Met de wc-rol onder de arm de vernederde tocht naar het altijd te verre toiletblok ondernemen, terwijl de medekampeerders zich gniffelend bewust zijn wat het doel van jouw tocht is. “Is het gelukt?”, staat op hun gezichten te lezen als je opgelucht en met een dunner rolletje terugkeert naar de te hete, of te koude klamme tent. Het is een van de redenen waarom uw Il Giornale redacteur, en met hem velen, het kamperen met tent toen het budgettair haalbaar was, met een grote glimlach vaarwel zei.
Toch bleef het gezellige campingleven wel trekken. Veel campings in Italië bevinden zich immers op de mooiste plekken in de natuur of aan zee en Italianen zijn altijd goed om een beetje leven in de brouwerij te creëren. En ook daar zijn we van gecharmeerd.
Moderne toerist
Maar de tijd, reisbureaus en campinghouders stonden niet stil. De moderne toerist wil comfort, maar ook natuur en privacy en dus zagen we de laatste jaren luxe stacaravans, kleine bungalows en compleet ingerichte (safari) tenten verschijnen. Want dat opzetten in de tropische hitte, na een vermoeiend reis met de gebruikelijke echtelijke ruzie en de wederom gniffelende medekampeerders die geamuseerd toekijken, was een van de andere redenen die de vakantie al op dag één konden ruïneren.
Glamping in een Lodgetent
Het laatste hoogtepunt van de campingevolutie is de zogenaamde Lodgetent. In de auto-industrie noemen ze deze combinatie van twee werelden ‘cross-over’, een mix van elementen uit verschillende modellen die precies voor een soort koper geschikt is.
De lodgetent is de cross-over van de campingwereld. Il Giornale testte dit fenomeen een weekje op Camping Village Europe Garden, bij Silvi in de Abruzzen.
Douchen in de tent
Op de foto’s hadden we al een indruk gekregen van het tentcomfort dat ons te wachten stond. Een tent met een echte vloer, stopcontacten, normale bedden, een echte badkamer met douche en toilet, een fraai keukenblok met vier gaspitten en tot slot een gezellige houten veranda. De werkelijkheid overtreft de verwachtingen, zo eerlijk moeten we zijn.
De tent is ruimer dan de soms krappe stacaravans, staat op een grote plek met betoverend uitzicht en het weldadig warme water stroomt meteen over onze handen na de 1e toilettest. Hier kan de verwende toerist wel mee uit de voeten! Met name als je bedenkt dat de tent, afhankelijk van het seizoen, 15 tot 30% goedkoper is dan een caravan of bungalow op de camping.
In deze tent geen buizen die met veertjes aan elkaar hangen of flexibele glasfiber stokken die een koepelvorm garanderen. Nee, de tent is opgebouwd uit stevige lichtgewicht balken en dik doek. Kunststof wanden die tegelijk kastruimte vormen zorgen voor de afscheiding tussen de verschillende kamers. Het vertrouwde (voor sommige kampeerhaters traumatische) ritsgeluid van de kamerdeuren van stof, is het enige dat ons nog herinnert dat we de nacht in een tent gaan doorbrengen.
Campingtrauma’s
In de frisse Italiaanse nachten die ons helaas tijdens de kampeertest ten deel vallen, komen ondanks alle luxe toch nog een paar onverwerkte campingtrauma’s boven. Het doek van deze ‘Gadaffitent’ (grapje van de campingman, zoals je weet onderhield Italië altijd een goede band met Libië) mag dan nog zo dik zijn; de paar millimeter tussen ons en de buitenlucht leggen het ‘s nachts genadeloos af tegen stenen muren of dubbeldikke kunststof caravanwanden.
Kou, wind en vocht hebben vrij spel wat ons, ondanks het extra dekentje, doet verlangen naar zo’n Mount Everest slaapzak waar je als Egyptische mummie je eigen behaaglijke lichaamswarmte kan behouden.
We waren het dus even vergeten maar we bevinden ons met de gezellige bedlampjes nog steeds in een tent. Gelukkig doet een levenspartner in dit geval ook wonderen. De krekels halen ons de volgende ochtend dankzij de lepeltjestechniek op een acceptabele tijd uit de diepe slaap.
Plezierig
Net als de Italianen willen ook wij nog wel eens een tukje doen in de middag na de pranzo. Als de temperatuur overdag stijgt komt een ander bekend tentfenomeen naar voren; warmte! Door de bomen met voldoende schaduw herleven de tijden waarin we als tiener na een wilde nacht al vroeg de tent uit werden gebrand gelukkig niet. In de middag doen we de ogen echter liever dicht op een van de comfortabele ligstoelen. De warmte is, als de natuurairco een beetje gaat waaien, wel snel uit de tent de krijgen. Iets wat in moderne stacaravans altijd een stuk lastiger was, zo is onze ervaring.
Het leven in de tent is dus van de belangrijkste gemakken voorzien. Vier uitstekende gaspitten voor de koks, een regendouchekop voor de douchers een fijne mengkraan met altijd warm water. Dat is zeker niet op alle vakantieadressen vanzelfsprekend. Ze maken het verblijf bijzonder plezierig.
Conclusie
Als we op onze veranda naar de glinsteringen in de Adriatische zee kijken concluderen we: Wij zijn om, de tent is terug, ook volgend jaar gaan we weer glamping op de camping!
Campingtest Abruzzo in Italië
Campingtest Abruzzo in Italië