algemeenNieuwsVakantie

Cruisetrend laat zich ook door Schettino niet stuiten

Uitgerekend in het jaar dat de Titanic werd herinnerd, haalde opnieuw een cruiseschip het wereldnieuws. De Costa Concordia week af van zijn koers en kapseisde voor de Toscaanse kust. Hoewel veruit de meeste opvarenden konden worden gered, is ieder slachtoffer – 32 in totaal – er één teveel. Toch moeten we honderd jaar na de Titanic realistisch zijn: cruisen is de meest veilige, comfortabele en romantische manier van reizen.

Het ongeluk met de Costa Concordia markeert een zwarte bladzijde in het sprookjesboek van cruisereizen, want dat is wat het is: een sprookje. Is er iets mooier dan van de eerste tot de laatste vakantiedag verwend worden? Drankje aan de bar, vier gangen in het restaurant, bubbelen op het achterdek en ondertussen pendelend van de ene naar de andere stad. Cruisen is volop genieten en ontspannen, al refereren niet-cruisers nog altijd graag aan de tv-serie Love Boat uit de vorige eeuw.

Een cruiseboot in de lagune van Venetië
Een cruiseboot in de lagune van Venetië

Het is een beetje achterhaald, want de schepen van vandaag hebben niet allemaal een Captain Stubing en al helemaal geen Doc, Gopher of Julie. De cruisebemanning anno 2012 is internationaal en houdt zich (op Schettino na) ver van avontuurtjes. Ware liefdes uitgezonderd uiteraard. Er heerst aan boord een strakke hiërarchie, het protocol is strikt en gastvrijheid is het toverwoord. Ook de passagier is sinds de Pacific Princess uit 1977 behoorlijk veranderd. Cruisen is al lang niet meer exclusief bestemd voor welgestelde pensionado’s of de chique. Met het enorme reisaanbod en de vele thematoepassingen van tegenwoordig, gaan ook steeds meer jongeren en gezinnen aan boord, zo blijkt uit de toerismecijfers van 2011.

Hut met balkon
Hut met balkon

Geschiedenis

Hoewel de grootste cruiseschepen opstomen naar de oost of de west, geldt de Middellandse Zee als de favoriete cruisebestemming voor Europeanen. Italië neemt daarin – als het hart van de méditerranée – een belangrijke rol in. Er is geen land ter wereld met zoveel havenplaatsen en bovendien vinden de passagiers in Italië de belangrijke meerwaarde van hun vaartocht: historische uitstapjes. Een rondgang langs de vele cruisemaatschappijen leert dat de meditarrane cruisereizigers vooral benieuwd zijn naar de historische sporen, kunst en cultuur. Aan land vinden ze namelijk het verhaal van de Romeinen, maar ook van de oude Egyptenaren, Grieken en Spanjaarden.

In tweede instantie vormen het strand en de eilanden, maar ook de souvenirwinkels een belangrijk alibi om van boord te gaan. Een cruisevaart op de Middellandse Zee doet in principe altijd Italië aan, maar er zijn verschillen. Je hebt westelijke routes die ook de Canarische eilanden en Noord-Afrikaanse landen bezoeken, terwijl oostelijke routes eerder langs Griekenland en Kroatië gaan.

Openluchttheater, klimwanden, alles kan op de drijvende steden
Openluchttheater, klimwanden, alles kan op de drijvende steden

Italiaanse makelij

Hoewel Nederland een naam heeft hoog te houden als het gaat om zeereizen, niet in de minste plaats vanwege de Holland America Line, hebben ook de Italianen een te prijzen status opgebouwd. Zo telt de vloot van het Italiaanse Costa Crociere op dit moment 17 schepen, waarmee ruim 46.000 passagiers kunnen worden vervoerd. Daarmee is Costa inmiddels de populairste cruiserederij van Europa. Landgenoot MSC Cruises doet daar nauwelijks voor onder met de modernste vloot ter wereld, bestaande uit 11 schepen. In mei wordt daar de MSC Divina aan toegevoegd.

Wat Costa en MSC gemeen hebben is de Italiaanse service en een voortreffelijke Italiaanse keuken aan boord, al worden ook andere nationaliteiten aangeboden. Daarnaast hebben beide maatschappijen vele extra’s aan boord voor de jongste passagiers. MSC Cruises won in januari mede daarom de ‘Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Award’ tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht.

Land in zicht!

De cruises in de Middellandse Zee ontkomen, zoals gemeld, niet aan de uitgestrekte laars. Daarbij zijn Alghero (Sardinië), Bari, Catania (Sicilië), Genua, Livorno, Napels, Rome, Portofino en Venetië/Trieste de populairste havens. Aan boord treft u allerhande informatie over de havenplaatsen die worden aangedaan, maar u doet er uiteraard goed aan om uw eigen plan te trekken en boeken of gidsen uit Nederland mee te nemen.
Twijfelt u over een varende vakantie? Probeer dan eerst een dagje te varen, bijvoorbeeld van Genua naar Sardinië of Sicilië. Tijdens deze overtochten ontbreekt weliswaar het all-in comfort, maar het is zeker met kinderen een belevenis op zich.

Het theater op de Costa Favolosa
Het theater op de Costa Favolosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button