Italiaanse modeNieuwsPiemonteRegio'sStile ItalianoVakantie

Biella wolhoofdstad van Italië

Er is maar één echte modestad in Italië: Milaan. In deze krant daarover geen kwaad woord. Maar graag zouden wij u eens meenemen naar Biella in Piemonte. Ook daar wordt mode gemaakt. Ver weg van catwalks en fashionista’s maken vele wevers hier van elke man het mannetje. Kortom, voldoende stof tot gesprek.

Biella mag dan één van de kleinste provincies van Italië zijn, het herbergt wel een belangrijk textielcentrum. Terwijl de gemiddelde toerist onwetend het zuidelijke Lago di Viverone opzoekt, mist hij één van de meest bijzondere openluchtmusea in het oosten. Hier worden sinds eeuwen namelijk de beste stoffen en garen geproduceerd voor ’s lands bekendste modehuizen. Enkele tientallen weverijen en textielbedrijven weten, veelal op ambachtelijke wijze, van grote plukken wol de fijnste en mooiste stoffen te maken.

Het textielcentrum in Biella wordt ook wel gezien als de motor van de modewereld, maar dan wel één op schapenkracht en geen paarden

Wij schrijven met recht (en trots) in de tegenwoordige tijd, maar het had niet veel gescheeld, of wij beschreven op deze pagina de geschiedenis. Biella heeft sinds de eeuwwisseling namelijk zwaar te lijden gehad onder de crisis en de Chinese concurrentie. Enkele duizenden wolwerkers kwamen de afgelopen jaren werkloos thuis te zitten, want Piemonte werd niet gespaard.  De vakbonden stuurden enkele jaren geleden dan ook een brandbrief richting premier Berlusconi. De boodschap was duidelijk: de wolindustrie dreigt te stikken. Niet aan een longontsteking, maar aan een hartinfarct. Er kwam hulp, zodat ook de kleinere bedrijven weer wat lucht kregen. Bovendien werd de samenwerking met ‘grote modebroer’ Milaan onder druk van de overheid enigszins aangehaald.

Biella wolhoofdstad van Italië
Het familiebedrijf Vitale Barberis Canonico maakt als sinds 1663 wol in Biella. De nazaten Alessandro en Francesco Barberis Canonico zitten samen met Lucia Bianchi Maiocchi in de directie

Het textielcentrum in Biella wordt ook wel gezien als de motor van de modewereld, maar dan wel één op schapenkracht en geen paarden. Het zijn geen Piemontese schapen die de wol leveren, maar Merino’s in Australië en Nieuw-Zeeland. Dit schapenras is eens gekruist door de Spanjaarden en in de 16de eeuw aan de andere kant van de wereld terecht  gekomen. Daar werd de waarde van de Merino pas ontdekt. Dankzij de vele huidplooien produceert dit schaap namelijk zo’n vijf kilo wol per jaar. Daarnaast is ook de kwaliteit een klasse beter. Per vierkante centimeter groeien bij een Merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. Dat geeft een fijne structuur, waardoor kledingstof bijvoorbeeld niet kriebelt.

Biella wolhoofdstad van Italië
Het Merino schaap

Mode op maat – de makers

Fratelli Tallia di Delfino is één van de bekendste weverijen in Biella. Al meer dan honderd jaar creëren zij de meest luxe weefsels ter wereld en luxe staat in dit geval ook voor topkwaliteit. Geen wonder dat de weg naar het eindproduct strenge eisen kent, ook op het gebied van milieu. De ontwerpers zijn maanden bezig om een bepaald patroon samen te stellen voor een nieuwe collectie stoffen. Niet zo vreemd, wanneer je beseft dat de stof van deze kwaliteit uit ongeveer 15.000 draden naast elkaar bestaat.  Fratelli Tallia di Delfino is onder meer te vinden bij Tillemans Tailors in Hoorn en Den Haag.

[divider][divider]

Ook Lanificio Cerruti produceert luxe modestoffen in Biella, al sinds 1881. Nino Cerruti, die in 1967 zijn eigen modehuis oprichtte in Parijs, staat al sinds zijn twintigste aan het hoofd van het familiebedrijf Lanificio Fratelli Cerruti. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Buiten het ontwikkelen van stoffen, hebben de Cerruti’s zich onder meer gespecialiseerd in de finishing van de soepele stoffen. De zogenoemde Nobility 150 AAAAA-collectie bestaat uit luxueuze stoffen die voldoen aan de vraag naar subjectiviteit en het authentieke verlangen naar differentiatie, en zijn onder meer te vinden bij The TailorMates in Amsterdam.

Biella wolhoofdstad van Italië
Honderden jaren stoffenarchief van Lanificio Cerruti

Het Nederlandse bedrijf Suitsupply is een graag geziene ‘gast’ in Biella. Oprichter Fokke de Jong vertelde FashionUnited waarom. “In Biella worden stoffen geproduceerd in weverijen die werken volgens de strengste milieueisen. Er worden nauwelijks chemicaliën bij de productie gebruikt, alleen essentiële zuren. De weverijen hebben bovendien een waterzuiveringsinstallatie en er is een visvijver waarin vissen leven in water uit de weverij. Omdat het dorp in een gevoelig natuurgebied bij het Comomeer ligt, heb je een enorme verantwoordelijkheid. Generics online – codeofhealthcare.com. Daarnaast werken wij alleen met ateliers die voldoen aan de internationaal erkende normen van de International Labour Organisation, dus geen kinderarbeid, maar wel een salaris dat voldoende is om een gezin te onderhouden. Kwaliteit is dus belangrijk, maar ook de werkomstandigheden van onze producenten en leveranciers.”

Oude weverij in Biella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button