Italiaanse dranken en likeurenNieuwsSmaken

Bier met zout

Zo zout hebben we het nog niet gedronken! Birra Moretti komt met Sale di Mare, een nieuw biertje met een vleugje Italiaans zeezout. Het gerstenat is ongefilterd dus een beetje troebel én het is verrijkt met extra hoparoma’s. Salute!

De brouwer schrijft ons dat het verfrissend een en makkelijk doordrinkbaar bier is en tegelijkertijd vol van smaak. Dat zullen we binnenkort maar eens testen want er zijn nog een paar eigenschappen waarvan het water ons in de mond loopt. Zo past het goed bij aperitivi zoals olijven en andere kleine hapjes. Birra Moretti Sale di Mare bevat 5,5% alcohol en is nu in veel supermarkten te koop.

De wortels van Birra Moretti liggen in Udine in regio Friuli Venezia Giulia. Al sinds 1859 wordt het daar gebrouwen. De smaak en kwaliteit zijn sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven.

Zout

bier met zout
De molens voor de zoutwinning in Trapani

Zout is altijd van grote waarde geweest in Italië. Niet voor niets komt ons woord salaris van het Latijnse salarium, dat ‘zoutrantsoen’ betekent. Het werd gebruikt als betaalmiddel. Sale is zout in het hedendaagse Italiaans. Tijdens onze reis onlangs naar Piemonte, stuiten we op de oude zoutweg waarover zout vanuit het Franse Toulouse naar Italië werd aangevoerd. De zouthandel was lucratief en dat leidde dan ook tot de onvermijdelijke conflicten. Vooral toen er belasting op geheven werd.

Op Sicilië winnen ze veel zeezout met prachtige windmolens. Dat doen ze al sinds de 12e eeuw. Wie weet verdwijnt dat wel in het nieuwe biertje. Aan de zoutkust van het land die ongeveer loopt van Marsala tot Trapani is het klimaat, de lage waterstand en de wind ideaal voor zoutwinning. De grote vlakten met zoutpannen zijn een fascinerend gezicht. De molens die worden gebruikt geven het landschap een Nederlands tintje.

Sla als je in Italië bent vooral een paar pakken grof zeezout in. Die kosten daar maar een fractie van wat je bij ons betaald.

A tutta Birra!

Hoewel de Europese strijd om het beste wijnland van Europa – Italië versus Frankrijk – nog altijd niet is beslecht, floreert Italië op de biermarkt. Iets waar de Fransen niet aan kunnen tippen. De export doet het uitstekend en ook in eigen land geniet de hop steeds vaker de voorkeur boven de druif. 

De toename van de Italiaanse bierconsumptie is al tientallen jaren aan de gang in alle leeftijdscategorieën en maakte in de jaren tachtig een heuse spurt. Marktonderzoekers wijten dat voor een deel aan de zwakker wordende economie en verhaasting van de maatschappij. Zo werd het glas wijn bij de lunch steeds vaker wegbezuinigd of voorbij gestreefd door een glas gerstenat, dat zich sneller achterover liet slaan. Daarnaast wisten de marketeers de vrouw steeds beter te bereiken.

In de clubs, hét speelveld van de nieuwe generatie, blijkt de bierkaart steeds meer in trek. Meer zelfs dan de mixdrankjes en cocktails, al is het alleen maar vanwege de prijs.

Italianen houden van speciaalbier met een echt verhaal en mooie flessen. Zo zien we vaak een bierfles met wijnformaat van 0,75 liter. De inhoud van fles geeft dan eigenlijk al aan dat je het samen drinkt en dat doen Italianen graag.

birra-baladin

Bier-arrangement

Vorig jaar dronken we bier alsof het wijn was bij een zevengangenlunch. Lees meer:

Bier met zout

Bier met zout

Bier met zout

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button