Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsStedenVakantieVenetië

Carnaval in Italië. Dat moet je meemaken

Kranten, tijdschriften en websites zijn er vol over geschreven. Het Italiaanse carnaval kent geen boerenkielen, dansmariekes en prins met steek. Nee, schitterende maskers en stijlvolle kleurrijke kostuums, zorgen voor bijzonder fotogenieke plaatjes. Dat is smullen voor ons als media en voor alle Italiëliefhebbers.

Zelf een keer een van de grote feesten meemaken is natuurlijk een geweldige belevenis. Eindelijk kan het weer! Il Giornale zet alvast alle opties op een rij.

40 dagen voor Pasen is het Carnevale, in 2024 van zaterdag 10 tot en met 13 februari. Maar de festiviteiten beginnen vaak al veel eerder. Het Carnaval van Venetië (Veneto) en Viareggio (Toscane) zijn het meest bekend maar door heel Italië wordt het feest in verschillende varianten gevierd.

Storico Carnevale di Ivrea (Piemonte)

Een van de meest opmerkelijke is het carnaval van Ivrea bij Turijn, officieel Storico Carnevale di Ivrea. Hier wordt massaal met sinaasappels gegooid! Over de oorsprong doen verschillende verhalen de ronde. Een daarvan is dat het idee enkele eeuwen geleden van vrouwen kwam. Om aandacht van potentiële echtgenoten te krijgen gooiden ze een sinaasappel naar ze. Dat liep uit de hand tot ware sinaasappelgevechten heden ten dage.

Het is een waar volksfestijn. Lokale bewoners doen graag mee, maar ook toeristen mogen meedoen. Je moet je dan wel aansluiten bij een lokaal team maar meestal hoeft u dat alleen maar te vragen. Je kan ook alleen toekijken maar dan wel met een rode muts die de neutraliteit aangeeft. Als je meedoet is een masker geen overbodige luxe want een sinaasappel kan best hard aankomen.

Venetië (Veneto)

Een hoogtepunt is de jaarlijkse Il Volo dell’Angelo waarin de ‘engel’ vliegt van het San Marcoplein naar het Domplein.

In Venetië begint het carnaval ongeveer twee weken voor de officiële datum. In 2023 al op 4 februari. Iedere dag zijn er evenementen en lopen mensen in de mooiste creaties door de straten. Parades op straat maar ook in de kanalen. Vuurwerk, muziek en dans. Een must voor iedere Italiëfan.

Het carnaval in Italië is vooral bekend door het fascinerende gemaskerde bal van Venetië. Met kleurrijke maskers en fantastische kostuums vieren Venetianen en toeristen de dagen der dwazen.

Traditioneel worden de festiviteiten geopend met het Venetiaans Festival op het Canal Grande. Een ander hoogtepunt is het jaarlijkse Il Volo dell’Angelo. De ‘engel’ vliegt dan van het San Marcoplein naar het Domplein. Voorheen was dit de Colombina, een witte duif van papier-maché, maar nu is het een echte levende engel .

Iedere dag is er van alles te doen. De Culturele nacht van het Carnaval, theatervoorstellingen, optochten en concerten. In de fraaie Venetiaanse villa’s zijn de carnavalsballen, waar gasten kunnen genieten van de pracht de pracht en praal van nu en vroeger.

www.carnevale.venezia.it

Naast de meest bekende editie van het Italiaanse carnaval, zijn nog veel meer Italiaanse steden die Carnaval vieren.

Viareggio (Toscane)

Het Carnaval in Viareggio is met name heel erg groot en staat bekend om de praalwagens met figuren van papiermaché. Ook hier begint het feest al eerder en verveel je je niet met de vele festivals en optredens en optochten.

De stad met zijn prachtige art nouveau gebouwen aan de Toscaanse kust is een echt bolwerk van het Italiaanse Carnaval. Optochten, feesten en gemaskerde bals trekken al tientallen jaren een multicultureel publiek.

De stad viert het Carnaval met een eigen lied, Sulla coppa di Champagne, dat klinkt als de speciaal gefabriceerde figuren door de straten trekken.

Burlamacco

Burlamacco is de naam van de traditionele carnavalsmascotte die bezoekers overal tegenkomen. Hij staat voor de nar, de zot en is echt onderdeel van de Italiaanse folklore.

De papier-maché figuren die door de straten rijden zijn vaak satirisch bedoeld. Van politici en andere bekende mensen worden karikaturen gemaakt.
viareggio.ilcarnevale.com

Carnavalsmuseum

Duik eens diep in de carnavalscultuur en bezoek het carnavalsmuseum in Viareggio. Het is ook in de zomer open. Meer info via deze link.

Oristano (Sardinië)

Over het feest Sa Sartigilia in Oristano op Sardinië lees je meer in dit artikel. Ook dat is een onvergetelijke ervaring. Lees meer over het heidense Carnaval op Sardinië.

Maar niet alleen Oristano is het bezoeken waard. Ook elders op Sardinië is een echte carnavalstraditie. Bijvoorbeeld in de bergdorpen van de Barbagia. Oude gebruiken en culturele tradities worden tijdens het carnaval opnieuw beleefd. Bekend is het carnaval in Mamoiada and Orotelli.

Acireale (Sicilië )

Acireale op Sicilië kent ook een schitterend carnaval. Als sinds 1601 rijden er ongelofelijk verlichte praalwagens van papier-maché door de straten van de barokke stad. Er zijn verder veel activiteiten voor kinderen, een schaaktoernooi en uiteraard ter afsluiting een spetterend vuurwerk.

In augustus wordt dit carnaval trouwens nog eens dunnetjes over gedaan. Dan trekken de bewoners nog een keer met schitterende praalwagens door de straten om de Siciliaanse zomer te vieren.
www.carnevaleacireale.it

Carnaval in Castelbuono op Sicilië

Het carnaval in het Siciliaanse stadje Castelbuono mochten we in 2019 zelf ervaren, we vielen er per ongeluk midden in. Een feest voor oud maar vooral ook jong getuige onderstaande beelden.

Carnaval in Fano oudste van Italië

Ook in de regio De Marken wordt uitgebreid Carnaval gevierd. Fano is de stad met het oudste Carnaval in Italië. De historie gaat terug tot het jaar 1347. Ook Fano heeft een traditionele carnavalsmascotte, de Vulon, die de belangrijke personen uit de stad vertegenwoordigt.

De carnavalmuziek is in Fano uniek. Met traditionele oude blikjes en bekers wordt muziek gemaakt en dat geeft een hele bijzondere sfeer in de straten en steegjes. De muziek brengt de Italiaanse humor en temperament tot uitdrukking.
www.carnevaledifano.com

Romeins carnaval in Pont St. Martin (Val d’Aosta)

Carnaval meemaken in Italie

In het Frans klinkende Pont St. Martin, in Val d’Aosta, Noord Italië is er een carnaval in Romeinse stijl compleet met nimfen en mensen in toga’s. Soms is er zelfs een race met Romeinse rijtuigen zoals we die kennen uit de Ben Hur film. Meer informatie.

Braziliaans carnaval in Italië (Cento, Emilia Romagna)

Carnaval meemaken in Italie

Net als Rotterdam associeert de plaats Cento in Emilia Romagna zich graag met het beroemde Braziliaanse Carnaval. De mooiste praalwagens sieren de straten met vaak Braziliaanse thema’s. Meer informatie.

Verona (Veneto)

Carnaval meemaken in Italie

In Verona vieren ze ook al eeuwen carnaval. Op vette dinsdag (de dag voor Aswoensdag, het einde van carnaval) wordt sinds 1615 de grote optocht gehouden die inmiddels 500 wagens kent.

Sneeuwcarnaval in Livigno (Lombardije)

Carnaval meemaken in Italie

In het alpendorp Livigno is de carnavalsprocessie op ski’s de grote trekker. Uiteraard verkleed in mooie kostuums.  Meer informatie

Albanees carnaval in Calabrië

Carnaval meemaken in Italie
Het carnaval in Castrovillari, Calabrië (foto: Ilturista)

Il Giornale praatte je al eens bij over de Albanese geschiedenis van delen van Calabrië. Die is vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. In het carnaval van Lungro dragen de mensen traditionele Albanese kostuums.

In Pollino in Castrovillari zijn het de vrouwen die zich verkleden om meteen de Pollino wijn feestelijk te promoten, de Lacrima di Castrovillari.

Net als in Nederland zien we ook in Italië tijdens de carnaval als vrouw verklede mannen. In Calabrië is het een terugkerend thema. Bijvoorbeeld in het noorden van Calabrië, in Montalto Uffugo. Daar wordt een trouwoptocht gehouden door mannen in vrouwenkleding. Ze delen snoep uit en Pollino wijn. Na de optocht dansen de neven en nichten tijdens een groot bal waar men enorme hoofden draagt.

Lees ook: Eetgebruiken en gerechten tijdens carnaval in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button