Nieuws

Corona besmettingen in Italië stabiel

Italië lijkt op het moment van dit schrijven, 28 juli 2020, de Corona-uitbraak beter te beheersen dan andere Europese landen. Gisteren telde men 170 nieuwe besmettingen van Covid-19 in het land met bijna 60 miljoen inwoners. Nederland zat al boven de 200. In Italië wordt in verhouding minstens zoveel getest als in Nederland.

Uiteraard mogen we het dagkoersen noemen en de afgelopen dagen bewezen weer dat de situatie snel kan veranderen. Voor Italië lijkt dit vooralsnog niet waarschijnlijk op korte termijn. Net als in Nederland zijn er ook lokale uitbraken bij seizoensarbeiders, bij feestende jongeren of zoals in de kleine stad Modica, waar een prostituee tientallen klanten besmette. De impact van de uitbraak vanaf februari is in echter Italië veel dieper geweest waardoor er momenteel relatief stringent met de diverse maatregelen als mondkapjes dragen en afstand houden worden omgegaan.
De overheid handhaaft in sommige gevallen ook zeer streng. In Napels en omgeving kan je 1000 boete krijgen als je je mondkapje niet draagt op plaatsen waar dat is voorgeschreven.

Als in september de scholen weer opengaan gaat men steekproefsgewijs op vrijwillige basis tests afnemen.

De regionale verschillen zijn nog steeds erg groot. Veel zuidelijke regio’s tellen al dagen geen nieuwe gevallen. De regio Lombardije waar het uitbraak ooit begon staat meestal nog bovenaan in de dagelijkse statistieken.

Ervaringen

Veel Nederlanders zijn op dit moment op vakantie in Italië en voelen zich veilig. De mondkapjes in winkels en bij binnenkomst in restaurants wennen snel en ook in Italië moet je drukke plaatsen mijden. Waar normaal veel toeristen zijn is het nu echter heel rustig. Een unieke kans om steden als Venetië en Rome in het natuurlijke schoonheid te aanschouwen.

Het officiële reisadvies voor Italië is om waakzaam te blijven, net als in Nederland.

Cijfers Corona Italië 27 juli 2020. De toename in de tweede oranje kolom. Klik om te vergroten.
Cijfers nieuwe besmettingen Covid-19 in Italië tot en met 27 juli. De blauwe lijn is het weekgemiddelde.

Update 4 augustus 2020

De cijfers in Italië blijven laag en stabiel. De afgelopen 24 uur werden 190 nieuwe gevallen bekend (159 de dag ervoor en 239 op zondag 2 augustus). Italië telt zo’n 60 miljoen inwoners. In Rotterdam was het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen week gemiddeld 120 per dag.

Update 10 augustus 2020

Het aantal besmettingen is nog steeds stabiel, vandaag 259, de dagen ervoor rond de 400 per dag voor heel Italië. Nederland telde de afgelopen 24 uur 630 nieuwe besmettingen. De afgelopen 14 dagen telde Italië 7 besmettingen per 100.000 inwoners, Nederland bijna 4 keer zoveel, 30.

Italië is wel bezorgd om de terugkeer van Italianen die in het buitenland vakantie vierden of in Italië woonachtige buitenlanders die terugkeren. Vanuit bijvoorbeeld Kroatië werden recent enkele tientallen gevallen geïmporteerd.

Update 18 augustus 2020

Het aantal besmettingen is de afgelopen week iets opgelopen tot gemiddeld boven de 500 per dag. Maandag 17 augustus was het aantal besmettingen weer gedaald naar 320.
De licht oplopende trend heeft de Italiaanse regering aangezet tot het sluiten van discotheken voor drie weken. Ook moet je van 18.00 uur tot 06.00 uur een mondkapje op in openbare ruimtes buiten waar het druk is. De maatregelen zijn met name op jongeren gericht die net als in Nederland in toenemende mate besmet raken.

Corona besmettingen in Italië stabiel
Besmettingen per dag tot en met 17 augustus 2020. De blauwe lijn is het weekgemiddelde.

Update 29 augustus

Het weekgemiddelde is flink gestegen tot zo’n 1.400 gevallen per dag. Ca 100.000 tests worden nu dagelijks uitgevoerd.

Zie onder berichtgeving via dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button