NieuwsSmaken

Superknoflook van 2 kilo uit Toscane. Doe mij even een teen!

In de Val di Chiana-streek in Zuid-Toscane groeit hele grote knoflook die ook nog eens bijzonder van smaak is. We vertellen er even in geuren en kleuren over…

Aglione della Valdichiana, is een soort knoflook uit de Val di Chiana, het Chianadal in Toscane en groeit daar al eeuwen. De Etrusken, de oorspronkelijke en zeer ontwikkelde bewoners van het gebied tussen Arrezo en Montepulciano waren er al gek op. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd deze bijzondere variant echter steeds minder geteeld. Gelukkig heeft men in de jaren daarna wel het initiatief genomen om het ras te beschermen en te koesteren. Daardoor is er weer meer belangstelling en aanbod in het gebied tussen Siena en Arezzo. Daar groeit en bloeit trouwens nog meer groots. Hier vind je namelijk ook het grootste runderras ter wereld! Vruchtbare gronden dus.

De knoflook die ook wel l’aglio del bacio wordt genoemd (de knoflook van de kus) kan dus heel groot worden, tot wel twee kilo! Spreek dan ook gerust over de lange en grote tenen van deze lekkernij. De hele specifieke geur komt omdat er geen Allicine in zit, dat is een gezond stofje dat veel andere rassen wel kennen. Hij is wit van kleur, neigend naar ivoor.  Hij smaakt heerlijk, verfijnd, een beetje zoet en is goed verteerbaar.

De Aglione werd in 2016 opgenomen in de lijst van Prodotti Agroalimentari Tradizionali della Regione Toscana  en de Lista  Nazionale dei Prodotti Agroalimentari Tradizionali met als doel dit soort oeroude streekproducten te beschermen.

De nog jonge vereniging van 23 telers (2017) heeft een mooie website waar je meer kan lezen en kan zien welke bedrijven de knoflook verkopen. De club van boeren streeft ernaar om voor de knoflook een DOP te krijgen, een beschermde oorsprongsbenaming.

www.aglionevaldichiana.net

Oorsprong van Knoflook

De eerste bewijzen van knoflook werd gevonden in een graftombe in Egypte uit 4000. v. Chr. maar volgens onderzoek zou de echte oorsprong in de streek rond Iran en Turkmenistan liggen. Later belandde het in de andere landen rond de Middellandse zee. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw begonnen we het in Nederland te kennen en te waarderen als gevolg van de vakanties en de gastarbeiders die het meenamen.

Meer Italiaanse ‘vergeten’ groenten

Uit deze zelfde streek komen de heilige boontjes van het meer van Trasimeno. Ook die hadden het een tijd slecht maar zijn nu weer liefdevol omarmd omdat ze zo lekker zijn. Lees meer in dit artikel.

Fietsen in het Chianadal

Wil je al deze lekkernijen proeven en genieten van de schitterende omgeving kijk dan eens naar de mooie vlakke fietsroute die is aangelegd. Fiets dan ook meteen een rondje rond het Meer van Trasimeno.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button