Italiaanse dranken en likeurenNieuwsReceptenSmaken

Recept Bombardino, het Italiaanse advocaatje

De foto boven dit artikel roept vele primaire reacties bij ons op. Opdrinken en wel zo snel mogelijk! Het ziet er onweerstaanbaar uit. Oude dames zitten bij ons aan een advocaatje of tokkelroom, in Italië heet het Bombardino. Met zo’n naam ben je per definitie hip en het drankje is ook nog eens hot! Op de Noord-Italiaanse skipistes zijn ze er gek op en wij ook. Bekijk het recept Bombardino, het Italiaanse advocaatje

Het zou geen Italiaans drankje zijn als het niet net even wat subtieler in elkaar steekt dan onze eigen eierlikeur. Deze warme drank wordt gemaakt op basis van zabaglione en een sterke drank met een fijne toef slagroom als feestelijk hoogtepunt van de creatie.  Er zijn drie variaties op het basisthema: Calimero, gemaakt met zabaglione en espresso, Pirata, met zabaglione en rum en Scozzese (op z’n Schots) met zabaglione en whisky.

Recept Bombardino, het Italiaanse advocaatje

Je kan een Bombardino simpel maken met een 1/2 of 3/4 deel advocaat (liefst een Italiaanse variant, die is wat dunner) en een 1/2 of  1/4 deel rum of cognac. De verhouding is naar persoonlijke voorkeur. Verwarm de advocaat (niet koken) en voeg de sterke drank langzaam toe. Maak het geheel af met slagroom en wat cacao voor de finishing touch.
Er zijn ook flessen kant-en-klaar te koop maar echt lekker is het pas als je de zabaglione zelf maakt

Recept Bombardino het Italiaanse advocaatje
Bombardino op basis van Zabaglione die je ‘au bain-marie’ maakt

Zabaglione maken

  • Scheid van 4 eieren het eigeel en eiwit, doe het eigeel in een kom en schep daar 4 eetlepels fijne suiker bij (van het eiwit kan je nog heerlijke merengue schuimpjes maken!)
  • Zet een pannetje met kokend water op en zet de kom daar bovenop zodat deze ‘au bain-marie’ opwarmt.
  • Klop het eigeel en de suiker goed door elkaar, totdat de kleur van het eigeel steeds lichter wordt.
  • Haal dan de kom van het hete water, voeg beetje bij beetje de cognac toe (evenveel als de hoeveelheid eigeel). Klop verder tot deze opgelost is (de originele Zabaglione wordt met Marsala wijn gemaakt)
  • Zet de kom weer op het water en blijf goed kloppen, totdat je met je garde een streep kunt trekken die langzaam wegvaagt. Het volume moet ongeveer verdubbelen, let op dat het niet kookt.
  • Warm de glazen op en giet het mengsel in de glazen. Slagroom met de cacao er op en daar is je Bombardino! Meteen opdrinken.
  • Voor de Calimero variant doe je 1/3 zabaglione, 1/3 drank en 1/3 espresso

Oorsprong

Bombardino komt uit de regio Lombardije. De berghut Mottolino in Livigno zou de grondlegger zijn. Daar bedachten ze op een koude winterdag een drankje waarvan je lekker warm van moest worden. Warme whisky met zabaglione was het idee. Een klant probeerde het en schreeuwde uit: “Wow, het lijkt wel een bom!” En zo werd de Bombardino geboren…

Recept Bombardino, het Italiaanse advocaatje
In deze Italiaanse berghut zou de Bombardino geboren zijn…

Recept Bombardino, het Italiaanse advocaatje

Recept Bombardino, het Italiaanse advocaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button