Italiaanse dranken en likeurenNieuwsSmaken

Bond ruilt Martini voor Heineken

James Bond is een man van stijl, al jarenlang bestelt hij zijn Martini, ‘Shaken, not stirred’. Maar ook de principes van een geheim agent zijn te koop. Onlangs werd bekend dat hij in de nieuwe bondfilm Skyfall geen Martini maar een Heineken biertje gaat bestellen. Bond-acteur Daniel Craig zal ook in een reclame van het biermerk te zien zijn (opgenomen in Amsterdam) waar de Italiaanse klassieker opzij wordt gezet ten faveure van het Nederlandse gerstenat, zo liet de Amerikaanse tak van Heineken weten.

Veel kritiek van de echte bondfans volgde op dit bericht. Daniel Craig reageerde met de opmerking dat zonder sponsors de film niet gemaakt kan worden en Heineken is een trouwe relatie. Ze zijn al voor de zesde keer sponsor.

Americano

Maar ook de Vesper Martini was niet de allereerste voorkeur van 007. De eerste cocktail die hij bestelde in het (eerste) boek Casino Royal was namelijk de Americano, gemaakt met Martiniconcurrent Campari, Vermouth en koolzuurhoudend water. Dat laatste moet wat Bond betreft wel van Perrier want volgens hem is duur bronwater de beste manier om een goedkoop drankje op te waarderen.

De Americano werd oorspronkelijk de ‘Milano-Torino’ genoemd vanwege de ingrediënten: Campari komt uit Milaan en klassieke Vermouth uit Turijn. Over de nieuwe naam doen verschillende verhalen de ronde, eentje zou zijn dat het de Amerikanen waren die de mix van Campari en Vermouth aanvulden met bruisend water en dat de Italianen die vervolgens Americano noemden.

De bestelwijze ‘Shaken, not stirred’ is uiteindelijk een van beroemdste filmuitspraken geworden. Maar dat James daarmee een Martini wil en geen Campari zal zonder twijfel ook met de hoogste bieder in vervlogen tijden te maken hebben.

Lees ook ons verhaal over Italiaanse borrelcultuur

Een reactie

  1. mmmmmm……daar heb je het al ………eerst de Pizza…..
    wordt verbeterd door de Italianen…………toen de Vermouth…………..verbeterd door de Italianen…..en nu de Martini wordt ??????wordt verbeterd ????door de Italianen????? door een Heineken biertje?????? deze snap ik niet………ok dat er hier nu Italianen wonen…..maar dan een Martini ruilenen voor een Heineken……is wel vreemd!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button