algemeenLezersverhalenNieuws

Ciao ‘SuperSic’

Door: Selwyn Ubels

Velen huilden dagen achtereen. Duizenden lieten berichtjes achter om deze tragedie te kunnen delen. En dat alles om het overlijden van iemand die de meesten persoonlijk niet kenden. Dit is het verhaal van Marco Simoncelli, de Italiaanse motorcoureur die vorig jaar op 24-jarige leeftijd overleed tijdens een race.

Marco Simoncelli was niet alleen een van de meest veelbelovende motorcoureurs in Italië, hij bracht voor velen vreugde en plezier in moeilijke tijden. Zijn grootste successen moesten nog komen, want hij werd in 2008 weliswaar wereldkampioen in de 250cc klasse en veroverde 2 podiumplekken in de MotoGP, duidelijk was wel dat zijn talent en vechtlust hem nog veel verder hadden kunnen brengen. En dat maakt zijn overlijden tijdens de MotoGP race in Maleisië op 23 oktober 2011 zo tragisch. Marco werd slechts 24 jaar…

Marco Simoncelli in actie
Marco Simoncelli in actie

Zijn vader Paolo stond er vrijwel naast toen het gebeurde en wist meteen dat het mis was. Later gaf hij een interview op de Italiaanse televisie, waarin hij de kamer van zijn zoon liet zien; niet bepaald de kamer van een superster, maar die van een puber, met posters van zijn held Valentino Rossi (MotoGP coureur en goede vriend) aan de muur. Rossi, die Simoncelli niet meer kon ontwijken nadat die de controle over zijn motor kwijt raakte…..

Paolo vertelde dat Marco zo positief in het leven stond. Altijd lachend, grappig en vol levensvreugde. Niet bezig met geld en status. Zo liet hij een nieuw huis bouwen, naast het huis van zijn ouders. Geen villa, maar een eenvoudig huis met een grote eettafel die plaats genoeg bood om al z’n vrienden en familie aan te laten eten. Zoals z’n vader zei: “Geld interesseerde hem helemaal niets, zo lang hij eten kon kopen zonder op de prijs te hoeven letten voelde hij zich rijk”.

Zijn moeder Rossella was thuis in Coriano, Rimini, toen Marco overleed. Op straat huilden de mensen, maar ze ging naar buiten en vroeg hun ermee te stoppen. “Marco zou verdrietig worden als hij jullie zo zou zien. Jullie hebben altijd met hem gelachen, houd die momenten vast”.

Bijnaam SuperSic

Z’n bijnaam was ‘SuperSic’. SIC staat voor de Italiaanse woorden: Sbattersene I Coglioni; wat betekent: altijd tot de limiet gaan…….Op z’n begrafenis waren meer dan 60.000 mensen aanwezig en deze werd live uitgezonden op 3 Italiaanse zenders.

Toeval?

Naast wijlen Simoncelli (geboren in Cattolica) heeft de streek rondom Rimini meerdere exceptionele racetalenten voortgebracht. De bekendste zijn z’n vriend Valentino Rossi (Urbino), Marco Melandri (Ravenna) en Andrea Dovizioso (Forlimpopoli). Het kan puur toeval zijn, maar talenten van dit kaliber worden niet dagelijks geboren. Natuurlijk behoort motorracen na voetbal en wielrennen tot de populairste sporten van Italië. En kent het land vele (oude) racehelden, zoals bijvoorbeeld Giacomo Agostini en recenter Loris Capirossi.

Logisch dus dat het racen met scooters en minibikes in het land erg populair is. Maar waarom juist Rimini? Het zal mede te maken hebben met de successen van Valentino Rossi. Ook zijn vader en ex-coureur Graziano Rossi was niet te beroerd om ’s avonds met de jonge talentjes met zijn sportwagen de binnenwegen onveilig te maken.
Een andere belangrijke factor is het bekende circuit Misano bij Rimini. Een circuit op ‘loopafstand’ is ideaal voor de ontwikkeling van talent, dat zien we ook rondom Assen of Hengelo. Maar die jongens halen niet massaal de wereldtop en daarom blijft het bijzonder dat meerdere coureurs uit deze streek internationaal succesvol zijn.

Marco tijdens de GP van Australie in 2011
Marco tijdens de GP van Australie in 2011

Rossi en Ducati

Simoncelli was een waardig opvolger geweest van 9-voudig wereldkampioen Valentino Rossi, zeker qua persoonlijkheid. Nu is de hoop van Italië weer geheel gericht op Rossi, die voor het 2e seizoen aantreedt op een Ducati. Het Italiaanse huwelijk waar het hele land al jaren van droomde. Maar de Ducati is een lastige motor om te berijden, Rossi is inmiddels 33 jaar en de concurrentie is ijzersterk. De eerste wedstrijd van dit seizoen liet zien dat Rossi moeite heeft zich staande te houden in de achterhoede van het veld. En hij uitte forse kritiek op de motor, die volgens hem niet te berijden is. En dat doet pijn bij Ducati. De vraag is hoe lang dit huwelijk stand houdt. Oud-Formule 1 coureur Alain Prost had ooit ook eens kritiek op zijn Ferrari, en stond niet lang daarna op straat. Als het huwelijk Rossi/Ducati geen succes oplevert zal Italië opnieuw rouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button