Nieuws

Boodschappen Italiaanse supermarkt duurst in Milaan

De kosten voor levensonderhoud in Italië zijn in het welvarende Noorden van het land meestal een stuk hoger dan in het Zuiden. Dagelijkse boodschappen in Milaan zijn bijna twee keer zo duur in vergelijking tot het mandje in Napels. De Italiaanse consumentenorganisatie Codacons zocht het uit en wij ontdekten interessante verschillen. Boodschappen Italiaanse supermarkt duurst in Milaan

Koop je een karretje groenten, fruit en vlees in Milaan dan kost dat gemiddeld € 99,24. Dezelfde producten in Napels kosten €67,58. Brood in Milaan is meer dan twee keer zo duur als in Napels net als tomaten, courgette en aubergine. Gek genoeg liggen de prijzen voor vis een stuk dichter bij elkaar.

Beter naar de kapper in Napels

Laat je tijdens de vakantie in Napels maar even knippen als dame, het kost maar een tientje! In Milaan ben je gemiddeld 23 euro kwijt. Een bezoek aan de tandarts voor een vulling? 80 euro in Napels, 130 in Milaan. De verschillen voor een caffè of cappuccino zijn daarentegen weer klein. Bestel je een broodje erbij dan betaal je in Milaan 35% meer.

Afvalstoffenheffing Napels heel hoog

Dat Napels een groot afvalprobleem heeft weet je waarschijnlijk wel na alle nieuwsberichten de afgelopen jaren. Het wordt zelfs naar Nederland verscheept ter verwerking. Dat is niet gratis en dus zijn de kosten die je als bewoner van de stad betaalt voor het afval het hoogste van alle steden. In Napels betaal je meer dan 500 euro voor een woning van 100 vierkante meter, in Milaan 300.
In de regio van de stad Trento is men al langer bezig met recycling en goede afvalverwerking en dat drukt de kosten voor de overheid. Daar ben je maar 200 euro per jaar kwijt.

Kosten voor levensonderhoud in Italië

Florence en Trento interessant

Groente, fruit en vlees zijn dan wel veel goedkoper in het zuiden, andere kosten zijn een stuk hoger. Alles bij elkaar opgeteld zien we dat steden als Florence en Trento een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben als het gaat om wonen. In beide steden is de kwaliteit van leven goed, ze scoren altijd in de top10 van de beste steden om in te wonen. Er zijn veel voorzieningen, de overheid functioneert, het milieu is prima en het is er veilig.

En toch ben je daar voor een gemiddeld leven een stuk minder kwijt dan in Napels zegt de Italiaanse consumentenbond. Woon je klein dan zullen ook de relatief hoge kosten voor de gemeentelijke belasting dalen. De kosten per jaar zullen echter in genoemde steden toch hoger zijn. De boodschappen, kapper, het buskaartje en de kapper heb je immers vaker nodig in een jaar. De rekening voor gemeentelijke belasting komt als het goed is maar één keer.

Kosten voor levensonderhoud in Italië

Bekijk alle kosten (Excel-bestand) voor levensmiddelen in de supermarkt en kosten voor levensonderhoud in de verschillende Italiaanse steden.

Aldi, Lidl en Action

Boodschappen Italiaanse supermarkt duurst in Milaan

Wil je op de kleintjes letten dan kan je net als in Nederland ook in Italië naar de Aldi, Lidl of Action. Kijk voor de vestigingen Action op deze pagina. Klik hier voor info over de Lidl en hier voor de Aldi.

Boodschappen Italiaanse supermarkt duurst in Milaan

Boodschappen Italiaanse supermarkt duurst in Milaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button