Italiaans IJsNieuwsSmaken

China mag Fabbri Amarena pot niet kopiëren

De rechter in Shanghai heeft het Chinese producenten verboden de beroemde blauwe pot van de Fabbri Amarena kersen na te maken.

De wereldberoemde pot geniet een hoge reputatie, aldus de rechter, die alleen door het bedrijf uit Bologna mag worden geproduceerd en verkocht. Deze uitspraak maakt een eind aan een zaak rond het intellectuele eigendom van het merk, die al in 2019 werd aangespannen.

Je kent de potten vast en zeker met het kenmerkende blauw bloemmotief. Je ziet ze bijvoorbeeld in ijssalons. Het is een van de iconen van Italië en de Chinezen zijn er ook dol op. De potten zijn gevuld met ingelegde topkwaliteit Amarenakersen, marena con frutto, in een suikerzoete siroop. Het is een specialiteit uit Bologna. De kers krijgt na de inlegperiode een diep donkerrode, stevige en enigszins knapperige schil. De kenmerkende smaak komt door de suikersiroop.

Het recept

Het recept zou door de vrouw van kruidenier Gennaro Fabbri begin 20e eeuw zijn bedacht. Ze noemde het zelf Marena con Frutto en maakte het in de zomermaanden voor het gezin. Haar man had een distilleerderij die vooral likeuren maakte. In 1905 bracht hij de ingelegde kersen op de markt.

De kenmerkende pot volgde pas in 1928. Die zou zijn geïnspireerd op een vaas die hij als dank voor de geniale vondst aan zijn vrouw gaf. Die vaas zou weer zijn gemaakt door de keramiekfabrikant Bottega Gatti uit de stad Faenza. Die begonnen in die tijd met de blauwe decoraties op een witte achtergrond, uitgevoerd in art-deco stijl. Interessant aan dit verhaal is dan weer dat die stijl juist was gekopieerd van de Chinese vazen!

Het familiebedrijf bestaat dus nog steeds. De kers is heerlijk bij desserts en (als kers) in de taart, maar ook de combinatie met harde of zachte Italiaanse kazen is hemels.

www.fabbri1905.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button