Daar zijn ze weer; blauwe vlaggen voor de schoonste Italiaanse stranden

Ieder jaar melden we waar de frisse Italiaanse stranden zich bevinden die de bekende blauwe vlag mogen hijsen. Deze week werd bekend gemaakt welk strand in 2016 schoon en veilig is. 

Om maar meteen met het goede nieuws in huis te vallen. 293 plaatsen hebben de onderscheiding gekregen en dat zijn er weer dertien meer dan vorig jaar. Het gaat al jaren crescendo met de kwaliteit. Koplopers met de meeste vlaggen zijn wederom de regio’s Ligurië, Toscane en De Marken.

Zie je de blauwe vlag wapperen dan weet je dat het wel snor zit met de kwaliteit van het zwemwater en het strand. De reden voor de steeds schonere stranden is dat er door Italiaanse kustgemeenten steeds meer milieumaatregelen worden genomen. Er komen steeds meer zuiveringsinstallaties en controles om afval en gevaarlijke stoffen uit het water te houden.

Stranden kunnen de erkenning ook verliezen. Dit jaar waren de keurmeesters niet tevreden over de stranden Gatteo Mare en San Mauro Pascoli in de provincie Forli Cesena. Zij verliezen de vlag net als twee stranden in de regio Abruzzen.

Bekijk hier een kaart met alle Italiaanse stranden (pdf) met een blauwe vlag in 2016

blauwevlagDe Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding van de Foundation for Environmental Education (FEE). De prijs wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. De vlag wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.

De prestigieuze prijs zorgt voor een beter imago van de Italiaanse badplaatsen en blije toeristen. Dat bleek recent uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Urbino en Perugia.

De belangrijkste criteria voor stranden om een blauwe vlag te ontvangen zijn:

  • Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit
  • Het strand wordt schoongehouden
  • Op het strand bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken
  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn op het strand aanwezig
  • Ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd

Lees meer over de mooiste Italiaanse stranden op deze site.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*