint-Pietersbasiliek. Het Pantheon en het Stadion van Domitianus onder Piazza Navona staan ook kort in de planning. De wandeling is einde middag klaar en daarna is de avond voor jezelf. Lunch en diner zijn deze dag op eigen gelegenheid.

Via Appia Antica in Rome
Via Appia Antica, Paul Hermans (iStock)

DAG 6. WANDELING OVER DE VIA APPIA ANTICA

Op dag 6 staat er een wandeldag over de Via Appia Antica op je te wachten. Die loopt van het station van Santa Maria delle Mole tot de Boog van Drusus (ca. 14,5km, ± 4 uur). Tijdens de wandeling over de vaak nog antieke kasseien is er van alles te zien. Zo kom je langs de restanten van de Villa Quintili, de prachtige villa die keizer Commodus van de rijke Quintili broers had afgepakt en hen ter dood veroordeelde. Daarna ga je met de groep langs de oude renbaan van Maxentius en diverse graftombes, waarvan de graftombe van Cecilia Metella de bekendste is. Vervolgens bezoek je de basiliek en de vroegchristelijke catacomben van Sint Sebastiaan. Het laatste stuk is weer terig naar de Boog van Drusus. Onderweg is de lunch weer met het lunchpakket van het hotel. De avond is ter vrije besteding.

Culturele wandelreis Rome per trein groep
Indrukwekkende ruïnes van Ostia Antica, Fabian Odp (iStock)

DAG 7. BEZOEK AAN OSTIA ANTICA

Op de 7de dag van deze reis bezoek je in de ochtend het archeologische park van Ostia Antica, de havenstad en toegangspoort van het oude Rome. Er is ruim de tijd om de indrukwekkende ruïnes van pakhuizen, appartementen, kroegen, restaurants, thermen, tempels en zelfs een heus theater te bezichtigen.

Hier in Ostia krijg je het gevoel hoe het er toentertijd in Rome ook moet hebben uitgezien en hoe de gemiddelde Ostiaan en Romein woonde, werkte en ontspande. Vanaf 13:00 uur is het een vrij programma. Je kunt bijvoorbeeld wandelen naar het pittoreske dorpje van Ostia Antica en er geweldig lunchen. Of je neemt direct de trein terug naar Rome om te gaan shoppen in de Via del Corso, de Capitolijnse Musea te bezoeken, of te slenteren door het kronkelende Trastevere.

Culturele wandelreis Rome per trein groepi
Canopus Villa Adriana Tivoli, Ewout Pahud Photography

DAG 8. WANDELING IN DE HEUVELS VAN MONTE CATILLO EN BEZOEK AAN TIVOLI

Dag 8 is het vroeg uit de veren want dan gaat het per trein naar Tivoli. Prachtig gelegen in de Sabijnse heuvels vormde zij de buitenplaats voor welgestelde Romeinen en keizers, zoals keizer Hadrianus. De dag begint met een wandeling van ongeveer 3 uur in de heuvels van het natuurreservaat Monte Catillo.

Geniet tijdens het klimmen ondertussen van het prachtige uitzicht van Tivoli aan je voeten. Na een gezamenlijke lunch in het centrum, vlakbij de watervallen van Villa Gregoriana, is de rest van de dag voor jezelf. Ontdek het prachtige historische centrum van Tivoli, wandel naar Villa d’Este of neem de bus/taxi naar Villa Adriana, net als Villa d’Este een UNESCO World Heritage site. In de avond neem je met de groep de trein terug naar het hotel in Rome.

Culturele wandelreis Rome per trein groep
Gids André Mulder voor het Colosseum, Ewout Pahud Photography

DAG 9. COLOSSEUM, PALAZZO MASSIMO EN PRESENTATIE ANGELO VAN SCHAIK

De laatste dag in Rome start met een bezoek aan het Colosseum en na de lunch, het Museo Nazionale Romano Palazzo Massimo. Vaak onterecht overgeslagen door de toeristen, beschikt het Palazzo Massimo over één van de beste collecties antieke fresco’s, mozaïeken, sculpturen en bronzen. Hierna volgt de presentatie van Italië journalist en correspondent Angelo van Schaik. Het is mogelijk dat Angelo wordt opgeroepen om verslag te doen van een dringend Italiaans nieuwsfeit. Mocht dit zo zijn, dan is er een alternatief programma. De dag wordt afgesloten met een heerlijk diner (inclusief drankjes) bij een restaurant in de buurt van het Pantheon.

DAG 10. TREINREIS ROME NAAR AMSTERDAM

Dag 10 is voor de terugreis na hopelijk een onvergetelijke week. Je moet vroeg op want de trein vanaf Roma Termini vertrekt al om 06:25 uur. Volgens schema ben je dan om 21:29 uur op Utrecht Centraal en om 21:59 uur op Amsterdam Centraal.

Prijs €2099,- *

 • Prijs per persoon op basis van een 2-persoonskamer incl. retour per trein
 • Meerprijs 1-persoonskamer €295,-
 • Korting: reis op eigen gelegenheid € 300 (de reis start dan in Milaan en eindigt in Rome)
 • Zaterdag 7 oktober 2023
 • Boekingskosten €25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds €2,50,- per boeking
 • Valt onder de STO Garantregeling
 • Groepsgrootte: minimaal 8, maximaal 18 deelnemers

Inclusief:

 • Overnachting in comfortabele 3-sterren hotels op centrale locatie
 • Internationale treinreis op basis van 2e klas
 • Vanaf stations Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS via Basel en Milaan naar Rome
 • Gereserveerde zitplaatsen, bagage mag gratis mee
 • 1x overnachting in IBIS Milano Centro, een modern 3-sterren hotel
 • 8x overnachting in Hotel Varese in Rome, een gerenoveerd 3-sterren hotel
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • 2x lunch (dag 2, 8)
 • 2x lunchpakket (dag 4, 6)
 • 2x diner (dag 3, 9)
 • Genoemde excursies inclusief entreegelden
 • Transfers naar en van hotel
 • Lokaal vervoer met trein of bus
 • Toeristenbelasting
 • Gebruik van audiosysteem
 • Reisbegeleiding door Oudheidwetenschapper André Mulder
 • Gratis inleespakket t.w.v. €62,50
 • Niet inbegrepen zijn overige maaltijden en drankjes, overige entrees, persoonlijke uitgaven en verzekeringen zoals reis- en annuleringsverzekering.

*Genoemde prijs is exclusief €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per persoon, eenmalig €25,- reserveringskosten en – indien van toepassing – €295,- meerkosten per gewenste 1-persoonskamer.

Gratis inleespakket t.w.v. €62,50 cadeau bij iedere boeking!

Bij iedere boeking (1 pakket per boeking) ontvang je een gratis inleespakket cadeau t.w.v. €62,50. In het pakket:

 • Reisgids Rome & Lazio van Ewoud Kieckens
 • Hét Rome tijdschrift Roma Aeterna
 • Zeer fraaie Panorama Pop-up kaart van Rome met de belangrijkste sites en musea.
 • Een actueel exemplaar van Il Giornale Italië Krant.

Deze reis wordt uitgevoerd door Aeterna Reizen

Culturele wandelreis Rome per trein groep

Meer informatie en boeken

  Culturele wandelreis Rome per trein groep

  Culturele wandelreis Rome per trein groep

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Back to top button