NieuwsRomeSteden

Colosseum wordt weer schoon

Machtig, indrukwekkend en uniek maar ook vies; het Romeinse Colosseum. Vies van het vele autoverkeer dat langsraast, van de vieze regen en miljoenen toeristen maar ook van 2.000 jaar historie. Het wereldberoemde stadion krijgt op dit moment een opknapbeurt en de eerste resultaten werden deze week onthult. Vijf grote bogen zien er weer als nieuw uit.

Bouwvakkers verwijderden de afdekking waardoor Romeinen en toeristen een ​​glimp konden opvangen van de originele kleuren van de stenen. Die blijken een mix van geel, ivoor, oker en honingkleurige tinten te bevatten. De komende weken wordt de steiger afgebouwd zodat de volgende fase, een deel richting de Via Labicana, kan beginnen. Het monument blijft gewoon open voor publiek.

In totaal worden er 80 bogen schoongemaakt. Ook de 84 metalen poorten worden vernieuwd. Maart 2016 moet dit deel van de renovatie afgerond moet zijn. Na afronding van deze eerste fase zal een groot bezoekerscentrum worden gebouwd en begint men met het herstel van de binnenkant van het monument.

Het schoonmaken gebeurt met gewoon water dat tegen de gevel wordt gespoten. In een paar uur komt het vuil los waarna de restaurateurs met zachte borstels en sponzen het hardnekkige vuil nog verwijderen.

Modekoningen trekken de beurs voor erfgoed

Schoenenfabrikant Tod’s financiert het project van 25 miljoen euro. De grote baas sprak tijdens de onthulling deze week de hoop uit dat veel meer bedrijven de restauratie van Italiaans erfgoed willen bekostigen. De overheid heeft er namelijk niet genoeg geld voor. Een aantal bedrijven volgde het goede voorbeeld al. Het bekende modemerk Diesel betaalt de restauratie van de Rialtobrug in Venetië. Op dit moment wordt ook de Trevifontijn in Rome gerestaureerd. Die rekening betaalt modehuis Fendi.

Het Colosseum

De bouw van het Colosseum werd gestart door keizer Vespasianus in het jaar 70. Zijn opvolger Titus voltooide het tien jaar later. Met een geschatte capaciteit van 80.000 toeschouwers, werd het gebruikt om gladiatoren en openbare evenementen te organiseren. Vandaag de dag is het de belangrijkste toeristische attractie in Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button