Nieuws

Burgemeester Rome verbiedt skiën in Circus Maximus

Het nieuws stond vandaag op veel websites; de Italiaanse skifederatie FISI had het idee om over een paar jaar een parallelslalom voor de wereldbeker te houden in het centrum van Rome. Het antieke Circus Maximus (je weet wel, van Ben Hur) zou de locatie moeten worden, als er tenminste eerst een 60 meter hoge heuvel met kunstsneeuw mocht worden gebouwd.

Ook de internationale skibond FIS had de locatie al bekeken en was meteen enthousiast. “Er is geen betere plek voor zo’n evenement in een stad te vinden’, zei competitieleider Günter Hujara. Ik denk dat het een geweldig spektakel wordt voor de skiërs en de Romeinse bevolking”.

Inmiddels heeft de burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, gezegd dat een dergelijk evenement onmogelijk is:”Het idee om deze wedstrijd te organiseren in een van de meest waardevolle en kwetsbare historische locaties van de stad is uitgesloten”

Burgemeester Alemanno is zelf een liefhebber van de bergsport en skiën en daarom zegde hij zijn bereidheid toe om te zoeken naar een meer geschikte locatie.Het idee was om de slalomwedstrijd in 2014 of 2015 in Rome te houden. Komende winter staan er in München en Moskou al vergelijkbare city-wedstrijden op het programma.

Het Circus Maximus zoals het er uit zou hebben gezien

Circus Maximus

Het Circus Maximus was een stadion voor wagenrennen en gladiatorengevechten. Al in de 6e eeuw v.Chr. werden hier de eerste spelen gehouden. Gaandeweg kwamen er tribunes, stallen en triomfbogen. Ook Julius Caesar breidde het stadion uit, net als Augustus die een keizerlijke loge liet bouwen. In 10 v.Chr. werd de eerste obelisk uit Egypte hier op de renbaan geplaatst. In de arcaden kon je shoppen, op de wedstrijden wedden, maar ook vrouwen van lichte zeden huren. Wetenschappers hebben achterhaald dat in het Circus Maximus vrouwen en mannen naast elkaar mochten zitten. Dit was bijvoorbeeld in het Colosseum niet gebruikelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button