Italiaanse merenKunst, film, muziekLiguriëNieuwsVakantie

Boekenweekgeschenk in Italiaans decor

Tot en met 18 april is het weer Boekenweek in Nederland en Vlaanderen en traditioneel krijg je dan een boekje cadeau. Monterosso mon amour is dit keer de titel, geschreven door Ilja Pfeijffer die al jaren in Italië woont. Het verhaal speelt aan de kust van Ligurië.

De 87e Boekenweek is een ode aan de eerste liefde en dat heeft de karakteristieke bestsellerauteur prima verwerkt, in het voor zijn doen korte epistel van 96 pagina’s. In Monterosso mon amour denkt Carmen, een vrouw van ergens in de zestig, terug aan haar eerste liefde: de Italiaanse Antonio. Als 16-jarige kreeg ze van hem haar eerste zoen! Dat was in Monterosso, het lieflijke plaatste aan de Cinque Terre. In het boekje keert ze terug naar die plek om een oude belofte na te komen.

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer werd op 17 januari 1968 geboren in Rijswijk. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. Later was er ook de nominatie voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont al jaren in Genua. Hoe hij daar is beland is een mooi verhaal dat hij opschreef in het boek De filosofie van de Heuvel – Op de fiets naar Rome en niet terug.

In 2008 ging hij samen met zijn toenmalige Russische vriendin op een tweedehands fiets spontaan vanuit Leiden naar Rome. Na 2.600 km kwamen ze aan in Genua en dat beviel zo goed dat ze op de terugweg uit Rome besloten om er een paar maanden te blijven. Zijn vriendin keerde terug naar Amsterdam maar Ilja bleef. De vriendin van toen is ingeruild voor zijn Italiaanse buurvrouw Stella Seitun, met wie hij nu samenleeft. Zijn beroemde boek Grand Hotel Europa droeg hij aan haar op. De schrijver had lang een alcoholprobleem maar daar is hij naar eigen zeggen inmiddels vanaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button