algemeenFriuli Venezia GiuliaNieuwsStedenUdineVakantie

Ciclovia Alpe Adria is de Fietsroute van het Jaar 2015

Vorig jaar was er ook al een Italiaanse route genomineerd maar nu kan de vlag toch echt in top; de Ciclovia Alpe Adria is de Fietsroute van het Jaar 2015! Deze route staat beter bekend als De Alpe Adria Radweg en dan denkt u meteen: “Dat klinkt vrij Duits” en dat klopt ook. De route voert namelijk van Oostenrijk naar de Italiaanse kust in de Noordelijke regio Friuli.

De Alpe Adria Radweg, Ciclovia Alpe Adria in het Italiaans dus, is 410 km lang en loopt van de Mozartstad Salzburg in Oostenrijk naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische kust.

Het is een fraaie en veelzijdige fietsroute die voor het overgrote deel over vrijliggende fietspaden gaat. Een deel is een combinatie van de bestaande routes Tauern Radweg en de Drau Radweg. Het traject in Italië is voornamelijk nieuw en gaat in de Alpen over een voormalige spoorweg. Ondanks het feit dat deze route over de Alpen gaat, is de Alpe Adria Radweg niet zwaar.

De stad Grado heeft wel wat weg van Venetië

Het hoogste punt is bij Böckstein op 1.100 meter. Je gaat daar een stukje met de trein door de Tauerntunnel en daalt dan af naar de Drau in Karinthië. De klim naar Italië is eenvoudig.

Eenmaal in Italië gaat het stijgen dan nog even door om vervolgens af te dalen naar de leuke stad Udine (bezienswaardigheden). In deze stad en ook in de omgeving wordt veel gefietst.

Eindpunt

Het eindpunt is de badplaats Grado dat wel wat weg heeft van Venetië qua structuur. Daar zijn genoeg hotels en er is een camping op een eilandje waar uw Il Giornale redacteur ooit een stevig gevecht met de lokale muggengemeenschap aanging. In de oude Romeinse havenplaats Aquileia, iets verder landinwaarts is ook een camping.

Grado heeft trouwens een Oostenrijks verleden want niemand minder dan keizer Franz Josef, uw weet wel, van Sissi, gaf de opdracht dat de oude romaanse stad een badplaats moest worden.

[divider][divider]

Salzburg is gemakkelijk bereikbaar via de CityNightLine vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar München en een aansluitende overstap naar Salzburg. Terug kun je vanuit Cervignano op 19 km van Grado met een regionale trein naar Venetië.

Van Venetië gaat een EC-trein naar München . Daar heb je weer aansluiting op de CityNightLine naar Amsterdam. Voor de CityNightLine en de EC moet je reserveren voor de fietsen.

alpe adria fietsroute italie oostenrijk2

Fietsroute van het Jaar

De jury waardeerde bijzonder dat de grensoverschrijdende Alpa Adria Radweg het resultaat is van een nauwe samenwerking tussen diverse regio’s in verschillende landen. De verkiezing gaat op basis van criteria als bewegwijzering, kwaliteit wegdek en originaliteit van het thema.

alpe adria fietsroute italie oostenrijk

Op zaterdag 31 januari 2015, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam RAI, neemt de voormalig Oostenrijkse wielerprof Paco Wrolich de trofee in ontvangst.

Meer informatie: www.alpe-adria-radweg.com/en

Lees al onze artikel over fietsen en fietsroutes in Italië!

De Ciclovia Alpe Adria is Fietsroute van het Jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button